Работим за хладилника и сметките. Кои са най-големите ни харчове?

През 2017 г. за храна сме похарчили 3500 лева, за дома - 1770 лева
6 дек 2018 09:00,
58
Работим за хладилника и сметките. Кои са най-големите ни харчове?
Снимка: pixabay.com

Най-значителното общо перо в разходите на българските домакинства през миналата година са били за храна и за поддръжката на дома – вода, електроенергия или отопление с различни видове горива. Това показват данни от анализ на Евростат за общите потребителски разходи на домакинствата в ЕС през 2017 г.

Още по темата

Българското домакинство е харчило по около 19 на сто за храна, при среден показател за ЕС от 12 процента и 19,7 процента за поддръжка на дома с вода, отопление и електроенергия, при среден показател за ЕС от 24 процента, показват данните на европейската статистика. Така общият сбор в разходите на българите за храна и за дома приближава около 40 на сто, тоест малко под половината от общите им годишни разходи.

Данните на НСИ за миналата година относно средните потребителски разходи на домакинствата у нас обаче се различават чувствително от статистиката на Евростат.

През 2017 г. за храна българите са похарчили средно около 3 500 лева, което се явява и най-голямото потребителско перо или разход от около 30 на сто при общ годишен разход за едно домакинство от 11 860 лева, според НСИ.

За поддръжката на дома, за вода, електроенергия, отопление и други горива българското домакинство харчи по около 1770 лева за година, което е и втори по величина разход от около 15 на сто, показват данните на родната статистика.

За транспорт домакинствата у нас през м.г. са похарчили по около 800 лева, за здраве - 642 лева, за тютюн и алкохол - по около 500 лева, за комуникации - по 515 лева, за свободно време и култура - 530 лева и т.н.

Според данните на НСИ основният дял от дохода на едно българско домакинство идва от заплати - 54 на сто от доходите са се формирали от това перо. Около 30 процента от доходите на българските домакинства пък са се формирали от пенсии, добавки за деца и други социални помощи. От самостоятелна заетост са били формирани около 6,7 на сто от доходите на българските домакинства, отчита НСИ.

През 2017 г. българските домакинства са изразходвали средно по 5 217 лева на лице, което е с близо 10% повече в сравнение с 2016 г.

Най-много за дома харчат във Финландия

През миналата година домакинствата в ЕС са отделили близо 2 000 млрд. евро или около една четвърт от всички разходи в Евросъюза /еквивалент на 13% от БВП на ЕС/ за поддръжка на жилищата с вода, електричество, отопление или други горива, което означава че върхът на финансовата пирамида е бил обърнат предимно към жилищните нужди на европейските домакинства, отчита Евростат.

През 2017 г. делът на разходите за домакинствата, предназначени за жилища, е бил най-голям във Финландия - 29 на сто, Дания - 28 на сто, Великобритания - 27 на сто, Франция и Швеция - по 26 на сто и Чехия - 25 на сто.

В противоположния край на скалата, най-нисък дял от разходите на домакинствата за поддръжка на жилищата са били регистрирани в Малта - 10 на сто, Литва и Кипър - по 15 на сто.

Разходите за храна са били другата най-важна категория в бита на европейските домакинства със средно 12 процента, отчита Евростат.

Като цяло най-висок дял за храна в ЕС са отделяли домакинствата в Румъния - около 27 на сто, Литва и Естония - по 22 на сто и др.

Най-нисък дял от разходи за храна в ЕС е регистриран в Австрия, Ирландия и Люксембург - по около 9 на сто.

