След оставката на Симеонов: Какви са сценариите?

Възможно ли е Борисов да сформира нов кабинет в това управление?
Обновена: 20 ное 2018 06:29 | 19 ное 2018 22:12, Екип на Bulgaria On Air
8

След като вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка, протестите не стихват, усеща се напрежение между президента и премиера, а голямата коалиция е разклатена от поредната вълна от трусове. Какви са възможните сценарии за управляващите?

"Има оставка на единия вицепремиер, за което се говори от месец. Големият въпрос е дали балансите в управляващата коалиция ще бъдат нарушени. Оставката на Сименов е лично дело. Не мисля, че натиск е довел до това решение, а е свързано с тактическо отиграване на конкретната ситуация", коментира пред Bulgaria ON AIR политологът Христо Панчугов.

Според него голямата битка от месеци насам е коя от патриотичните формации ще успее да излезе най-автентично от тази ситуация, за да може да се бори евентуално за по-голяма подкрепа на следващите парламентарни избори.

"Конструкцията безспорно е разклатена и самите "Обединени патриоти" продължават да си говорят през медиите с едни сериозни признания. Ако използвам жаргонния език, те директно си казват "Ние я оплескахме". Донякъде показаха, че не са готови за голямата власт", заяви в студиото на "Денят ON AIR" журналистът Евгени Петров.

По неговите думи не би трябвало управляващите да предизвикват вътрешни скандали и несигурност в коалицията и същевременно да очакват през май месец някой да им има доверие, за да ги избере. Според него е било нужно да покажат мъдрост и стабилност, за да може да гласуват за тях.

Според политолога Христо Панчугов единият възможен сценарий е Бойко Борисов и ГЕРБ да търсят сформиране на нов кабинет в това управление. Другият вариант е дали бъде създадена нова коалиция или да се назначи нов премиер, което не е силно вероятно. Третият възможен сценарий е управлението да насрочи предсрочни избори, което изглежда най-малко вероятно.

Журналистът Евгени Петров коментира, че мерим евроизборите не през самия факт, че това са важни избори за цяла Европа и, че не тече никакъв дебат за тях и каква позиция трябва да вземе България, а ги пречупваме през вътрешнополитическите си проблеми.

Експертите бяха единодушни, че липсва диалог и дебат между институциите и същото се случва и между политиците в управляващата коалиция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
Оставка като оставка. Нищо особено. Продължават напред.
3
3
 
4
 
! Отговори
БСП жалка... преди 5 години
Въпрос: Какво става като се срещнат комунист и крадец ? Отговор: поздравяват се - Здравей колега...
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пуснали са пожарникари цоциолози, подлитолози, всякакви странни субекти да подкрепят наклонената кула. Мъчат се, горките, всеки ден трябва да заработват платените си посещения по телевизиите. Някои от субектите са противни, такива субекти нямаше до скоро, абсолютни неприятни субекти. Приличат на някоя секта от неприятни човечета.
1
7
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Безалтернативното банкянско слънце може да изкара още година,че и повече.Но не това е най-важното.Въпросът е като си отиде,повече да не се върне.И още нещо-да не го смени ***.Щото тогава файда няма от упражнението....