Никулден – празникът на моряците, рибарите и банкерите

Църквата почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец
6 дек 2018 07:25,
22
Никулден – празникът на моряците, рибарите и банкерите
Снимка: Архив, Булфото

Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа Никулден.

Свети Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите. На Никулден празнуват също банките и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през 3-и век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Свети Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички гемии спират да се движат. Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие - рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

Култът към Свети Николай - като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.

На Никулден свършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден ставало разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Като празнували и правели едновременно с това равносметка, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето - за онези, които не са се върнали на брега.

Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Свети Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.

В миналото рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Свети Николай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свети Николай, свети Георги Победоносец, свети Мина, свети Димитър, свети Атанасий Велики, свети цар Константин Велики - ВЕЛИКИ СВЕТЦИ, които се почитат и прославят от ЦЕЛИЯ ХРИСТИЯНСКИ СВЯТ и ОТ всички християни,НЕЗАВИСИМО какво е СОЦИАЛНОТО И ТРУДОВОТО (РАБОТНО) ИМ ПОЛОЖЕНИЕ(като изключим престъпно-криминалният контингент!). Голям ГРЯХ е да не се почитат тези светци!В България има българки, които носят КРАСИВОТО ХРИСТИЯНСКО ИМЕ- НОНА. А света праведна НОНА е майката на свети НИКОЛАЙ.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19И все пак... Свети Николай се ПОЧИТА от ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ.Има моряци, които НЕ са християни, и които НЕ почитат Свети Николай. Същото и се отнася и за банкерите - НЕ всички банкери и НЕ всички моряци са християни и те ( за съжаление! ) НЕ почитат свети Николай. Но това си е техен проблем и лош избор. Православните християни ПОЧИТАТ Бог, Пресвета Богородица, Свети Йоан Предтеча, Светите Апостоли, Светите Отци ( Свети Николай също е Свети Отец и Учител на Църквата)
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Лошо ли е, че И банкерите почитат свети Николай? ВЯРНО е, ЧЕ ТОЙ Е ДАРЯВАЛ ОТ СВОЕТО богатство за Църквата и нуждаещите се, но все пак банката НЕ е благотворително дружество. Има и случаи, когато БАНКАТА Е ДАРЯВАЛА (БЕЗ да ощетява! клиентите) пари за благотворителност.Или смяташ, че никой друг, а само моряците могат да го почитат? Не е ли нагло от ваша страна? И все пак..... колкото и да мразите банките и банкерите.... в Новия Завет се споменават думите БАНКА и БАНКЕРИ.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не разбрах защо и банкерите считат Св.Николай за свой покровител?Та той е ПОДАРЯВАЛ пари на нуждаещите се,а не им ги давал назаем,срещу лихва.Коя банка дава пари без лихва,или без да иска да ги връщаме.Така,че те дават нашите пари,а не техните.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен( Продължение);Свети Николай е участвал на Първия Вселенски Събор (свикан от свети император Константин Велики, и който се е състоял през 325 г в град Никея) и заедно със светите Отци , е изобличил еретикът Арий. Църквата с право е анатемосала еретикът Арий и богохулното му речетически ЛЪЖЕучение.Свети Николай и светите Апостоли са покровители в частност на плаващите, на моряците, рибарите. Свети Николай закриля и богатите, но и ДОБРИ люде, бедните, децата и невинно осъдените.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКой е свети Николай: - Според ЖИТИЕТО МУ, свети Николай е произхождал от БОГАТ, ЗНАТЕН, ПОЧТЕН , ХРИСТИЯНСКИ РОДРодителите му са ТЕОФАН ( Theophanes ) и Нона (Nonna, Novva, Нонна),които са християни с богато, благородническо потекло, и които също са КАНОНИЗИРАНИ ЗА СВЕТЦИ от Светата Православна Църква. Свети Николай е роден около 270 година в град Патара, област Ликия.След *** на родителите си, свети Николай употребил богатството си за Църквата и нуждаещите се.