Приватизация на "Булгартрансгаз"? Червена линия!

Петкова за глобата: Ще защитим интереса си пред ЕК!
35
Приватизация на "Булгартрансгаз"? Червена линия!
Снимка: БТА

Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че очакваме официално да ни бъде връчено решението на ЕК, с което налага глоба на БЕХ от над 77 млн. евро.

Ангажиментът за плащане на глобата е три месеца. През това време ние ще направим всичко да защитим нашите национални и финансови интереси, посочи тя на пресконференция.

Още по темата
По-рано стана ясно, че Европейската комисия смята да наложи над 77 милиона евро глоба на "Българския енергиен холдинг" и на дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". 

Мотивът е, че са злоупотребявали с господстващото си положение и са пречили на частни фирми да ползват газопреносната мрежа, за да участват на вътрешния пазар и да ползват газохранилището в Чирен. Делото е по жалба на "Овергаз", предаде БТА.

Делото се води поне осем - девет години. Разговори са водени на различно ниво, включително политическо и ние искахме споразумение с ЕК, като смятахме, че има всички основания за това, посочи Петкова. За съжаление споразумение няма. Основните причини бяха становищата на ЕК, че България трябва да създаде възможност "Булгартрансгаз" да бъде приватизиран и в него да влезе чужд оператор, каза министърът.

Това обаче за нас е "червена линия", която ние не можем да прекрачим - това е инфраструктура, стратегическа за страната и свързана с нашата национална сигурност. Това е неприемлив вариант, категорична е Петкова.

Ангажиментът за плащане на глобата е три месеца. През това време ние ще направим всичко да защитим нашите национални и финансовите интереси на фирмите. Глобата е за период от четири години и половина, който беше съществено намален от първоначалния период за извършено нарушение от над осем години. Размерът на глобата също е съществено намален от първоначално търсения, уточни Петьо Иванов, директор на БЕХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
За да изпълним едновременно двете твърдения:1. Защото инфраструктурата на Булгартрансгаз е пряко свързана с нашата енергийна сигурност и пряко свързана с нашата национална сигурност .2. ЕК е искала възможност българският оператор Булгартрансгаз да бъде приватизиран .Тогава предложете 51% от собствеността на българските граждани - напр. 1 000 000 акции х 1000 лв = 1 милиард. Само в банките има над 100 милиарда спестявания на фирми и граждани. Всеки може да закупи не-повече от 10 акции .
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пречили сме на Газпром, чрез посреднически фирми да ни продава по-скъп газ. Това да обяснят на нашите европейски съюзници, уж. С такива другари, не ни трябват врагове.Ще отворим тръбите официално, ще запазим капацитет за някой прекупвач. Важното е да се запази директният договор с газпром.
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червената линия я чертаят другарите от Москва, са да няма конкуренция .А другарката Теменужка не е български министър а се явява повече като служител на руския Газпром.
26
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рекетьорите от ЕК взеха рекет 77 милиона евро от "най-бедната държава в ЕС". Искали да им подарим БЕХ. България ще помни това.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извинете ! Не ,, до Ум " , а до ,,tt "
24
0
 
5
 
! Отговори
До Ум преди 5 години
Няма значение на колко години си , но баба ти като мома не е имала смартфон !!!! И таблет !!!! Не Умннико !!!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наглец
22
1
 
19
 
! Отговори
аз преди 5 години
герб отдавна преминаха червената линия
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние офтсете ще платим, ***. Не мога разбера защо се обесняваш. Споко
20
2
 
31
 
! Отговори
Е стига лъгахте. преди 5 години
Глобата не е защото ни задължават да приватизираме. А защото Държавното дружество Булгаргаз, което е монополист, не позволява и други фирми да ползват тръбите, срещу заплащане естественно. А глобата да я удържат на шефовете на Булгаргаз и министрите. