Тагарев: Много пари за армията, но за ремонти!

"Средствата отиват да поддържаме равнище отпреди 30-40 г."
14 дек 2018 22:40, Екип на Bulgaria On Air
10

247 млн. лв. повече ще получи армията, след като кабинетът отпусна допълнителни пари. Преди две седмици правителството даде малко над 134 млн. лв., а в сряда добави към тях още 113 млн.

"Бяха отпуснати изключително много средства, част от които са за бюджета за отбрана. Практически нито един лев от тях не отива за модернизация и създаване на нови способности, огромната част от парите са за капитално-възстановителни ремонти. Те отиват, за да поддържаме равнището отпреди 30-40 години", коментира бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни, че притеснителното е, че за последните 3 години в закона за бюджета се отделят средства на отделен ред за трите основни проекта за преоръжаване и до този момент нито един лев от тях не е изразходван, а това би били реални инвестиции в нови способности.

"От "Атлантическия съвет на България" излязохме с много сериозен анализ и позиция, че ние виждаме Ф-16 като по-добрия избор в рамките на тази процедура. Предлагат се нови самолети с много модерно оборудване, самолети, които са с 50% по-голям ресурс, с 12 000 часа. Грипен е с 8 000", подчерта бившият министър пред Bulgaria ON AIR

Тодор Тагарев обясни, че Швеция и САЩ също са предствили подобрени оферти. По неговите думи, когато има конкурентна процедура, тези, които искат да ни доставят техника, искат да подобряват своите оферти, но това не води до разлика в самолетите. Според него оптимистичният вариант  е през 2021 г. да придобием новите способности.

"Не изключвам бързо да се стигне до решение, но това, което няма как да се случи в рамките на тази година, е сключване на договор. Твърде много забавихме процедурата", заяви Тагарев.

По неговите думи, за да се направи атрактивен сектора трябва политическата класа да разбере, че армията е държавноорганизиращ механизъм и най-големият ѝ символ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
V преди 5 години
Ф16 на практика няма крила.Фронта на атака при крилата няма котрафорбс.Все пак зависи и от това какви натоварвания е поел самолета .Това което намалява времето за експлоатация на мига е че е създаден за много по големи скорости и натоварвания ,а това означава изтребител .Чисто конструктивно мига с недостатъците си е по здравия самолет.А хора които нямат възможност да забележат това кво правят в държавния апарат? Мига също си има кусури.Най добре е да си направим наш самолет.тия дето ни ги дава с
8
0
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
мистър ф16 ти .Тоз някой професор го е излъгал че разбира от отбрана .Най добрата отбрана е нападението ;) Ф 16 ти не блести нито като изтребител нито като нападател ;) постоянно се посочват некви електроники .Които най често се сменят и на практика не са част от самолета ,щото можем да си купим и друг радар и софтуера трябва да е наш.Ние самолет ли купуваме или електроника?Що се отнася до конструкцията на самолета трябва да си сляп за да не видиш че миг 29 има много по голям ресурс от ф 16 ;)
7
0
 
2
 
! Отговори
:):) преди 5 години
до (*_*)ако се отървем от всичко съветско знаеш ли че трябват пари за да се замени с ново или втора ръка западно, толкова че две години пенсионерите в бг да са без пенсии
6
2
 
0
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
Все по-спешна става нуждата да се отървем от старата съветска военна техника.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците са по- добрите в самолетите и дадоха отделно и поръчки за милиарди за военните заводи та да си изкараме парите. Трябва и сами да си произвеждаме и да изнасяме и да сме на печалба, а не на разходи от въоръжаването!!
4
4
 
9
 
! Отговори
народа избега ..ба.. преди 5 години
Не може да създаваш армия заради самата армия ,след като нямаш народ който да иска да остане тука ,камо ли да се бие откъде на къде и малкото пари с който може да се направи нещо за здравеопазване и нещо социално ще се дадат за 20-самолета е-- да кажем ,че ги имаме и с тях може би ще сме най-страховитата сила в региона ,ами хаиде купете 200 танка Абрамс купете 200 апачита купете бронетранспортьори, пеитриът ,купете 200 самолета ф-35 съберете 100 000 мотострелковака и да кажем ,че сме готови !
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тагарев ти продажен човечец. Най заклетия лобист за ф16. Ти какво се правиш на ущипан сякаш незнаеш че ремонта на 10 танка т72 е на цената на ефин леопард. и още че оставихте техниката в армията да рухне умишлено вече 30 години. Института по отбрана ти слогуваше на прищевките...
2
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Това да си предател не е лесно . и да нагласяш цифри също . Защо не каже защо се дават толкова много пари за ремонти? Защото заради Атлантиците 30 години нищо не се ремонтираше и модернизираше за разлика дори от повечето съюзници в НАТО, които използват техника дори по-стара от нашата но редовно ремонтирана и модернизирана . а за Ф-16 и Грипен трябва да го кажат експертите, а не да се оказва натиск върху тях, в т.ч. и с това изявление. Мдааа не е лесно да работиш против собствения си народ.
1
1
 
14
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Ще има ли много комисионни ?