Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!

Държавата няма да събира пари от колите на МВР, НСО, ДАНС, Спешна помощ
Обновена: 16 ное 2018 10:32 | 16 ное 2018 07:00, Камелия Цветанова
210
Минаваш през мост, тунел, планински проход – плащаш такса!
Снимка: Булфото, архив

За преминаване по отделни съоръжения по пътищата в страната ни, като мостове, тунели или планински проходи, също ще могат да се събират такси. Това предвижда нов проект на Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Още по темата

Досега в България такива такси не са налагани, припомня в. "Сега".

Предвижда се и ред, по който да се плащат таксите за път, отдаден на концесия. У нас такива пътища няма, но имаше спорадични заявки за интерес от потенциални кандидат-инвеститори.

Не е ясно какви ще са таксите, но те ще могат да се плащат в левове или в евро - за регистрираните в чужбина превозни средства.

От тях ще са освободени автомобилите на МВР, НСО, ДАНС, Спешната помощ и на въоръжените сили. Допълнително заплащане няма да се дължи, ако вече има тол такса.

Плащането на таксата ще става на контролно-пропускателни пунктове преди или след преминаване по съоръжението и ще се дава платежно, гласи още наредбата.

Платените съоръжения ще бъдат посочени в приет с решение на правителството списък. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) дават да се разбере, че става дума за бъдещи обекти. Такива са тунелите под проходите "Шипка" и "Петрохан". Заговори се и за евентуални нови трети и четвърти мост над Дунав към Румъния. В момента се плаща за преминаване и на двата съществуващи моста - при Русе и при Видин.

От пътната агенция успокоиха, че съоръженията по магистралите няма да бъдат платени, тъй като за тях ще важат тол таксата за камионите и електронната винетка за леките коли.

Проектонаредбата предвижда също в случаите, когато специалното ползване обхваща различни републикански пътища, един от които е предоставен на концесия, таксите да се определят в две части и да се заплащат по сметка на АПИ и на концесионера.

До момента у нас няма пътища на концесия. Имаше запитвания от фирми от Далечния изток за евентуално тяхно участие в пътното строителство у нас, без да се стигне до по-конкретна информация. Данните за предоставените на концесия пътища и за сметките в обслужващите банки на агенцията и на концесионера ще бъдат обявявани в централната администрация и областните пътни управления на АПИ.

Фирмите, които искат да изградят и експлоатират търговски крайпътни обекти и площадки за оказване на пътна помощ срещу заплащане и пътни връзки към тях, както и рекламни съоръжения, също ще трябва да плащат такса.

АПИ ще поддържа системите за продажба на електронни винетки, маршрутни карти и разпространението на бордови устройства за тол таксуването, става ясно от проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата.

Пътната агенция ще осъществява всички дейности по техническата и софтуерна поддръжка на компонентите на Електронната система за събиране на пътни такси - електронни винетки и тол такси, ще управлява процесите и контролира правилното отчитане на дължимите такси и събирането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
1
 
! Отговори
232323 преди 5 години
Така сте го написали все едно съществува тунел под Петрохан, тунел ще има след 100 години сигурно ако дотогава още съществува България ...
174
0
 
1
 
! Отговори
Минаваш покрай преди 5 години
Народното събрание ми като видиш някой ***- псевдо депутат му дръпваш един пердах, като в същото време го увещаваш колко много го обичаш.
173
0
 
7
 
! Отговори
СРАМ преди 5 години
Според мен, тези действия са първо да накарат народа да разпродаде всичко, което има(недв.имущество), защото това ги е дразнило винаги да имаме собственост в собствената си държава. Идва момента, в който ще е скъпо да излезеш от града където живееш. СРАМ за народа, че продължава да търпи тази ГАВРА от една шепа хора (240) пред цял народ(млн). Не смяна на правителство трябва, а сегашното правителство да се вземе в ръце или крайна промяна на режима на управление в България! Вие решавате!
172
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В цяла Европа има алтернативни безплатни пътища. Кога започва строителството на такива за всеки нежелаещ да плаща обирджийски такси? Ако няма безплатна алтернатива ни нарушавате правото на свободно придвижване гарантирано от ЕС. Навсякъде в ЕС където ходя разпитвам и досега няма държава освен нашата без алтернативен безплатен път
171
0
 
