Ателието в бащината къща... За пътя от Европа към България

Разказът на Екатерина Лашова пред Bulgaria ON AIR
6 дек 2018 14:00, Анисия Иванова
18

Да живееш 14 години в три държави, но да решиш да се завърнеш към корените си, за да правиш шедьоври от порцелан. Това е изборът на керамика Екатерина Лашова.

Определя себе си като френски керамик, но и като пазител на традиционния български занаят.

Учила и живяла в Белгия, Италия и Франция, тя избира да се завърне в България, защото усеща, че мястото ѝ е тук. Днес е успешна в това, което прави, но в началото малцина вярват в нея.

Брат ѝ купува картините ѝ, а родителите ѝ приспособяват постройка към къщата за ателие. Започва с чаши, а едно от най-оригиналните ѝ хрумвания е смачканата чаша.

Идеята се ражда в Париж по време на следването ѝ, а дипломната ѝ работа е на тема рециклиране на форми, създадени да бъдат изхвърлени, разказва Bulgaria ON AIR.

Работи с български порцелан и българска глина, които е опитомила до съвършенство. Само част от боите купува от Германия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 5 години
За евреите е без значение дали ще живеете в България или на Запад. Важното е да си изпълнявате робските задължения.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Антимеркел 16И аз бях така и след 3 години бягах от България като попарен с БКП урина! На всеки според опита а опиталите се български емигранти не са малко и само една малка незначителна част от тях остана в територията на щипаците! Помислете!
16
3
 
0
 
! Отговори
Антимеркел преди 5 години
Ожених се преди повече от 30 години след следването в ГДР за германка, редовно пътуваме до България, имаме имот, нищо не ни трябва, само здраве и още внуци. В Кьолн да се живее вече не ни харесва, картинката се променя негативно все повече. Вместо да купи апартамент в Кьолн дъщерята и зетя решиха да купят за същите пари тройно по-голям в хубав квартал на София. Всички ние смятаме да се преселим в България догодина. Младите вече получиха добри оферти за работа, аз и съпругатами сме пенсионери.
15
0
 
3
 
! Отговори
ДА преди 5 години
Решила да се върне,защото с керамика и дрънканици пари в европа не се зкарват....айде стига с тези пропагандни статии,никой преуспял другаде не се връща в България.Ние не ядем доматите с колците бе.
14
2
 
4
 
! Отговори
Да преди 5 години
В България си е ИДЕАЛНО! Да има и някой проблеми но те са нищо на фона на гадния живот в западните държави.В България е евтино, има хубави имоти в провинцията, а по магазините вече има всичко от пиле мляко дет се казва ако нещо го няма купуваш го онлайн. Природа колкото искаш, планини, гори, язовири, реки, море. Всяка точка на страната е максимум на няколко часа с кола. Кеф ти ски през зимата, риболов през лятото, всякакъв туризъм и спорт а и чудесните гръцки и турски курорти са на близо.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои се връщат, други не биха се върнали дори на екскурзия. Свят голям, хора всякакви.
12
3
 
5
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Браво на момичето - работи, гледа си детето, дава работа и на други хора в България!Дано да имаме повече граждани, като нея!
11
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аууу,какви "шедьоври" ? - няма кой и левче да даде . Върнала се е при тате щото я хрантути ,а тя се прави на "творец".и аз знам една такава "писателка" - 5 апартамента профука на баща си.
10
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то и на Тиквун дъщеря му се върна - щото тука Тато е Цар, а в Америката трябва да работи, а тя не умее нищо. Ако не са преводите на Тато, откраднати от БГ народеца, досега да я няма. Защото в Америка без да работиш, при това здраво няма как да оцелееш.Е, ако не си комунистически крадец де или дете на комунистически крадец от Банкя.
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добър опит днес.бг ....
8
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕКАДЪРНИЦИТЕ бягат, щото не могат да се оправят тук!.....нискоинтелигентни и алчни, а пускат чалгите в чужбина, пият ракийка от село и кисело заеле и вечер реват по масите и чакат някой друг да им оправи държавичката, еми няма как да стане!!!!
7
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 1 Анонимния тъппан , по-скоро който е КАДЪРЕН, може да се оправи НАВСЯКЪДЕ!!.....най-лесно е да избягаш е уредена държава, жалко за родителите ви, които ще си гледат внучетата по скайпа и ще реват......малоуумник!Евала на жената, кадърни да се връщат, не мрънкащи некадърници!!
6
9
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Абе тук само *** и профaни ли пишaт? Става дума в статията и клипчето за човек на изкуството, вие за политика говорите. Луди ли сте, що ли? Я си пийте хапчетата и ходете в политическите статии, там да си споделяте мъката
5
3
 
13
 
! Отговори
zxc преди 5 години
Щом я влече..Абе ще постои ще постои, па па ше тръгне навън..Абе ако взимаш в БГ над 2500лв, си ок.. ама за под тия пари, бегай..
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топновина! Нинова отказа участие в конгреса на ПЕС заради Истанбулската конвенция и Пакта на ООНETO TOВА Е ПОЛИТИК И НОВИНА ! НЕ ГЕРБЕРСКИ ПРЕВИВАНИЯ И НАВЕЖДАНИЯ
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за днес се отчетохте с поредната поръквова статийка.Връщат се само децата на ГЕРБ - другите нямат какво да правят в корумпираната ко чи на.
2
9
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Казах ви, че българите в чужбина масово се завръщат. Имам много приятели които съжаляват че заминаха и сега пътя им назад е много труден. Години ще минат преди да стигнат моята позиция в министерството. Но както е казал народа късно е либе за китка. Аз се радвам че останах тук със семейството си.
1
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната герберастка калинка, участник в медийната им кампания.Щом се е върнала тук, то е ясно, че за нищо не става навън.