Българинът убеден: Съдът решава под натиск!

81% са доволни от акциите срещу мастити бизнесмени
19
Българинът убеден: Съдът решава под натиск!
Снимка: "Тренд"

Българите подкрепят акциите на прокуратурата, но не вярват, че ще завършат с ефективни присъди. Това показва новото национално проучване на общественото мнение на изследователския център "Тренд", проведено по поръчка на "24 часа".

Още по темата

1004 пълнолетни българи са били анкетирани между 6 и 12 ноември 2018 година. Проучването отбелязва също лек спад в оптимистичните нагласи и ръст в негативните оценки за работата на основните институции.

Оптимистите и песимистите са с почти равни дялове, като все още оптимистите остават малко повече (46%) за сметка на песимистите (42%).

В контекста на засилената активност на българската прокуратура в последните месеци  анкетата тества и оценката за работата на основните силови институции.

Според данните отрицателните оценки превишават повече от два пъти положителните при всяка една от опциите.

С най-ниски оценки за работата си се ползва Висшият съдебен съвет (13%), но и дейността му е най-непозната за интервюираните.

Министерството на правосъдието събира само 15% положителни оценки. Няколко процентни пункта по-висока оценка респондентите дават на работата на съда (20%), прокуратурата (21%) и Министерството на вътрешните работи (26%).

Основният проблем в съдебната система, който събира 3 пъти повече посочвания в сравнение с втория в класацията, е корупцията. Липсата на независимост и политическото влияние се нареждат на второ място с 9%, следвани от бавната работа на съдебната система (7%) и неадекватното законодателство (5%).

Институцията, от която гражданите очакват действия за подобряване на съдебната система като цяло, е Министерството на правосъдието (38%), следвана от съдиите (31%), главния прокурор (28%), Висшия съдебен съвет (26%), прокурорите (24%), Народното събрание (23%) и правителството (20%).

3/4 от българите смятат, че политиците оказват натиск върху работата на съдебната система, и само 8% са тези, които са на обратното мнение.

А основният фактор, който влияе върху решенията на българския съд, са корупцията (36%) и политическото влияние (32%), докато законите и справедливостта са съответно с 10% и 4% според анкетираните граждани.

На приблизително три равни части са разделени в мнението си интервюираните затова дали трябва да се увеличат, или да се намалят правомощията на прокуратурата.

31% са на мнение, че трябва да се увеличат, за да се подобрят резултатите, докато 35% са на мнение, че не трябва да се увеличават, защото и сега са достатъчни. 34% пък не знаят или не могат да преценят.

Не предизвиква изненада сериозната подкрепа за последните акции на прокуратурата срещу български бизнесмени, като 81% от всички запитани ги подкрепят, като сред тях малко над половината (51%) напълно ги подкрепят. Само 10% пък остават скептични към действията на прокуратурата. Приблизително същият процент (83%) са на мнение, че прокуратурата трябва да продължи с такъв тип акции.

Скептицизмът към крайните резултати под формата на ефективни присъди е огромен. 60% смятат, че няма да има ефективни присъди, докато само 16% смятат, че ще има.

В контекста на убийството на журналистката Виктория Маринова се повдигна и въпросът дали е справедливо при самопризнание обвиняемият да получава намалена присъда с 1/3.

62% от участвалите в проучването смятат, че това не е справедливо, докато 17% са на обратното мнение.

Близо 3/4 пък са на мнение, че българските народни представители не трябва да се ползват с имунитет, и само 14% смятат, че депутатите трябва да се ползват от това право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
и това е нещо преди 5 години
Щом почна да ви съмва,че и бсп,и герб,и дпс са едни и същи комунисти,има надежда!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ако се въведе мажоритарен избор на съдии и прокурори, правосъдната система в България ще се оправи. Сега са недосегаеми - гласуват си и имунитета, и заплатите и прилегиите сами.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Натискът се изразява в подкупи.
16
0
 
18
 
! Отговори
Aнонимен преди 5 години
Всичко е мафия, беззаконие и в полза на силния, олигархията и т.н., а държавата е абдикирала и я няма
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До като има прокурорски и съдебен произвол, ще има и протести. Хората протестират за реформи в съдебната власт, МВР, здравеопазването, изборния закон, пенсионната реформа, лобизма, данъчната политика, реформа в образованието. и редица други несъвършенства на предишни закони и наредби.Кое от всичкото това е реалност.Чудя се на извън парламентарните партийки, как си кротуват и се правят на не разбрали.Яхнете протеста. Хората ви чакат да ги поведете. Не се правете на нещастници.
14
0
 
18
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
13
0
 
9
 
! Отговори
Мафия преди 5 години
Питайте бургаските съдилища как вземат напълно законно закупени жилища в комбина с данъчните.В едно гърне *** в едно гърне ***. Купуваш си жилище с изрядни документи, съдът отсъжда че договорът ти е недействителен и НАП, дето са си барали пишоците, вместо да си свършат работата ви прибират жилището и съдът "узаконява" цялата тази свинщина.
12
0
 
9
 
! Отговори
dp преди 5 години
Само не разбирам защо са тези имунитети за съдии,прокурори и т.н. като те и без това си правят каквото си искат,а след тях ние плащаме за техните "присъди".Защо не си плаща този който е сгрешил?
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е казано и какво от това?Никой не взима на сериозно българския народ, той им служи единствено да бъде стриган и краде. Но и хората са си виновни като продължават да гласуват за БСП, ДПС и герб, не разбрахте ли че те са едно и също нещо и докато те са на власт, положението ще е такова.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орешарски е виновен.И Путин.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И прокуратурата (Цацаров) и съдът (Цачева) са назначени от Тиквата и се използват като бухалка за разчистване на неудобните - тези, които отказват да си плащат рекета.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИЛошото е, че ако засъдят така, тоя съд ще стане абсолютен властелин на страната. Знаем много добре, как действат хората с власт, без значение произхода.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съд съм виждал само в "Али Макбийл"
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължава, докато има някой, да дава команди и да дава протекция. Иначе, къде я виждате, пишман прокурорче, в БЪлгария, да тръгне срещу човек, който има 10 депутата, двама съдии и половината адвокатска колегия в джоба си?
5
1
 
15
 
! Отговори
NoName преди 5 години
OMG най-голямата новина в България - БЪЛГАРИТЕ НЕ ВЯРВАТ В ИНСТИТУЦИИТЕ - Изненадата ми е направо комическа хааххах
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къв съд, бе?
3
0
 
24
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Осъдените се броят на пръсти и са все дребна риба.Иначе всички са в ла.ната!От време на време,когато някой реши да играе самостоятелно,го дисциплинират чрез държавните органи.Осъзнае ли се-няма проблеми,даже получава обезщетение.
2
0
 
27
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Тук крадци и корумпета, трябва да се съдят от китайски съд.
1
0
 
33
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Какви акции какви пет лева. И къде е Митьо очите . Прах в очите. Кога видя министри и депутати в панделата тогава ще повярвам че нещо става. Съдебната ни система се е сраснала с мафията.