Загубите на вода по мрежата растат, над 60% са!

Само 8,5% от водомерите са минали техническа проверка
24
Загубите на вода по мрежата растат, над 60% са!
Снимка: flickr

Над 60 процента загуби на вода по мрежата на ВиК дружествата са отчетени през 2017 г. Това съобщи директорът на дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги" към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Ивайло Касчиев.

През изминалата година не само, че не се отчита подобрение в този показател, но той дори повишава спрямо 2016 г. През 2017 г. са отчетени 61,24 процента загуба на вода по мрежата, докато година по-рано те са били 60,76%, каза Касчиев, който представи пред журналисти сравнителния анализ на ВиК сектора за 2017 г.

По думите му една мерките, които ВиК дружества трябва да направят, за да намаляват загубите на вода, е мрежата да бъде зонирана, тоест да бъде разделена на обособени зони на входа, на които да има постоянно измерване.

По този начин операторът ще може следи отделните части на мрежата и ще може да определи местата, които са с по-големи загуби, за да планира мерки за тяхното отстраняване, обясни той, цитиран от БТА.

За 2017 г. едва 15% от тези зони, които трябва да бъдат изградени в България, са факт. Това показва, че ВиК операторите нямат надеждни данни за входа на водоснабдителната система. Освен това малко над половината от всички водомери, които са монтирани на сгради и водопроводни отклонения, са в техническа и метрологична годност.

Само 8,5% от водомерите през 2017 г. са преминали техническа проверка, въпреки че 1/5 годишно от тях трябва да бъдат задължително проверени, показа анализът на КЕВР.

Другият важен проблем е ниският дял на мрежата, която е рехабилитирана. Едва 0,5 процента от водопроводната мрежа през изминалата година е била ремонтирана и реконструирана, въпреки че 1,25 процента годишно е трябвало да бъдат ремонтирани, изтъкна директорът на дирекция ВиК услуги към КЕВР.

Сериозен проблем от КЕВР отчитат и във високата неефективност на персонала. Повечето от ВиК дружествата са държавни, като според регулатора, те имат прекалено много служители.

През 2017 г. са отчетени 85 аварии на 100 км във водопроводите и над 200 аварии на 100 км в канализацията, посочи Касчиев.

Общо 193 млн. лева са инвестирани във ВиК сектора през 2017 г. Това показа информацията, която от КЕВР са изискали от всички институции, които осигуряват инвестиции на ВиК системи и съоръжения в България. Според одобрената от Министерския съвет стратегия за развитието на водния сектор от 2014 до 2023 г. трябва да бъдат инвестирани 12 млрд. лева, припомни Касчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: ВиКзагуби на водакевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
шепот преди 5 години
Загубите не се регулират от вас ,та дани облъчвате като ***.Ще идете притях и ще се кахърите.Не ни подготвяйтеза цените, щото вие нищо не ргулирате,а тровите хората.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Япония са 2-3%
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откъдето дошло, там отишло.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От къде на къде потребителя ще е отговорен за загубите и ще ги плаща от джоба си? Любимите ни политици обаче така са решили. Кръгли **********и.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Загубите са реално 20% , другото са кражби.Ромите навсякъде в кварталите са си пуснали отклонения и точат вода на воля.Също така и в луксозните къщи около Витоша басейните се пълнят от тайни отклонения които се пускат още при строежа на вилата. Така са нашите крадливи баровци! Забелязали ли сте по ромските квартали как има чешми и тръби от които нон стоп тече вода!? Тази вода не се отчита и се води загуба! Инкасаторите дори не смеят да попитат, камо ли да влязат и да засичат!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И при тези загуби, избивате разликата през начисляване на стотици кубици на общите водомери! За три месеца са начислили към общия водомер 250 кубика на ново блокче с 48 апартамента! И това вече е масова практика в София.
16
0
 
