Бизнесът ще наема хора с увреждания, но по-малко

За хората с увреждания ще отговаря социалният министър
14 ное 2018 21:22,
6
Бизнесът ще наема хора с увреждания, но по-малко
Снимка: pixabay.com

Работодатели с 50 до 99 работници и служители трябва да наемат поне един човек с трайно увреждане, а тези със сто и над сто работници и служители - 2 на сто от средносписъчния си състав. Това предвиждат приети на второ четене от социалната комисия текстове от Закона за хората с увреждания, съобщава БТА.

Първоначалото предложение за квотите, одобрено на първо четене на законопроекта, беше фирмите от 50 до 99 работници да наемат поне двама с трайно увреждане, но работна група по законопроекта, в която участват всички представители на заинтересованите групи е предложила новия вариант, който беше одобрен от депутатите.

Народните представители не подкрепиха предложението на Обединени патриоти за отпадане на квотите за наемане на хора с увреждания. Самите депутатите от парламентарната група, внесла предложението за отпадане на квотите, също не застанаха зад собственото си предложение. Те се въздържаха от подкрепа.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че въвеждането на квоти е едно от най-важните достойнства на този закон. По думите й квотите отразяват модерното разбиране за социално-отговорен бизнес. От БСП изказаха недоволство, че е намалено първоначалното предложение във фирмите с 50 до 99 работници да бъдат наети поне двама души с увреждания.

Народните представители подкрепиха предложението на ГЕРБ председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания да остане министърът на труда и социалната политика, а не както беше предвидено в първоначалния вариант това да бъде ресорният вицепремиер.

Срещу промяната се изказа Вера Иванова, представител на протестиращите майки, която каза, че истинската реформа означава политиките за хората с увреждания да не са ресор само на социалното министерство, а на всички министерства - МОН, МЗ, МТСП, МРРБ и логично би било националният съвет да се председателства от вицепремиер.

Депутатите обсъдиха и предложение на БСП в индивидуалната оценка на хората с увреждания да може да се включва и друг специалист при необходимост, а не само звеното на АСП. Въпреки че предложението срещна принципна подкрепа от АСП и от министъра на труда и социалната политика, то не беше одобрено.

От 2021 година оценката ще се прави от Агенцията за хората с увреждания, предвижда законопроектът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Все още търся сляп за международен шофьор.
5
3
 
3
 
! Отговори
333 преди 5 години
Работя във фирма с около 50-60 човека. Заплатите не са ни променяни от 4 години, поради липса на средства /поне така се казва/. Сега сигурно ще уволят някой колега, за да се освобои място за някой инвалид, понеже е задължително. Не го виждам, обаче как ще се справи, понеже работата не е на бюро. Другите ще му вършим работата, може би и с по-ниска заплата от неговата.
4
5
 
5
 
! Отговори
Лили преди 5 години
След като сам плаща заплатите, всеки частник трябва сам да решава кого да наема. Откъде-накъде ще задължават частните фирми да издържат хора, които може би нищо няма да правят, а и няма да може да бъдат уволнявани. Като се знае, че и повечето инвалиди не са такива, а само са си платили за документа е ясно, че това е един нов данък към частните фирми и още по -голям стимул за издаване на документи на инвалидност на здрави хора. Явно целта е стимулиране на корупцията и на некадърността.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми ние си го очаквахме.То и без това сме много заети то стачки ,то протести, то редене по опашки за помощи.Що да се натискаме да работим ми да бачкат здравите те и без това са си върха.
2
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
От заглавието на статията излиза, че ще се наемат хора с по-малко увреждания, тези с повече увреждания да не се надяват много.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоест протеста на майките успя !