Безболезнено и бързо оздравяване на деца в "Пирогов"

Българската Коледа дари нов лазарен апарат на болницата
14 дек 2018 11:07,
1
Безболезнено и бързо оздравяване на деца в "Пирогов"
Снимка: Булфото

От месец в отделението по физикална и рехабилитационна медицина на най-голямата спешна болница у нас "Пирогов" лекари и малки пациенти се радват на нов високоинтензивен лазерен апарат. Благодарение на него възстановителният период на деца, претърпели травми, изгаряния, коремни и гръдни операции и др., не само е два пъти по-кратък, но е и безболезнен. Лазерът е дарен със средства, събрани от благотворителната инициатива "Българската Коледа".

"Използваме лазерната система за лечение на деца от 3 до 18 години. В програмите му са включени много функции, тъй като нашата специалност лекува последствията от почти всички заболявания, включително и на опорно-двигателната система - костите и меките тъкани. С лазера може да се лекуват изгаряния от 1-а до 3-а степен, деца, претърпели коремни операции за сраствания, и за лечение на следоперативни белези. Подходящ е за терапии на гривнена, колянна, тазобедрена става, като може да се използва дори при пациенти с метален имплант", разказва доц. Красимира Казалъкова, началник на отделението по физикална и рехабилитационна медицина.

Досега през лечение с лазера са минали около 50 деца. Предимството на тази система е, че не създава дискомфорт. Усеща се единствено леко затопляне там, където е насочен лъчът.

В зависимост от диагнозата пък се назначава необходимата доза за лечение, която е индивидуална за всеки пациент. Минималният период е 3 дни, а максималният 10-12. За сравнение, ако например след една коремна операция се получи хематом или абсцес, с другите методи на лечение като микровълнова терапия или галваничен ток и медикаменти лечението ще отнеме поне 15-20 дни.

"При скъсано ахилесово сухожилие, травма на менискус, скъсани кръстни връзки на коляно или излив в голяма става при хемофилици пък, трябва да работим 20-30 дни в зависимост от тежестта, докато с този лазер ще са необходими не повече от 10 процедури. Много по-бърз е и възстановителният период при изгаряния. С по-старите лазери беше необходимо децата да идват 12-15 пъти, докато с тази лазерна система са достатъчни 5-7 посещения. Досега сме нямали толкова висок клас лазер", допълва доц. Казалъкова.

Отскоро в "Пирогов" са започнали да съставят и регистър на деца с хемофилия (генетично заболяване, свързано със затруднено кръвосъсирване - б.а.), като идеята е болницата да стане база за лечение на заболяването.

"По статистика към този момент в България се водят около 300 деца с такова заболяване, но данните не се обновяват. Лазарът, специално за тези деца, ще е от огромно терапевтично значение”, обясни доц. Казалъкова.

Освен лазерната система "Пирогов" е получила и други апарати по линия на БГ Коледата, пише "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Я пак?! преди 5 години
Новината е чудесна! Ама на Лазар ли е лазера, че не разбрах? Още в подзаглавието се зачудих. После уж тръгна добре, ама към края пак разбрах, че Лазарът ще е от огромно терапевтично значение:(