6
 
! Отговори
Не навсякъде преди 5 години
До АнонименВ Австрия, Хърватия и Словения не съм срещал подобна такса а и тук всичко е построено преди десетилетия. Кое е новото, че да се налага такса? Пенсионерите тогава млади са го платили и строили
170
5
 
11
 
! Отговори
Курдо Коленков преди 5 години
Комунистите, урагана "Катерина" и Путин са виновни! За това въвеждаме таксите!!.... из реч пред Народа на ББ
169
3
 
4
 
! Отговори
Hrom, nehrom niama преди 5 години
A niama da mine...vsichki plastat....bez nikakvi izkluchenia.
168
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всички нормални страни с винетка или с магистрални такси се плаща за минаване през тунели.... нищо ново. Би било добре, но да има сигурност че парите ще отиват за поддръжка, не за да ни падат осветителни тела
167
1
 
34
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Досега в България такива такси не са налагани....- ЩОТО НЯМА ПРИЧИНА ДА СЕ НАЛАГАТ, А САЩ ЩЕ ГИ КОПИРАМЕ КОГАТО ИЗРАВНИМ ДОХОДИТЕ
166
3
 
32
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Минаваш през мост, тунел, планински проход плащаш такса!ТАТЕ ОБЕЩА ДА МИ КУПИ СУДЖУК АМА ДРУГ ПЪТ;ТАКСА ЗА ТИКВИ НЕ ПЛАЩАМ, А ДАНЪЦИТЕ СЪМ СИ ГИ ПЛАТИЛ
165
3
 
34
 
! Отговори
Враца преди 5 години
Три месечен протест на всички българи спираме да работим и да си караме колите спираме каквато и да е дейност фабрики, магазини и бензиностанции замразяване на държавата всички пред парламента 2-3 милиона българи в София +2 милиона души Софянци. Пикаене всичко там на мястодокато Столицата заприлича на ***.Вярвам че всеки много добре ще си помисли преди да му дойда желание за властта в страната.
164
5
 
47
 
! Отговори
мак преди 5 години
Луди за връзване, всеки ден нова изненада, която бърка в джоба на поданиците. Не се накрадохте, га...ве, сигурни сте, че ще спечелите следващите избори, затова не ви пука и скубете отвсякъде. Тунелът или мост не са ли част от пътя, за което вече е платено, винетка да речем?
163
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БлагоевРазлиакта е, че когато имаш нещо на СОБСТВЕН ИМОТ, то е твое и можеш, да се разпореждаш с него. Но това не е в имотчето на Иван, Драган или Петкан, а е държавна собственост, чиято цел е да служи на всички нас.
162
2
 
16
 
! Отговори
вея преди 5 години
На печелившите честито.
161
3
 
25
 
! Отговори
Благоев преди 5 години
Вземе ли превес тази практика от светлия пример на Римската империя се връщаме към тъмното средновековие, където всеки, който има брод или мостче в имението си събира такса!
160
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ????Никакво браво. Това им е работата. Когато в кафенето ми направят кафето, не им казвам барво, че си вършат работата. Просто отивам пак там и те не остават без работа.
159
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това правителство, май ИСКА ДА СИ ХОДИ.
158
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София-Пловдив 5-6 моста и един тунел, време за пътуване от 1ч става на 2 заради таксите, магистрала баце, магистрала.
157
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо въведете такса тротоар. Ако искаш да ходиш по тротоара - плащаш такса, ако не платиш - ще летиш.
156
0
 
25
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Бодигарда е стабилно непоклатим