Твоето дете, но родено далеч от теб! Какво е да си осиновител?

Книгата "Осиновени истории" на Бела Чолакова разказва за 21 семейства, чиито живот се променя
13 дек 2018 07:10, Нели Христова
12

Бела Чолакова започва да се интересува от проблемите на осиновените преди 13 години.

Те нямат очите на мама или нослето на татко. Не ги питат на кого от двамата си родители приличат повече. Но са също толкова обичани и чакани. Те са осиновени, почакали са малко повече да попаднат в точния за тях дом, а техните нови родители са чакали прекалено много, за да намерят своите обичани деца. Но това, което прави едно семейство истинско, не е общата кръв, а любовта в сърцето.

Историята на 21 такива семейства разказва журналистката Бела Чолакова в своята първа книга "Осиновени истории". Труд, пропит с много сълзи, болка и огромна радост, чиято премиера ще се състои на 15 декември в 10 часа в "Перото". Сред тях са Жени и Дидо, които чакат дванайсет години, за да станат родители, Диана – първата българка, официално осиновила дете от Азия; Росица, която едва на 40 среща близначката си, Петя и Ники, които приемат осиновеното дете като поверено им от Бог, Петя, намерила дъщеря си след трийсет и една години търсене, Деси, която едва на трийсет се осмелява да пита за истината, Деница и Марин, които преобръщат света, за да осиновят по-малката биологична сестра на голямата си дъщеря, Мира, която търси майка си и до днес, Поли и Николай, които преминават през най-голямата травма, за да стигнат до щастието, Дора, която учи как гневът може да бъде превърнат в благодарност.

Още по темата

Бела започва да се интересува от историите на осиновените преди 13 години. Не търси сензация, а просто добрият пример, защото в България към осиновяването често се подхожда с известна доза предразсъдъци.

"Осъзнах, че темата за осиновяването сякаш се пренебрегваше в медиите или се представяше негативно. - разказва авторката пред Dnes.bg - Малцина пишеха положително или отделяха достатъчно време, за да издирят и щастливите истории. Нормално е – скандалите продават повече. Но аз, като че ли, имам способността да виждам позитивното или съзнателно го търся, защото фокусирайки се върху него, самата аз се чувствам добре. Затова се заех с положителното говорене по темата, с разбиването на някои табута и с изясняване на въпроси защо се дискриминират осиновените и как това може да се промени".

На Запад обществото е по-толерантно, законодателството е по-адекватно и на осиновяването се гледа като на съвсем естествен процес. Там, дори семейства, които имат свои биологични деца, са готови да приемат и дете от дом – защото знаят, че няма да се срещнат с негативно отношение и предразсъдъци.

"Там на осиновяването не се гледа като на резервен вариант, а като на възможност да дадеш добро бъдеще на още едно дете", казва Бела.

В България процесът на осиновяване все още е по-труден и тромав. Както казва журналистът Скот Саймън, "понякога е толкова болезнен, че те кара да крещиш, също като раждането". Но промени в системата трябва да настъпят и след като децата са намерили своя нов дом, а семействата – мъничкото човече, на което да дарят цялата си любов.

"Надявам се книгата да бъде начин да се побутне обществото към по-толерантно отношение към осиновените и осиновителите (и към биологичните майки всъщност)", категорична е Бела. Тя обяснява, че Българската асоциация "Осиновени и осиновители" от 15 години се бори за промяна на член 105 от Семейния кодекс, който не позволява на осиновените, дори и при навършване на пълнолетие, достъп до информация за техния произход, имат ли братя или сестри, защо са били оставени, какви наследствени болести носят.

Следващият член 106 пък дава право на родителите да върнат осиновено дете, което може и да е живяло при тях години наред. Закони, които наложително трябва да бъдат променени. Но Бела обръща внимание и на още нещо: "Опитах да покажа и трите страни в т.нар. "триъгълник на осиновяването" – защото често мислим за двете страни – осиновеният и осиновителите, но забравяме биологичните майки. Тази страна, като че ли, е най-пренебрегваната и най-охулваната.

