Заради епидемията от диабет: 10 милиона без инсулин?!

Недостигът от животоспасяващия медиканет ще е най-остър в Африка
21 ное 2018 13:15,
12
Заради епидемията от диабет: 10 милиона без инсулин?!
Снимка: Pixabay

На 14 ноември отбелязахме Световния ден за борба с диабета. Болестта поразява хиляди хора годишно, а последно проучване сочи, че глобалната епидемия от болестта подклажда и рекордно търсене на инсулин.

Опасенията са, че ако не се подобри значително достъпът до медикамента, това може да остави 10 милиона души без нужните им инжекции.

Учени заявиха, че количеството инсулин, нужно за ефикасното лечение на засегнатите от диабет тип 2, ще се увеличи с над 20% през следващите 12 години.

До инсулин обаче няма да имат достъп половината от онези 79 милиона диабетици, за които се предвижда, че ще се нуждаят от него през 2030 г.

Недостигът ще е най-остър в Африка, където изследователският екип под ръководството на д-р Санджай Басу от Станфордския университет смята, че доставката на инсулин трябва да се увеличи 7 пъти, за да се лекуват пациенти от рисковата група, пишат от БТА.

От диабет, който води до слепота, бъбречна недостатъчност, сърдечни проблеми, невропатична болка и ампутации, сега са засегнати 9 процента от възрастните хора по света, при 5 процента от тях през 1980 г. Повечето диабетици са засегнати от диабет тип 2, който е свързан със затлъстяване и недостиг на физическа активност.

Диабет тип 2 се разпространява особено бързо в развиващите се страни, чиито жители възприемат западния начин на живот.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знаех, че диабетът е заразна болест и има епидемия.
8
3
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Джеси, защо отново пропусна да споменем, че пасивният любовник на Пепи, Глинка, осъди еднолично диабетиците на смърт от днес за утре?
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами вместо да произвеждаме чалгари и чалга, дайте да произвеждаме инсулин за Африка.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хапвайте полезна храна, избягвайте захарта и се пазете от стрес.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джесика - може ли да пишете за нещо, което разбирате? Диабет тип 2 е неинсулинозависим и се лекува с перорални медикаменти (хапчета). Тип 1 е инсулинозависим. Понеже съм диабетик ми е любопитно как профани драскат глупости?
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някакви такива смешни работи като диабета няма как да спрат експоненциалното разрастване на населението в Африка. За това се искат много по-сериозни заболявания. Тъй като спина и еболата също не се оказаха ефективни...има накъде още да се развият нещата в тази област.Призовавам прогресивното човечество да се замисли по темата, защото илюминатите отдавна са го измислили, но тяхното решение няма да хареса на никой, а не това е целта в крайна сметка.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В природата има нещо наречено естествен подбор. Не може същества от гза на географията, които само консумират и се възпроизвеждаткато марокански скакалци някой да им е виновен. Ще умират повече и така. То не е задължително *** дето някой все ну е виновен, че е генетично *** да оцелява. Нека и те да еволюират по техен си начин.
2
2
 
3
 
! Отговори
А, забравих преди 5 години
не разбирам какво означава и медиканет!
1
2
 
4
 
! Отговори
чичо доктор преди 5 години
Не разбирам последното изречение!