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКой е свети Николай: - Според ЖИТИЕТО МУ, свети Николай е произхождал от БОГАТ, ЗНАТЕН, ПОЧТЕН , ХРИСТИЯНСКИ РОДРодителите му са ТЕОФАН ( Theophanes ) и Нона ( Nonna, Nónna, Νόννα ),които са християни с богато, благородническо потекло, и които също са КАНОНИЗИРАНИ ЗА СВЕТЦИ от Светата Православна Църква. Свети Николай е роден около 270 година в град Патара, област Ликия.След *** на родителите си, свети Николай употребил богатството си за Църквата и нуждаещите се.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКой е свети Николай: - Според ЖИТИЕТО МУ, свети Николай е произхождал от БОГАТ, ЗНАТЕН, ПОЧТЕН , ХРИСТИЯНСКИ РОДРодителите му са ТЕОФАН ( Theophanes ) и Нона ( Nonna ,Νόννα, Nónna),които са християни с богато, благородническо потекло, и които също са КАНОНИЗИРАНИ ЗА СВЕТЦИ от Светата Православна Църква. Свети Николай е роден около 270 година в град Патара, област Ликия.След *** на родителите си, свети Николай употребил богатството си за Църквата и нуждаещите се.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен " Което не разбирам е защо църквата поддържа вярвания от рода , че св.Николай бил отговорен за бурите?"Сега ще ти кажа истината: първо: в тази статия има както истина, така и разни измишльотини. Второ : Свети Николай е ИСТИНСКА ИСТОРИЧЕСКА ЛИЧНОСТ, а НЕ измислица или според твоите глупости " фантазия' или " супер герой".
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПИНКО" ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО БАНКЕРИТЕ ПРАЗНУВАТ НА НИКУЛДЕН....??? "И кой е казал, че Никулден е САМО за моряците?В житието на свети Николай ясно пише, че той е помагал с ПАРИ нуждаещите се, имало е и такъв случай: свети Николай е давал ТРИ ПЪТИ ТАЙНО ЗЛАТО и ПАРИ на един обеднял богатал, за да може богаташът да омъжи и задоми честно трите си дъщери, които той преди е възнамерявал да ги даде в публичен дом!А думата БАНКА е спомената в Новия Завет, защо мразите без причина банките?
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит Празник и за всички банкери! Свети Николай да помага на тези богаташи, които помагат на хората! Свети Николай да закриля и всички деца в България и и по света!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още нещо: Истинската дата, на която Православния свят почита и прославя свети Николай Мирликийски Чудотворец е на 19 ДЕКЕМВРИ!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПИНКО" ЗАЩОТО ВСИЧКИ НИЕ ,ЗА ТЯХ СМЕ ШАРАНИ"Щом се чувстваш така... това си е твоя работа, шаране!И още едно нещо, ***: думата БАНКА е спомената в Новия Завет!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СциганинСТъ.п ***! Свети Николай закриля банкерите, моряците, децата както и НЕВИННО осъдените хора, а НЕ престъпниците, крадците и измамниците!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПИНКО" ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО БАНКЕРИТЕ ПРАЗНУВАТ НА НИКУЛДЕН....??? "И кой е казал, че Никулден е САМО за простите моряци? В житието на свети Николай ясно пише, че той е помагал с ПАРИ нуждаещите се, имало е и такъв случай: свети Николай е давал ТРИ ПЪТИ ТАЙНО ЗЛАТО и ПАРИ на един обеднял богатал, за да може богаташът да омъжи и задоми честно трите си дъщери, които той преди е възнамерявал да ги даде в публичен дом!А думата БАНКА е спомената в Новия Завет, защо мразите без причина банките?
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит светъл християнски празник на всички именици! Аз имам рожден и имен ден.
6
0
 
9
 
! Отговори
С преди 5 години
Честит Имен Денна съпруга ми.С пожелание за много здраве и постигане на целите поставени за 2019 г.!На всички именници : Бъдете живи и здрави !
5
2
 
5
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
Този ден не е само празник на .....,но и на крадците,затворниците,далаверджийте,фармацевтите,бъчварите... . А също се заражда и ДядоКлаус или дядо Мраз от него ...Щото той пускал злаото през комина на три сестри .... .Дълго е да се разказва .
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Което не разбирам е защо църквата поддържа вярвания от рода , че св.Николай бил отговорен за бурите? Това че бил добър човек че помагал и т.н. - добре, но фантазиите за супер герои .
3
2
 
29
 
! Отговори
ПИНКО преди 5 години
ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО БАНКЕРИТЕ ПРАЗНУВАТ НА НИКУЛДЕН....???ЗАЩОТО ВСИЧКИ НИЕ ,ЗА ТЯХ СМЕ ШАРАНИ