4
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Като се добави и факта, че лелките които минават за засичане на вода минават през седмицата в работно време (когато никои не е у тях си) и, че за парно минава една лелка, за топла вода, друга лелка, за студена вода трета лелка след като може на всички да се сменят водомерите и топломерите с електронни и да се засича на целия блок без да се налага дори да ги пускаш у вас (да минем в поне 20 век, а не като в праисторията) и ви става ясно къде отиват масата от парите - раздут щат!
15
0
 
6
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
В момента цяло Русе е разкопано от ВИК и когато направят 1 трап, те го оставят и отиват да копаят на следващото място. Естествено зимата когато оставиш 1 тръба на открито, тя се пука при студеното време и пак трябва да се прави. Да не говорим за факта, че доста от траповете им стоят с месеци разкопани поради некадърността им (знаят, че няма защо да ги заравят като след няколко дена пак трябва да копаят защото не са поставили както трябва тръбата).
14
0
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Пример от реалността: Живея в град Русе - ВИК в продължение на половин година копаха на едно и също място в отчаян опит да оправят 1 тръба. На 8-я път когато копаха на същото място ги питах - това последния ли ще е, при което единия работник ми каза - поне още 3-4 пъти ще копаем докато я направим. С други думи: няма нито един читав работник във ВИК които да знае как се слага 1 тръба като хората. От там нататък няма за какво да се чудим за загубите от къде са. От самото ВИК и служителите му!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оправете си мрежата и няма да губите 60 % от водата. Инвестирайте във водомери ,както направиха EVN с модерни електромери и спрете да вдигате водата. Ние гражданите нямаме вина, че губите 60 % от водата. ВиК ***
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Само ти ли още не си разбрал това, с което от години от В и К се оправдават за високите цени на водата?Те изрично заявяват, че "губещата се вода" я плащаме ние, коректните абонати, защото я разхвърлят по нашите сметки. А маалата щрака с пръсти, друса кьочеци,лее вода на провала и не плаща нищо! Така са намерили.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да направят като ТоплофикацияАД. Прехвърлят загубата на клиентите сато СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ.
10
0
 
16
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Пълни глупости.Няма как да има толкова много течове.Оправите се с кражбите.За да се оправите с тях първо трябва да намалите цената
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дадохме един водомер за проверка преди повече от месец, все още си стоим без водомер. И така или иначе, защо ни занимават нас със загубите по мрежата. Това си е задължение на концесионера да си го контролира. Ама за да го контролира трябва да се инвестира. Пък те искат само да лапкат.
8
0
 
14
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Загубите на Вик са 80%...вервайте ми.... Около 40% са загуби от нередовни плат ци..... знаете кои са!!! Другото тече в земята... И всичко това трябва да се плати..... Е сигурно се сещате защо водата е толкова скъпа.... И я плащаме около 30-40% от живущите на тази територия... Вервайте ми!
7
0
 
14
 
! Отговори
Математик преди 5 години
Очакваме до няколко години загубите да надхвърлят 100%!
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В и К допуска течове извън нашите сгради.Много хора от определен етнически контингент не си плаща водата.Въпросните 60% ги разхвърлят по нашите сметки!
5
1
 
22
 
! Отговори
Жо преди 5 години
В СОФИЯ всеки ден постъпват около 150 000 куб. м. вода. Смешно е да се мисли, че 60% или 90 000 кубика текат по улиците (щяхме да сме като Венеция), а с останалите 60 000 куб. се задоволяват нуждите на двумилионния град.Тогава?Загубите по улиците са около 3-4 %, останалите количества са нефактурирани, т.е. пропуснати ползи за доставчика на вода.Огромни количества вода се крадат в индустриалните зони, бетонови възли, автмивки, някои махали, за поливане в селата около София и др.
4
0
 
18
 
! Отговори
valik преди 5 години
До прокуратурата!Само народа ли е виновен,та само той ще плаща?Следващата година колко ще са загубите?
3
0
 
22
 
! Отговори
Кратко и ясно преди 5 години
В и К допуска течове извън нашите сгради.Много хора от определен етнически контингент не си плаща водата.Въпросните 60% ги разхвърлят по нашите сметки!