Спират помощта за сираците при 5 неизвинени отсъствия

От 1 януари малчуганите с един родител ще получат по 115 лева
7
Спират помощта за сираците при 5 неизвинени отсъствия
Снимка: Булфото, архив

Държавата ще спира помощите за децата, ако не ходят на училище. Новата месечна помощ за деца сираци ще бъда отпускана от 1 януари догодина.

Още по темата

Парите ще се спират, ако детето не е ходило повече от три дни в предучилищна група или е отсъствало повече от пет учебни часа от училище без уважителни причини.

Това предвижда проект на правителствено постановление за промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, който е публикуван за обществено обсъждане.

Новата помощ ще се отпуска от догодина на деца-сираци, които нямат право на наследствена пенсия, защото починалият им родител не е имал достатъчно осигурителен стаж. За получаване на детски добавки също има изискване за редовно посещаване на детските градини и училища.

За получаването на новия вид помощ няма да има подоходен критерий и размерът ѝ се определя ежегодно със закона за Държавния бюджет. За 2019-а се предвижда той да е 115 лева.

Във връзка с отпускането ѝ в момента на етап обществено обсъждане са и промени в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

С тях се регламентира, че новата месечна помощ ще може да се получава заедно с останалите видове помощи по закона за семейните помощи за деца, но няма да може да се получава с персонална пенсия на дете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да ги дадат на индийците.
2
1
 
2
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До Анонимен 1Ами те им ги спират, само да са им писани отсъствията. Както пише номер 2, в учителите е причината да минават между капките.
1
1
 
5
 
! Отговори
Ами , да! преди 5 години
Адски правилно !!!