Марио можеше да бъде спасен, ако... За обърнатата каруца, пътища много

Спасителните екипи не успели да му обяснят как да включи джипиеса на телефона си
14 дек 2018 18:45,
69
Марио можеше да бъде спасен, ако... За обърнатата каруца, пътища много
Снимка: Facebok

Д-р Марио Шкодров - младата надежда в областта на медицината, който може би щеше да се превърне в едно от светилата на здравната система не само у нас, а и по света, загуби живота си на 27 години.

Описват го като талантливо момче. Завършил с отличие. Но планината не прощава на никого. Планината решава, че животът на Марио ще свърши там.

А можеше да е жив, ако беше успял да активира джипиеса на телефона си, за да може планинските спасителни екипи да го локализират лесно. Можеше, но не успя. А като се обарне каруцата... пътища много.

Христо Сливков, шеф на планинските спасителни екипи на Троян и ръководител на акцията по издирването на младия лекар разказва, че премеждията започнали още с обаждане от страна на Емилия Гатева, хижарката на "Амбарица", която очаквала 27-годишния Марио да пристигне от хижа "Добрила".

Звъннала на спасителите около 19:30 ч. в понеделник, след като час и половина по-рано Марио и обяснил, че е наблизо, но не може да открие къде е хижата. Гатева излязла да го търси, но от него нямало и следа. Тогава потърсила помощта на отряда.

Още по темата

"Успях да открия мобилния номер на туриста и да се свържа с него. Поискахме да ни даде някакви кородинати, които да ни подскажат къде да го търсим. Той не успя, тъй като не знаеше как да активира джипиеса на телефона си. Опитам да му обясня, но не можа да се справи", разказва през "24 часа" Христо Сливков.

Към 22:30 е получено ново обаждане. Марио звъннал отново на хижарката на "Амбарица" и нещата изглеждали добре. Жената останала с впечатление, че момчето ще пристигне на място всеки момент.

Опитният спасител Сливков, обаче, веднага организирал акция по намирането на Марио. В 5 ч. сутринта екип от 15 души от Троян, Ловеч и Карлово поемат нагоре по планината. Търсенето продължава през целият ден във вторник. Към отряда им се присъединяват и екипи от София, Сопот, както и от Банско, които имат три кучета. Още от два български града били в пълна готовност да помогнат.

"Дори преминахме през района, където е бил, но нямаше отговор на подадените от нас звукови сигнали", разказва още спасителят.

Мобилният оператор предоставил информация за местоположението на последната активност на телефона на Марио, която помогнала на хората и кучетата да открият тялото му.

Според Сливков Марио не е осъзнавал какво се случва заради преумора и преохлаждане. Бил неадекватен. По думите му момчето е взело грешно решение да тръгне в планината предвид лошите метеорологични условия и спецификата на терена. Преходът бил труден, а денят - твърде кратък.

"Ако беше предприел изкачването на следващия ден, когато времето вече беше добро, щеше да оцелее", категорично заявява спасителят.

Ако. Като се обърне каруцата, пътища много...

"Когато лекарят разбрал, че се е загубил, е трябвало да направи принудителен бивак, вместо да обикаля хаотично. Щеше да има по-големи шансове да оцелее. Но явно не му е било писано", коментира още Сливков.

Не му е било писано, защото срещу силата на планината не се върви. Планината е решила вместо Марио, вместо спасителите, вместо съдбата.

Информацията, която екипите получават в началото е, че момчето е тръгнало от Карлово в посока хижа "Амбарица", но без да знаят кой точно маршут е избрало. По-късно се свързват и с хижаря на "Добрила", който обяснява, че Марио е минал от там. Опитал да го убеди, че това не е подходащ момент да тръгва във високата планина. Около 16:00 ч. Марио излиза.

Според информация на изданието лекарят е бил с подгизнали крака още при пристигането си в първата хижа. Според планинските екипи 27-годишното момче е било с относително добра екипировка. Приятелите му пък са на мнение, че Марио не е имал смартфон, с който да изпрати своите координати, не е опитал да използва приложението на Планинската спасителна служба или някое друго, за да бъде намерен.

Марио искал да отпразнува 27-мия си рожден ден в планината. Било неделя. Но за него неделя така и не идва.

Директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов го описва като чист човек, който непрестанно показва силата, която се намира в него - да помага на всички около себе си и да го вдъхновява. Прежлежда безплатно възрастни хора и спасява момиче на планинския фест.

Марио бил отличник. Имал много възможности пред себе си, но избрал да работи в спешното отделение на Александровска болница. Колегите му обмислят да учредят стипендия на негово име, която да подпомага обучението на отлични студенти без родители.

Самият Марио е от Септември. Остава без родители и израства като един любвеобилен и независим млад човек. Отгледан е от своя чичо, а освен това има и брат, който живее в Англия. Марио е влюбен в планината, разказват за него приятелите му.

Завършва Медицинския университет в София като стипендиант по програмата "Готови за успех" на фондация "Помощ за благотворителността в България". Тя подкрепя отлични ученици и студенти, загубили единия или и двамата си родители.

Преди година започва работа като санитар в Александровска болница, а само няколко месеца по-късно се разкрива място за специализант в спешното отделение там. Марио кандидатства и е одобрен. Той е един от малкото лекари, които днес избират тази трудна специалност.

През 2013 г. пък се качва за първи път на хижа "Амбарица". През 2018 г. се качва за последно. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека душата на това момче почива в мир! От всичко прочетено разбирам, че е бил стойностен, хубав човек и това ме кара още повече да скърбя.Не е хубаво това място! И аз съм се заблуждавал там. Другаде веднага разбираш, че си минал билото, там - не. Преди години една група от Кърджали, ако паметта ми не ми изневерява, се радели на две и тези, които си направиха пещерка в снега, оцеляха, а другите, решили да стигнат х."Амбарица", загинаха до самото водохващане на хижата! Планината е коварна!
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НораПрактиката е показала, че интелигентни хора в стресови и нетипични ситуации се държат нелогично и нерационално. Сега почват да се търсят грешки в околните. Запазете хубавите си спомени, но това няма да върне човека. Може да се промени съдбата на единици с подобно минало, но за много други отново ще е същото.
57
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото било, било. Човекът си е заминал. Хората които са го уважавали и са му били близки ще го помнят. За останалите всичко е клюки и слухове.Няма нужда от толкова ровене в съдбата му, защото всичко е свършило.
56
20
 
2
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
На 27, вместо да оре дълбоко, той ми тръгнал да се катери високо. Освен ако не е тръгнал да катери, за да оре. Питайте хижарката която го е чакала.
55
3
 
14
 
! Отговори
Lan преди 5 години
То си отиде - нелепо. Само Господ му е вече съдник. За да няма други нелепи смърти обаче е редно да не се разпространяват глупости в нета...инфантилното мислене не помага.
54
3
 
1
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Свободната воля е свещена. Помагаш или след като човекът е безпомощен физически/психически/дете, или когато изрично е потърсил помощта ти. НЕ може на млад, здрав мъж да му забраниш да отиде в планината, при това независмо какво мислиш за решението му. Катата се вижда на фенерче (не че е особено полезна в планината де). Фенерче има всеки телефон, дори и да няма обхват. Каквото и да ти е усещането на тъмно - животът е по-важен! Не схващаш - никой не критикува момчето.
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марио беше познат на тези хора. Това е по различно. Свободата се различава от това да помогнеш на човек. Карта на тъмно не се вижда. А бивак може, ако те си сам. Аз съм била за малко на тъмно и усещането не е добро.Смирете пред това момче, чиито душа малко хора имат.А това дали е могло да му се помогне и дали е бил прав или не там горе се вижда най-добре. Дано горе има обич и топлота, приятелство и да помага на добрите тук. Бог да го прости!
52
1
 
7
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Относно апликацийките и лесничкото...ДА- няма лошо, човек трябва е максимално подготвен И с апликации и приложения. Обаче е добре да НЕ е зависим от техниката в планината, защото техниката рядко работи...особено пък точно когато ти трябва. Трябва да има познания по оцеляване...тази нощ не беше ЧАК толкова студена, дори и за импровизирана бивак с добра екипировка, би трябвало да оцелее...Освен това е добре да може да се ориентира без телефона си.
51
1
 
3
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Иве, силен прд хората - Да. В планината обаче отиваш смирен...или оставаш при нея.
50
4
 
