Етикети с две цени... Как да се пазим от уловките на Черния петък?

Фалшиви намаления, недействителни отстъпки, липса на продукти...
16 ное 2018 14:30,
20
Етикети с две цени... Как да се пазим от уловките на Черния петък?
Снимка: Reuters

Когато при кампании от типа на "Черния петък" търговците обявяват определен процент намаление, но поставят върху етикета на стоките само една цена, човек се чувства леко объркан и в крайна сметка не е сигурен – въпреки анонса за отстъпка, дали реално купува по-евтино. Това е така, защото е трудно са е ориентира дали въпросната цена е тази, на която може да си купи избрания артикул или ще трябва от нея да извади посочения процент намаление, за да разбере колко струва той в момента. Това заяви Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП), по БНР.

Още по темата

Константин Райков посочи и коментира още "класически" капани на "Черния петък".

Има фалшиви намаления. Това са случаите на масирани рекламни кампании в електронни медии и с брошури за отстъпки при покупката на дадени стоки в определен ден или уикенд. Когато се отиде в магазина, те липсват, обясни Райков.

"Така или иначе, потребителят вече е в търговския обект, разглежда другите видове стоки и – ако не е достатъчно чувствителен към тези хватки и ходове, винаги си тръгва с нещо, купено от там", коментира той. 

Друг трик са т.нар. недействителни отстъпки. "Търговецът обявява определен процент отстъпки, но те не са реални, тъй като стоката никога преди това не е продавана на по-високата цена", посочи Райков.

Съгласно закона, един месец преди кампанията тази стока трябва да е продавана на старата цена, за да се счита по-ниската за истинско намаление. Когато пък преди кампанията "Черен петък" е имало някакво друго намаление от 20%, а след това за нея се добавят още 50% и нещата се представят така, че потребителят остава с впечатлението за отстъпка в размер на 70%, отново не са спазени основните законови изисквания.

"За да бъдат съвкупни двете намаления, трябва във всеки случай стоката да се е продавала на съответната стара цена поне един месец", разясни още Райков.

А има и реални намаления, от които обаче потребителят нищо не печели. Например, даден търговски обект поддържа доста по-високи цени и дори при сериозен процент отстъпки, стоките там остават значително по-скъпи, отколкото на друго място.

"Затова е хубаво да се проучва цената при няколко търговеца, включително и ретроспективно, т.е. малко назад да се връщаме. Някои хора споделят, че отиват в даден магазин, виждат нещо, харесват си го и чак след един месец, например отиват да си го купят", коментира Райков. "Това, че някои хора подхождат с известни резерви към кампаниите за намаления, означава, че не се хвърлят директно в покупките, когато видят -50%, -60%, -70% отстъпки, а разсъждават и преценяват дали имат необходимост от тези стоки", каза още той. 

"В онлайн пространството пък се появяват лица, които създават сайтове и целят чрез лъжливи реклами да "продадат" стока, да получат плащането за нея и да не я доставят, което вече е чиста измама", предупреди Райков.

Много характерна е и т.нар. "техническа грешка". "Рекламира се и се предлага стока на една цена, а след като я поръчате, се оказва, че е по-скъпа с десет лева, например", допълни той.     

Райков потвърди, че при подобни кампании инспекторите на контролния орган присъстват активно в търговските центрове, за да следят процеса, но и да реагират при необходимост. Той обясни, че при установяване на административни нарушения най-често се налагат санкции, които достигат до 3000 лв. При по-леките понякога се дават предписания на търговците да приведат дейността си в съответствие с изискванията на закона. За по-сериозните, нелоялните практики – когато търговецът с преддоговорната информация или чрез анонса е заблудил потребителя за характеристиките или за цената на рекламираните стоки, санкциите са от 1000 до 30 000 лв. Забранява се и прилагането на тази нелоялна практика в бъдеще, като при неспазване на забраната, глобата за търговеца може да достигне до 50 000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излиза ми по-евтино, да си поръчам нещо от Шведски магазин, да го докарат в един магазин, дето го въртят българи, а те, като пътуват насам, да го докарат и да ми го пратят до еконта. И пак някой неща са ми с 15-20% по-евтино. Промоцийте са глупости.
15
1
 
1
 
! Отговори
а бре преди 5 години
че купим, как няма да купим нещичко, но само ако е с поне 30% реално намаление. следим туй онуй от месеци в няколко сайта
14
1
 
8
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
За Бога,братя не купувайте!
13
0
 
7
 
! Отговори
От кенефЪ преди 5 години
Само едно търсене в Google показва, че тук цените на техниката са изкуствено завишени спрямо цяла Европа с 20-30%, да може на черният Петък да ти пуснат една промоция с 30% и стадото, като види надпис "промоция", "оферта" да си напазарува за празниците малко бърз кредит.
12
1
 
11
 
! Отговори
Пепи преди 5 години
Нема да пазарувам - нема проблеми.
11
0
 
10
 
! Отговори
Колев преди 5 години
Измамите не са само в "черен петък". Напоследък забелязвам, че някои стоки имат една цена на етикета на рафта и съвсем друга (по-висока) на касовата бележка.Доста често ми се случва това във Фантастико, а напоследък и в Кауфланд. Разчитат, че като се купи много стока, човек не може да запомни всички цени. Ако си запишете цените на купените стоки или ги снимате, може после да си поиграете на "открий разликите" :)
10
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
aбе русенски умници като пускате нет за пет лева сега какво правим набутваме хората опрвете тоя нет в ловеч
9
0
 
4
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Черния петък не е много приложим в по-малките страни. Малко англо-саксонска измишльотина е. Аз си пазарувам от немския амазон.де и през фирма да ми докарат до вкъщи като има намаление и това е. Местните лъжат мажат и не ми се занимава вече да ги следя кой лъже кой не по време на черен петък. Не ги виня, не е много приложим тъй като нямаме чак толкова оборот тука
8
2
 
9
 
! Отговори
черния Петър преди 5 години
Черния Бойко граби от нас колкото си иска, изстисква ни до последната пара 365 дена в годината.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Що бе? Миналата година си взех Xbox One X за 800 лева от немски магазин. В момента 1200 лева в България.
6
0
 
6
 
! Отговори
ники преди 5 години
Е как защо, за да имат за черния петък намаления по 100-200лв, за това.
5
0
 
21
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
От два месеца следя за няколко уреда - печка, хладилник, пералня и абсорбатор.. и какво се получи Октомври месец бяха едни цени, ноември месец абсолютно същитие модели уреди в същия магазин незнайно защо поскъпнаха с по 100 до 120 лв.... "Е мерси за отстъпките на черния петък"
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи как да се пазим?! Харесвам си продукт- например някакъв телевизор. Знам колко струва по принцип, гледам на Black Friday дали ме устройва цената. У нас няма пазар за кой знае какви намаления. Например, вчера си купих много изгоден OLED 65" телевизор (няма да споменавам сайтове). Беше хем намален (реално), хем с още 10% отстъпка с код. Взех го точно за 4200лв. при цена на същия 5500 по големите вериги. На Black Friday очаквам 10% намаление по големите вериги- тоест няма да е изгоден.
3
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви петъци, какви понеделници. Заевете тия американски простотии и не се набутвайте зорлем.
2
32
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клепоухия *** Радев се погрижи да защити бг населението от измамите по време на черния петък като ги държи бедни, в мизерия, нищета!Оставка на президента!
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз се предпазвам по най - модерния последен писък на модата като не пазарувам на Черен петък!Криза, братя, откъде пари за бяла и черна техника?!?