Бедният българин застрашен от нездравословна инфлация

Заради цените на суровините – скок и на продуктите в малката кошница
16 ное 2018 11:23, Нели Христова
16

"Инфлацията в момента е на най-високото си ниво от пет години насам", заяви в студиото на  "България сутрин" икономистът Георги Вулджев. Той обясни, че множество фактори и ръст в цените на основни продукти стоят в основата на обезценяването на парите.

"Най-голяма инфлация има в транспорта, което се дължи на повишаването на цените на петрола.  - обясни експертът. -  Също така и в хранителните стоки, заради лошата реколта и скачането на цените на пшеницата. Инфлация има и при дрехите, заради високите цени на памука".

"Ако погледнем през септември, инфлацията се вдига с 0,3% за един месец, но през октомври е вече 0,7%. Има възходящ ред", обясни финансистът Мика Зайкова пред Bulgaria ON AIR.

Годишната инфлация в България се ускорява леко до 3,6% през септември при темп от 3,5% месец по-рано, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ).

Икономистът Георги Вулджев коментира, че със сигурност има проблем с контрола, който определена компания има върху данъчните складове и държавата трябва да помисли как да реформира тази система. Според него трябва да се помисли за друг данъчен режим.

"Цените на горивата вече спадат, като реакция на спада, който се случва и на глобалните пазари в цените на петрола. Те достигнаха един пик от 85 долара за варел в началото на октомври и от тогава са паднали на 66. Същото се случва и с горивата, сигурно ще падат и още", обясни Вулджев.

Според Зайкова най-заплашени са бедните хора, защото се увеличават хляба, млякото и цените на продуктите в малката кошница, и то с една инфлация, която не е здравословна.

Тя коментира и Бюджет 2019 г.

"Бюджетът трябва да отговаря на 3-годишната прогноза, а той не отговаря. Не може 4 години подред да формираш излишък и накрая да напишеш, че имаш дефицит. Този бюджет е не само предизборен, а вреден за България", заяви Зайкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
МРЗ преди 5 години
Социализъм е да си на власт да събираш всичко и да ДАВАШ защото си велик.
14
0
 
11
 
! Отговори
сиси преди 5 години
Доходите в София не са както в провинцията. Искаме достойно заплащане на труда ни.Всички честно работещи са бедни. Работихме навън продължително време и пак на това замирисва. НЕ СЕ ПРИБИРАЙТЕ ХОРА . Голяма е мизерията тук. Това което сте спестили не превеждайте в БЪЛГАРИЯ. Отчита се прираст по банките, а масата е бедна.Цените са скочили до непоносимост, а заплатите на мърдат. ПЪЛНА МИЗЕРИЯ. ПИСНА МИ !!!
13
1
 
8
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Инфлация ,дефлация мен не ме топли,искам пари.
12
5
 
2
 
! Отговори
аз преди 5 години
До АнонименАми понеже МРЗ трябва да я дават работодателите - а те не искат да дават! Те искат само да вземат! Но и БСП не искат да вдигат МРЗ! Те настояват да се дават помощи! А - всъщност - ако се вдигне МРЗ достатъчно - няма да има нужда да се дават помощи! Колкото до 75-те лв - ами като ги умножиш по един милион получаващи такива помощи - получаваш 75 милиона месечно! Ето къде са милионите! Това си е един милиард годишно - ако се даваха всеки месец!
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какви са тези простаци псевдоспециалисти които ги каните да плямпат простотии? Какви са тези манипулации, какви са тези глупости? През последните 5 години имаше дефлация, за джурналистите от днеса отрицателна инфлация! Дефлация е нездравословна за развитието на икономика, тя подтиска ръста, както и високата инфлация над 5% на годишна база. 3-4% инфлация е, така наречената здравословна инфлация, която подкрепя и стимулира икономическия ръст.
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Три години МРЗ беше замразена. Това са 150- 200 лв. по- малко на месец. Тези около 2000лв на година от работник са подарени на работодателите. Които все нямат пари за заплати. А стават все по- богати. Защото управляващите и Синдикатите им позволяват да крадат труда ни.
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снощи Б.Петков многократно и всячески заобиколи питането на журналистката за МРЗ. Веднага отклоняваше отговора към СРЗ и милионите помощи за най- бедните, които милиони лв. се оказаха 75 лв. за ток.В провинцията масово се работи за МРЗ, а цените като софийските.ЩЕ Я ВДИГНАТ ЛИ ТАЯ МРЗ КАТО ХОРАТА? Или ще продължим да работим 12 часа на ден, 6 дена в седмицата и ще се топим от глад, мизерия и болести?!
8
2
 
30
 
! Отговори
докога!? преди 5 години
Всички заплати в реалния сектор са обвързани с МРЗ. Докато МРЗ е позорно ниска, доходите ни няма да се нормализират.Всички управляващи говорят за средната РЗ, но всички мълчат за МРЗ.Повече от 30% от работещите в страната получават МРЗ и са работещи бедни.ЗАЩО МРЗ Я ДЪРЖИТЕ ТОЛКОВА НИСКА? ДОКОГА???
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам всички българи,които имат възможност да пазаруват стоки от съседни страни,където са по-евтини,за да накажат алчните родни монополисти,производители и търговци,които ни изпразват джоба,заедно с държавата-рекетьор,която вече и за въздуха ще иска да и плащаме.
6
1
 
27
 
! Отговори
МРЗ? преди 5 години
Бедните българи НЕ СА ЗАСТРАШЕНИ, а са ПОТЪРПЕВШИ от нездравословната инфлация в Бг от 10 год. Последните 10 год. доходите НЕ растат, а се топят в сравнение с ежемесечното повишение на цените.НЕ МОЖЕ ЦЕНИТЕ ДА СЕ ПОКАЧВАТ ВСЕКИ МЕСЕЦ, А МРЗ ДА Я ИНДЕКСИРАТЕ 1 ПЪТ В ГОДИНАТА С 50 ЛВ. ТАЗИ ИНДЕКСАЦИЯ Е СТОПЕНА ОТДАВНА. ЗАЩО МЪЛЧИТЕ ЗА МРЗ?
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инфлацията бавно пълзеше от месеци преди да поскъпнат горивата,но сега направо хвръкна нагоре.Производители и търговци решиха да се порезастраховат,вдигайки цените,но няма да ги свалят след падането на горивата.Винаги така е било.
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи застрашен?Бедните българи са над 80% от населението и ВЕЧЕ са жертва на инфлацията.Всички стоки поскъпнаха средно с 25%,а някои дори с 50%.Така че,думата застрашен означава бъдеще време,а обеднял с 25% си е моментната действителност.Само тези,които вземат над 3000 лв.не го усещат,но колко са те?
3
2
 
10
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Инфлацията се дължи основно на повишените цени на газта, което си е наша вътрешна работа, понеже цената на границата е твърдо 263 долара за 1000м3.
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писна ни от социолози и експерти и плейметки от сутрин до вечер да се разкарват от медия в медия, ако само такива са останали в държавата да я закриваме тая държава.
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
забравил е да каже за инфлацията при дрехите втора употреба защото ги наложиха с 30 % данък .