1
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Какво Ви става бе - как ще спираш голям мъж да тръгне някъде, където е решил!? Това е абсурдно. Ограничаването на свободата е престъпление. Хижарите могат само да съветват...дали ще ги чуе, дали те преценяват правилно (все пак не са наясно с личната история, има много опитни планинари - по-опитни и от тях) ...А ако подаваха сигнал на всяко безрасъдно излизане в планината, то трябва поне една трата от населението да се преквалифицира в спасители...
49
1
 
5
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
Планината решава, че животът на Марио ще свърши там.Сега планината била виновна! Оле мале!
48
2
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
До ИваБог да го прости, но това няма нищо общо с уменията, досетливостта, самоувереността и още куп други личностни особености, които в конкретна ситуация изиграват лоша шега.Повярвай ми всеки човек се сблъсква с подобни премеждия в живота си, някои оцеляват, други не.Накрая да попитам, колко от вас умеят да четат карта за 2 лева и да работят с компас за 15 лева?Не с телефони, таблети и други идиотии, които след 6 часа употреба и на -15, виелица не работят или не можеш да извадиш от джоба?
47
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаете ли,че светлината от лампа или огън могат да се видят на разстояние от около 80 километра при ясно време,да ви се струва,че е близо,че не е далеч,но да е далече?Зрителна илюзия.Именно затова в миналото са използвали огън или светлина за сигнализация.
46
5
 
14
 
! Отговори
До Влади преди 5 години
Не се е завирал нарочно.Направил го е да спази обещанието.Вероятно малко детски (за ужас си плати), но пак остана чиста и неопетнена душа. Наистина, ако хижарите са били по настойчиви, той е щял да остане, и ако хижаря се е обадил на спасителите (а това е 16ч), може би и те щяха да го открият навреме. Не е само негова грешката!Защото,той все бързаше всичко навреме да свърши. Притеснителна мисъл, че друг може да се е обадил.Бог да го прости!
45
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Планината е за туризъм,да се разходиш на чист въздух,да си хапнеш,пийнеш,наспиш,да си набереш някоя билка(без корените!!!) и толкова.Високите изкачвания не са за всеки нормален човек,а за професионалисти,а също и дългите маршрути,защото може да се загубите без опитен водач.
44
0
 
27
 
! Отговори
lelka преди 5 години
НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ ПЛАНИНАТА!!! Отговорен към другите, но не и към себе си, Бог да го прости!Хижарите и те що за хора са, видели са го, че не е подготвен за преход, подгизнал, ами спри го това момче,бре, ако трябва заключи вратата!
43
10
 
11
 
! Отговори
До 40 от Влади преди 5 години
Както казах, писна ми от фалшиви герои. Дай, да се заврем всички по планини, пещери, рафтинги, Хималаи, да се покажем какви герои сме! Цялата работа е, че бивайки от селски произход, от родители или баби и дядовци, сме скъсали връзката си с природата и се мъчим да наваксваме с такива изпълнения(някой път фатални). И аз намерих входовете на забравен ия жп тунел в Източния Балкан, но в топло време. Човек трябва да мисли и за живота си и че е отговорен да остави поколение!
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е ,всички които обичат планината,да прочетат учебника по алпинизъм,за да знаят как да се справят в трудни ситуации.Някога имаше такива учебници и изпити.Но ми се струва,че тази смърт е странна,не ми се вижда да е естествена смърт,даже се съмнявам дали той е разговарял в "Към 22:30 е получено ново обаждане" или някой е звънял от негово име,има такава техника с коята може да се направи.
41
1
 
26
 
! Отговори
До Влади преди 5 години
Недейте с лошо, човече, недейте. Отиде си един хубав човек, нека не обиждаме паметта му!
40
0
 
27
 
! Отговори
Хора... преди 5 години
...моля ви, опитайте се да пожалите покойния, нека не петним името му! Бил е добра, светла душа, едва ли след свидетелствата на приятелите му някой се съмнява в това! Нека не го виним, всеки може да сгреши, нека не забравяме и това, че той плати най-високата цена за своята грешка. С тази смърт всички ние загубихме един талантлив и всеотдаен млад лекар, който желаеше и можеше на много хора да помогне....но не би...Нека почива в мир! Нека скърбим с добро в сърцата си! Бог да го прости!