Мераклиите за чиновници – на изпит по четене с разбиране

И въпроси с картинки ще бъдат включени в двата часа препитване
17 ное 2018 09:52, Елка Василева
69
Мераклиите за чиновници – на изпит по четене с разбиране
Снимка: архив, Reuters

Четенето с разбиране - дисциплината, която редовно препъва българските ученици на тестовете PISA, вече ще се ползват и за подбор на чиновници за държавната администрация.

От 1 октомври 2019 г. кандидатите за държавна служба ще минават централизиран тест, за да се прецени дали са годни за чиновници. Тези тестове ще се правят от Института по публична администрация, пише "24 часа".

След това второ препитване във ведомството, където иска да работи кандидатът, ще преценява дали е подходящ за конкретната позиция.

Вече са готови тестовете за централизирания кръг, обяви в четвъртък Николай Николов от консорциума “Психометрика”, който бе нает от Министерския съвет да подготви промяната в системата за подбор на чиновниците. С тестовете ще се проверяват общите компетентности и знания на кандидатите за чиновници, както и способностите им за работа с компютър, обясни Николов.

Вариантите на изпита ще са различни в зависимост от това за каква позиция се кандидатства - висша ръководна, ръководна или експертна.

В тестовете ще са включени освен въпроси, които да проверяват доколко кандидатите за чиновници познават законодателството, и такива за преценка дали имат аналитично мислене, стратегически възможности или пък способности да извличат информация от текст.

Примерните въпроси включват изчитане на текст с дължина на една страница и отговори на въпроси по него, за да се покаже дали кандидатите могат да четат и разбират текстове. Таблици, по които могат да се очертаят тенденции, пък ще демонстрират способностите им за аналитично мислене. Един от примерните въпроси, показани от Николов, бе да се отговори на база статистически данни дали алкохолът и цигарите или храните поскъпват повече за период от 10 г.

За по-ниските нива държавни служители препитването ще включва и абстрактни логически задачи от типа “Коя картинка допълва поредицата”, каквито попълват и децата в предучилищна възраст за логическо мислене.

Включени са още казуси, които ще проверят способностите за работа в екип или за наемане на хотел за семинар, които пък показвали управленски умения.

Частта за проверка на компютърните умения трябва да разкрие дали желаещите да станат чиновници могат да работят с програми за текстова обработка, таблици и пр., главно от пакета на “Майкрософт”.

Тестовете ще се държат на компютър в специални стаи на Института по публична администрация. Изпитни стаи ще има както в София, така и в други големи градове.

Вече са подбрани и 25 души за квестори на изпитите за чиновници. Те били преминали специални проверки за интегритет, за да е сигурно, че няма да подсказват на изпитите.

“По този начин ще се осигурява равен старт на всички, каквато е и целта на централизирания конкурс. И няма да е важно кой човек познаваш и в коя администрация е той”, заяви Николов.

Тестът за чиновници ще продължава 2 часа, от които ще се отделят 10 минути за инструктаж. Няма да има оценки, а само взел и невзел, обясни Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами не е честно! Тези, които в момента са работещи в държавната администрация да положат същия изпит, които ще положи и новоназначеният. Или новоназначеният ще бъде по компетентен с по-висока заплата?
57
1
 
6
 
! Отговори
Ritez преди 5 години
Vai, vai...goliam kocek...va, vai....
56
1
 
16
 
! Отговори
какви изпити преди 5 години
ви гонят,просто трябва да си роднина на шефа
55
1
 
9
 
! Отговори
До 51 преди 5 години
Така е не от 10 , а от 70 години!
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 59Какво биологично разнообразие, какви води?Става въпрос за държавна администрация. Работят с готови програми, попълват готови формуляри, даже виШУ не е нужно.Средно образование и големи връзки. Партийни протекции.
53
1
 
6
 
! Отговори
СТАРШИНАТА преди 5 години
До АнонименЗАТОВА ИМА КОРУПЦИЯ!
52
1
 
12
 
! Отговори
СТАРШИНАТА преди 5 години
ГОЛЯМАТА ПРАШИЛКА СЕ ВДИГНА ТАКА ,ЧЕ НАРОДА ДА ПОВЯРВА КАК СИ ИЗБИРАТ ЧИНОВНИЦИ? АЗ ЛИЧНО ПОЗНАВАМ ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ КОЙТО НЕ ЗНАЕ ДА ПИШЕ ЗАЩОТО ИЗПИСВА ДУМАТА - УРЕДИТЕ, ТАКА- УРИДИТЕ, НО СИ БРОИ КУП ПАРИ В ЕДНА АГЕНЦИЯ И БЕШЕ НАЗНАЧЕН НА РАБОТА!
51
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 700 лева заплата и побъркване от работа, кой ще отиде в тази администрация? В София ако си със заплата под 1500 лева си заникъде.
50
1
 
15
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Коя картинка допълва поредицата, каквито попълват и децата в предучилищна възраст за логическо мислене."ТОВА КАЗВА ВСИЧКО. ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!!
49
5
 
7
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
До Анонимен 55"Публична администрация" е вероятно интересна специалност, защото дава широка обща култура, но не те прави специалист в никоя област. А в голяма част от длъжностите в държавната администрация е необходимо именно да си експерт в дадена област. За пример мога да Ви дам управлението на подземните води, биологичното разнообразие и редица други дейности, които се извършват в Министерствата. За тези места е необходим човек, който има специфично образование - инженер, хидролог, биолог.
48
2
 
13
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Любопитен съм Пожарникаря и лобистите му в законотворци ще издържат ли подобен изпит? Оставка!!!!!!!!!
47
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тестове по английски, история, математика и литература също. Биология, химия и физика при второто препитване.
46
3
 
18
 
! Отговори
1 преди 5 години
Първо тест по БЪЛГАРСКИ. Четене и писане.
45
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ???Няма кандидати за администрация ли? Всички в това се целят. Никой не иска да работи в частния сектор.
44
2
 
34
 
! Отговори
знаем как става преди 5 години
Знаем им и тестовете, и конкурсите, и кандидатстването.За да не се явят много кандидати и да успее техният човек, измислят условия за кандидатстване, които са удобни на техния човек.Техният човек предварително знае отговорите на въпросите, наизустява ги и печели конкурса, теста, препитването. Така от 10 год.А сега ми изтрийте поста! Защото е полит некоректен!
43
2
 
28
 
! Отговори
кандидат чиновник преди 5 години
А картинките на банкноти ли ще са ?Аз само да попитам .
42
10
 
7
 
! Отговори
??? преди 5 години
То кандидати за чиновници няма при тези мизерни заплати, те тестове ще им правяят!
41
1
 
17
 
! Отговори
Станимир преди 5 години
"И въпроси с картинки ще бъдат включени в двата часа препитване" - Край, чадъра, куфара и жената - и Терминал 2
40
1
 
22
 
! Отговори
Милчо преди 5 години
- Майко, мила, какви хора са ни Администрацията на Държавата! Бързо - едно хапче Потресан!
39
1
 
25
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
"на изпит по четене с разбиране" - щеше да е смешно, ако не беше трагично...