Наказание за горене на боклуци: 30 дни метене в парка

Мярката може скоро да влезе в сила
10 дек 2018 07:10, Елка Василева
45
Наказание за горене на боклуци: 30 дни метене в парка
Снимка: архив, Булфото

Промяна в Наказателния кодекс, с която да се въведе общественополезен труд за хората, хванати да горят боклуци и по този начин да замърсяват въздуха. Тази мярка ще предложат депутатите от управляващата партия ГЕРБ, съобщи шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Идеята е всеки, който гори боклук, да чисти 20-30 дни градинки и паркове, пише „24 часа“.

За да влезе санкцията във възможно най-кратък срок, се използва фактът, че в момента НК е отворен на 3 места по съвсем други поводи, включително за подсилването на наказанията при случаи на домашно насилие. Така реално текстът за замърсяването на въздуха ще може да влезе направо на второ четене и да бъде приет скоростно.

Този наказателен състав - пробация, вече го има, но не и за замърсяването на въздуха и водите, съответно за застрашаването на живота и здравето на хората, обясни Кирилов. Сега се налагат административнонаказателни разпоредби, по които институциите правят проверки и пишат наказателни постановления.

Оттам нататък обаче не следва нищо, изтъкна Кирилов. И сега съществува член 352 от НК като обща разпоредба - който замърсява водите, въздуха и застрашава живота и здравето на хората, се наказва със затвор от 1 до 5 г. и глоба от 5000 до 30 000 лв. Проблемът обаче е, че от малоимотните граждани, които живеят при тежки условия, каквото и административно наказание да им се наложи, няма какво да им се вземе, обясни Кирилов.

Искането за криминализиране на нерегламентираното горене на отпадъци е на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която преди 2 седмици прати писмо до правната комисия в НС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Радой преди 5 години
Което ще рече,че Бок луците в Парламента ще са под охрана и вечно недосегаеми!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИстинатаВ блоковете, съседни на "Модерно предградие", хората не могат да си сушат прането на балконите през този сезон, защото се покрива със сажди. Но това са работещи, учещи и плащащи данъци хора. На тях никой не обръща внимание, те са обезправени в собствената си държава. Важното е да не се почувстват притеснени онези от маалата и да не се оплачат в НПО, че даже и в Страсбург.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имайки предвид колко от екзотичните домакинства се отопляват, горейки *** или пък палят такива по дворовете, за да си играели децата им "на жежко", се питам откъде ще се намерят толкова паркове в София, та всеки един от виновните да мете там по 30 дена?В другите населени места не знам как е.Затова си мисля, че трябва да се намерят и други видове трудова заетост за отработване на санкцията.
20
1
 
4
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Типична русофрения в стил Ленински съботник. Да се сплаши народа. Не че проблема за горящите гуми,а старите автомобили които вдигат пушек
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я да видим как ще ги хванат.Когато вечер се задими из кварталите,та не може да се диша,чиновниците спят.Да сте видели някой общинар да обикаля вечр в някой квартал на проверка?Не сте!Няма и да видите!Поредната димка за заблуда на народа.
18
0
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Аз като си гура тривата от двора в Кривунделово ша ***...тикнат ли в затвора.Някой път гура царевичаци и тиквени стебла,сухи джибри и листа от асмата и орехите,може и за това да ме...опандизят.Абе все съм за...мустака и ще си...изгния по затворите.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сетиха се те, но особен ефект не чакам, понеже все пак по махалите са най-лесните избиратели на управляващите и гледат да не ги глобяват много-много.
16
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Е най после един добър закон,аз живея на село и един мой съсед есента 4=5 пъти сибира листата под орехите и ги пали (не е от черните) а при този закон кметата ще му даде метлата и да мете парка само така защото пушека от листата е много вреден.
15
0
 
4
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
За да се реализира негоренето на отпадъци, в частност опадали листа от дърветата, кметството да осигури безплатно компостьори. Между другото преди време се раздаваха в София, но лично аз не успях да се вредя.
14
0
 
11
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Вчера и днес наднормено замърсяване в София има само около кварталите на онези дето не могат да им вземат и 2 лева - около квартал Христо Ботев, около Факултета и т.н. В самите квартали, в които горят гуми и т.н., измервания не се правят. Трябва да предложим на Европейската комисия да монтира измервателни станции в тези замърсяващи цяла София квартали. Сега Фандъкова и бандата й, избират най-малко замърсените места в София и там измерват замърсяването и се отчитат пред света с него.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До dsfЩе лежат в затвора и ще ги хранят от твоите данъци.А градинките пак ти ще ги метеш.Хем ще метеш, хем ще плащаш.устройва ли те?
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що ми се вижда че само наказват с глоби ,такси и простотии.Аз заплатите на хората нищо не казват .Снощи гледах Домусчиев и той каза очаква се голяма инфлация породена от цената на тока . Всичко ще поскъпне и а пенсиите и заплатите не !!!!Тогава ще умирате бавно и безлавно като ограбени спящи мишки .А забравих може да избягате в чужбина като мишки или да се борите с енергото по барикадите като лъвове .
11
7
 
4
 
! Отговори
dsf преди 5 години
ми като няма какво да им се вземе ще лежат от 1 до 5 г. както е в закона, защо се заменя наказанието с 20 дни метене на плаца?
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"за кокошка няма прошка". Всеки който може да си наеме адвокат ще претендира че не е дефинирано ясно какво значи "замърсяване". В крайна сметка дори когато дишаме, "замърсяваме" въздуха с въглероден диоксид
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната герберасточенгесарокалинкаджийска малоумщина, която е ясно още в зародиш, че няма да работи.
8
0
 
25
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 1И да я утрои все тая.Той няма два лева в джоба.Спиране на помощите.Това е изхода.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен ромите изгарят кабели и пластмаси силно токсични около реките за да вадят вторични суровини.Аз лично съм виждал в центъра на Пллвдив в реката черни пушаци...пушаци...Кой шъ ги фани?
6
4
 
13
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Зазиждайте комините
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен4Ти чете ли статията?5000лв глоба за някой, който няма и 2 лева.Как ще му ги вземат?Все едно на тебе да ти сложат глоба 5 милиона.Ще ти вземат цървулите.
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешно наказание. Достатъчно е да спрат помощи и всички плащания от бюджета на всеки, намиращ се в жилището, което се отоплява с горене на ***, ккто и конфискуване на печката.