Не смятам, че е редно да съдим жени, които не познаваме, за трудните избори в собствения им живот. Категорично не разбирам решението им, но аз не съм на тяхно място, така че и не бих ги съдила. Затова съм показала и тази страна – истории на жени, родили още непълнолетни и принудени от обстоятелствата да оставят дете".

Но трябва ли да съществува определение като "осиновители". Не са ли те просто "родители"?

"На пръв поглед разлика между любовта на биологичната майка и на осиновителката няма. Родителите, които осиновят не мислят за това всеки ден – просто възприемат детето си като свое и себе си като стандартни родители. - категорична е  Бела. - Даже някои от тях се обиждат да бъдат наричани "осиновители", защото искат да бъдат възприемани естествено просто като "родители", стигнали дотам по различен път. Има логика – на хората, заченали с инвитро, не им казват цял живот "инвитро семейството".

Учените обаче откриват интересен феномен: "Обичта на осиновителите се различава от тази на средностатистическите родители по това, че всъщност е много по-силна, по-жертвоготовна, по-отдаваща се". Това може да се обясни с факта, че те са преминали през много повече трудности, за да стигнат до детето си и оценяват шанса, да го имат в живота си, много повече. 

"Както е с много други неща в живота - понякога тези, които получаваме лесно, приемаме за даденост и често забравяме да сме благодарни за тях и да им се радваме", допълва Бела.

За осиновителите, процесът по това да се превърнат в родители, не се различава много от този, при биологичните семейства. Стресът, който идва при тях произлиза от това, че не знаят точно кога ще станат родители.

Понякога времето, което имат за подготовка е много малко. Друг проблем, пред който са изправени е, че детето, което ще обичат, имат нанесена травма.

"Осиновените идват в семействата с т.нар. "първична рана". - обяснява Бела. - Поне така я нарича психоаналитичка Нанси Нютън Верие. Дори и да са осиновени още като бебета, се смята, че на подсъзнателно ниво, децата помнят своето изоставяне, както и че фактът, че са били отделени от майчиното тяло рано, създава в тях по-изострени нужди от близост и грижа. Но всъщност подобни травми се наблюдават и при недоносените, които са били изолирани в кувьоз или при деца, чиято майка не ги е гушкала достатъчно".

Според нея е важно родителите да минават курс за бъдещи осиновители и да участват в групи за взаимопомощ, за да се научат как за се справят с тази "първична рана" у децата си.

Осиновяването не е "шопинг". Нито децата избират при кого ще отидат, нито родителите стоят пред огромни витрини и избират, кое хлапе ще бяга щастливо в дома им. За малчуганите се търси най-доброто и за това социалните правят преглед на досиетата на семействата и избират най-правилното за тях.

Но ако погледнем малко по-романтично на въпроса, според някои родители, всеки избира подсъзнателно своето семейство, а детенцето, което те толкова години са чакали, е било изпратено на Земята точно за тях.

"Някои хора твърдят, че всеки избира и децата, и родителите си заради уроците, които има да усвои в този живот. - казва Бела. - Осиновители ми споделиха, че са убедени, че това дете е единственото възможно тяхно дете – то просто се е родило далеч от тях и те са минали през всички трудности само за да могат да стигнат до истинското си дете, което ги е чакало".

Книгата "Осиновени истории" е подходяща дори и за хора, които никога не са се докосвали до този свят. Тя е заредена с емоции – мъката, която осиновените изпитват, когато изберат истината за себе си, гнева и желанието за реванш, трудния "избор" на дете, но и за най-голямото щастие – да намериш семейство, да намериш дете. Да простиш, да си силен, да обичаш.