За сравнение домакинствата в съседните ни страни са отделяли разходи за храна както следва: Гърция - 17 на сто, Румъния - 27 на сто, Турция - 21 на сто, Сърбия - около 20 на сто, показват данните на Евростат. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както в онзи виц:- Специалистите казват, че живеем по-добре!- Ама народът казва точно обратното!- Да, но народът не е специалист!
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мухобоико вън недоразумение такова крадливо г.рбераско !!!
49
2
 
0
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Всъщност работя за да изплатя апартамента и колата.Ама и това ще свърши скоро..
48
0
 
3
 
! Отговори
150 преди 5 години
да като си платя данъците таксите и гражданската и ми остава под 10% за храна - по-добре съм от Дания например.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-големият ни харч е герп .Една банда разбойници на издръжкана държавния бюджет и коитооткрито и нагло саботират икономиката ,която пълни този бюджет .
46
1
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
19% - дрън - дрън....едно зареждане на една количка в хипермаркет отива до 150 лв. и това - за 3-4 дни хвърква на кино и после - пак...храната си е скъпа, какви ти 19 процента , доста повече отива за храна, зимата за ток - да не говорим, почти всички пари отиват за храна , вода , ток , транспорт, лекарства...не знам на някой ако му остава нещо - няма да е кой-знае колко много... тези 19% сигурно са за някои директори на банки с по 20 бона заплати
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
46 Твоето лично мнение на "тиквен" чиновник не касае никого, така че си го задръж за себе си!
43
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В контекста на статията бих казала, че моето лично мнение е че стандарта на живот на българина се подобри. Това, че заплатите и пенсиите ни не са достатъчно високи се дължи на "прекрасното ни комунистическо наследство". И винаги ще има вечно мрънкащи хора, които искат да не плащат консумативи и да ядат за без пари и да казват, че живеят зле.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тепърва трагедията предстои,да се закриваме по бързо.Много дълга агония
41
2
 
13
 
! Отговори
Генчо преди 5 години
В София, квартира + храна = 1500 лева, както и да го въртим това излиза.
40
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35Стотици хиляди българи в работоспособна възраст се хранят основно с хляб, сиромашки манджи с минимум месо ... Българина не може да си управлява доходите.Колкото и да са малки винаги има как да се оптимизират.Парадокс е,че най-бедните хора хвърлят голяма част от доходите си на вятъра.Цигари,газирани напитки,хазарт,телефони и дрехи неотговарящи на възможностите им.У нас това е масово явление.Познавам човек с БМВ за 30 000лв, който цяло лято ходи с едни къси панталони и две тениски
39
3
 
19
 
! Отговори
дебил преди 5 години
те му казват, че хората работят само за храната, то пак пее, че протестите били платени. Абе вие от герб всички ли сте кре тени бе???
38
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До месараСлед 10 години ти със сигурност няма да си оцелял.Лятото хванаха парите за мегапротеста на БСП, който събра 100 човека.Вчера хванаха оръжието за комунистическия преврат.Скоро ще ви пресечат и каналите за рубли за тролене и тогава не знам какво ще правиш.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В един от големите БГ градове съм,тричленно семейство с доходи от заплата 3500 лв. плюс доходи от допълнителна дейност около 500 лв.Не е зле,но повече от 500-600 лв. трудно се спестяват,а после веднага излитат наведнъж,я за ремонт на кола,я за ремонт в къщи,климатик,телефон или нещо друго необходимо и до там! Със заплати под 5-6 000 на месец чисто,няма да забогатееш,но поне ще живееш човешки.Другото е мъка и тормоз!
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво излиза в най бедната страна в ЕС България, процентът на разходите за храна е един от най ниският. Тиква, Тиква хората на Телевизора ли да вярват или на Хладилника!
35
5
 
15
 
! Отговори
месара преди 5 години
искахте герб - на ви герб, 10 години. Внимавайте какво си пожелавате, че след още 10 малцина от вас ще са оцелели.
34
2
 
27
 
! Отговори
НН преди 5 години
Ако ми обясните как става така,че жизненият минимум е 350 лв, а минималната пенсия 200, цифрите не са точни,но са в този порядък.Е това е пълен абсурд, държавата се ръководи така,че да погубва населението, това излиза!
33
2
 
16
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
32
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стотици хиляди българи в работоспособна възраст се хранят основно с хляб, сиромашки манджи с минимум месо и много подправки, евтини изкуствени *** и нещо от лично стопанство, за което са се бъхтали през годината. При пенсионерите пък трагедията е тотална, ако не им помагат близките.