Децата извън институциите – Мисията е възможна

Проблем е текучеството на кадри в системата
15 ное 2018 10:37,
0

Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ в партньорство с "Международна социална служба – България“ организираха семинар за представяне на различни модели, които се прилагат в Центрове за настаняване от семеен тип за деца с и без увреждания. Събитието е част от Националната кампания "Мисията е възможна“, свързана с деинституционализацията на грижите за деца в България.

Семинарът е организиран по идея на "Международна социална служба – България“ със съдействието на още пет неправителствени организации, управляващи центрове за настаняване от семеен тип.

"Най-голям ефект за развитието на децата и постигането на тези резултати, които планираме, когато ги извеждаме от семействата и искаме да получат по-добра грижа, са именно хората, които работят. Тяхната подготовка, знанията, уменията, разбирането на проблематиката на децата са база за основа на това как те ще взаимодействат с тях. Няма ли взаимодействие - няма резултат", коментира в студиото на "България сутрин" изпълнителният директор на  фондация "Международна социална служба" Събина Събева

По нейни думи текучеството е огромно, затова голямата цел е да се направи тази работа привлекателна. Тя обясни, че деинституционализация не приключва с преместването на децата, а с това започва.

Според нея има резултати и това е индивидуализацията на грижата. Тя коментира, че когато едно дете се постави във фокуса на вниманието, когато то е оценявано като личност, не като част от едно голямо цяло, то получава стимули за своето развитие. По нейни думи това се допълва, ако отделните системи полагат усилия заедно.

"Тук е огромна ролята на образованието, училищата, детските заведения, ролята на личните лекари и как те ще посрещнат тези деца, на общността. Нашата голяма цел е да направим общността приемаща. Съседите, родителите на децата в училищните заведения, защото за никого не е тайна, че това са трудни деца", обясни Събина Събева пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари