Приеха спешни мерки в Закона за корупцията

Шестима депутати се въздържаха, против - нямаше
12 дек 2018 20:22, Петя Славова
11
Приеха спешни мерки в Закона за корупцията
Снимка: архив, Булфото

Правната комисия на парламента прие на първо четене вкараните за обсъждане в спешен порядък промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Законопроектът беше подкрепен от 12 депутати, нула бяха против, а шестима се въздържаха.

Той е само два параграфа и е част от по-голям законопроект (38 параграфа), но бяха внесени за гласуване в комисия поради тълкувателно решение на ВКС от миналата седмица. Предстои скоро да бъде внесени и останалите промени.

Още по темата

Промените предвиждат КПКОНПИ да не губи правото си на иск за конфискация, ако не спази установения срок за проверка от година и половина. Неспазването на този срок няма да довежда до прекратяване на делото.

В тълкувателното си решение ВКС казва, че прекратяването на наказателното производство, обвинението по което е станало повод за проверка на имуществото, е абсолютна процесуална пречка да се води дело за конфискация. Това решение обаче е по стария закон за корупцията, а не по сега действащия и не касае делата по него. Затова новият проект урежда, че неприключилите проверки и дела по стария закон се довършват по реда на новия.

Спешността беше продиктувана от опита с тълкувателно решение да се напише отново закон, при което нямаше как законодателят да не потърси и да не подготви адекватна реакция, заяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов по време на обсъжданията. БСП пък зае позиция, че не трябва да се бърза с този законопроект, тъй като материята е много сложна, а дори и върховните съдии не са стигнали до консесус при тълкувателното си решение (11 са го подписани с особено мнение).

На заседанието на комисията не присъства поканеният председател на ВКС Лозан Панов, но дойдоха главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, вътрешният министър Младен Маринов и министърът на правосъдието Цецка Цачева. ВКС беше представляван от върховния съдия Борислав Белазелков.

В своето изказване пред депутатите Пламен Георгиев заяви, че дали ще има гражданска конфискация или не го решава законодателят, а не съдът. Като допълни, че с това тълкувателно решение се променя волята на парламента, както и на Конституционния съд. Той призова депутатите да отстоят принципа на разделение на властите.

Пламен Георгиев каза още, че ако тълкувателното решение остане в сила, без промяна на закона, това ще наложи КПКОНПИ да оттегли исковете си за отнемане на имущество по над 20 дела, за над 22 млн.лв., но отбеляза, че цифрите могат да се повишат, тъй като трябва да се проверят над 300 дела дали са засегнати от това решение на съда.

Според главният прокурор тълкувателното решение на съда е - въпреки закона, ясната воля на законодателя и решение на Конституционния съд. По думите му законопроектът е единственият начин да се възстанови справедливостта, която според него е била нарушена.

Вътрешният министър Маринов каза, че МВР изцяло подкрепя промените и че със законопроекта ще бъде възстановена възможността закона да постигне целта си и да се постигне държавният интерес за противодействие на корупцията.

Министърът на правосъдието се позова на мотивите на МС по закона и отбеляза, че гражданската конфискация не представлява наказание за лицето и е различно от наказателно дело срещу лицето. Както и, че конфискацията се явява превенция, има възпираща роля, и е възможност за държавата да възстанови справедливостта чрез отнемане на имущество придобито по незаконен път.

Съдия Борислав Белазелков заяви, че след като се е появила противоречива практика, то единствено ВКС е този, който да разреши възникналия проблем. Като допълни, че придобитото по незаконен път трябва да бъде отнето и че корупцията е "отвратително" явление.

Белазелков каза още, че какво ще предприеме сега НС няма отношение към тълкувателното решение, защото се то се отнася за миналия закон, а не за сега действащия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Корупция? преди 5 години
Корупцията е корупция тогава когато е корупция. Престане ли да бъде корупция, това вече не е корупция! Нашата корупция е била, Е! и ще бъде корупция!
9
0
 
5
 
! Отговори
Въпрос без отговор преди 5 години
През март СГС изпрати запитване до съда на ЕС относно доколко гражданската конфискация в България отговаря на международното законодателство. Какво стана с отговора?
8
0
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
До: бай Иван от 7 коментар"Добре,че Бойко забрани тая престъпна практика,при която парламент,лобизъм и бандитски приватизатори се омешаха"**********************************Ти нормален ли си бе? На Тиквата все друг му е виновен, все които са управлявали преди него, а?А не се ли замисляш, че нито един политик не е влязъл в затвора, през 9 годишното управление на Вожда ти???80% от управляващите са кадри на БКП/ДС и неслучайно народът е казал:"Със стари ***, нов бардак НЕ се прави"
7
6
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Цялата съдебна система е смачкана от червеният валяк на БСП.Откакто започна бандитската приватизация,журналистите постоянно пишеха за "източване", разбирай кражба на държавно имущество за милиони от бандити.Управляващи от предходни правителства си затваряха очите,защото самите те са организаторите на престъпни групи.Депутати в борда на директорите???Добре,че Бойко забрани тая престъпна практика,при която парламент,лобизъм и бандитски приватизатори се омешаха.Резултат мафиозо!
6
0
 
8
 
! Отговори
........... преди 5 години
Приеха спешни мерки в Закона за корупцията.....да се смея ли да плача ли,не ишаллах ще кажа.
5
0
 
13
 
! Отговори
Надзирател преди 5 години
Какви "спешни мерки в закона" бе, *** долни, та нали самите вие сте корумпирани! Няма как да работите срещу себе си, защото трябва да влезете в затвора!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гранична полиция си взима рушвета още на влизане в България, като не ти връща ресто две евро, това ако не е рушвет какво е ? Кого от кой ще пазите. Изгнил ви е начина на мислене.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А хотела му в с. Горска поляна? За него не знаете нали?
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А гръцката вила на Плевелиев , какъв срок на давност има ?
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! Още и още права на органите да гърбят безконтролно всеки, посочен от управляващите, български гражданин!