А за Бела, тези 13 години, които прекарва в събирането на всички истории, могат да се определят като пречистване: "Да влезеш в света на толкова много хора, да ги насърчиш да ти споделят най-големите си болки, но и най-силното си щастие е вид пречистване. Пречистваш се от свои собствени страхове и болки, разделяш се с предразсъдъци и грешни убеждения. Лечително е да станеш свидетел как други могат да превъзмогнат най-големите травми и да намерят хармония в себе си".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Осиновител.Вместо да създадеш собствени деца,ти гледаш чужди.Затова ли са се борели предците ти милиони години?Народът съвсем изтрещя.
10
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Твое дете,ама на куков ден.Точно както куковицата снася яйце в чуждо гнездо,така и тези дето си изоставят децата,намират някой балък да им ги гледа.Важни са гените,а не кой отглежда детето.
9
0
 
8
 
! Отговори
До Жена преди 5 години
Грешиш, госпожо. Свидетел съм как хора със силно късогледство търсят партньор(ка) с отлично зрение. Доста високите жени търсят съпруг, който да не ги надвишава много на ръст и споделят, че се опасяват да не родят прекалено високо момиче, което после трудно би си намирало приятели и съпруг.Не са рядкост майките, които казват:"Ние всички сме чернички, намери си някоя много бяла."Хора с хронични заболявания се интересуват дали партньорът също няма нещо подобно, за да не се предаде на потомството
8
3
 
2
 
! Отговори
Осиновител. преди 5 години
До АнонименДежурният отговор не е е този - Детето е на студенти, които са се отказали от него.Казвам го от опит.Осиновила съм две деца.И за тях ми беше казано всичко.
7
1
 
3
 
! Отговори
Бай Ой преди 5 години
Аз имам желание да си осиновя едно дете, макар че си имам и собствено, но ........ никога няма да гледам
6
4
 
8
 
! Отговори
Жена преди 5 години
До Пак казвамМи аз си избирам мъжа, като решавам дали мога да го обичам до края на живота си и дали и той може да ме обича. Гените изобщо не ме интересуват. Разберете Хората не сме животни. Ние трябва и да се обичаме, а не само да създаваме деца. И не би имала дете от някой много здрав и красив, но който изобщо не обичам.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знам случай, при който хората изрично са заявили, че не желаят да осиновят ромче. Получили са уверение, че детето е от етнически българи. Вече ясно изпъкват сините му венци и особените петна отстрани по кожата на хълбоците, които има този етнос още в най-ранна възраст. Не е имало кой да каже на онези хора, че това са сигурни белези за произхода. Осиновителите са етични, чудят се как да постъпят, защото детето вече се осъзнава, започна да говори. Имам чувството, че ще се поболеят от притеснение.
4
0
 
8
 
! Отговори
Ако кандидатите за преди 5 години
осиновители са свободни да изберат жената-донор на яйцеклетка, а също и донора на семенна течност (ако това се налага),и детето ще може след време, когато стане зрял човек, да научи как е създадено, кои са действителните му биологични родители, има ли братя и сестри.И донорите ще знаят къде расте детето им, те предварително ще са одобрили в чии ръце го поверяват.Иначе, само помислете какви са тези хора, които подхвърлят свой генетичен материал в неизвестността и не им пука за съдбата на детето
3
0
 
17
 
! Отговори
Пак казвам преди 5 години
Законът е калпав.Не сме можели сме да избираме като от витрина кое дете да имаме! Но съпруг или съпруга си избираме, нали? Преценяваме своите гени и тези на човека, когото сме харесали, мислим какво дете ще създадем заедно и чак тогава слагаме брачната халка. Поне разумните постъпват така.Тогава, защо законът не разрешава на бездетните семейства да се споразумеят със сурогатна майка, после да изберат жена, от която да поискат донорска яйцеклетка? Така ще се избегне и евентуално кръвосмешение!
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще искаш от хората слепешком да осиновят дете, за което не се знае чии гени носи? На коректността на персонала ли да разчитат? Дежурният отговор е "Детето е на студенти, които са се отказали от него." Всички знаем, че не е така и че в наше време децата си подхвърля точно определен контингент, който държавата ни развъжда, а той освен проблеми друго не прави.
1
2
 
19
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Нито едно етническо българче не заслужава съдбата - да расте по приюти!То май така и става - такива дечица са като 6ца от тотото за осиновителите, и стават все пж-малко.С останалите политкоректни бръщолевения за толерантност - диаметрално несъгласен!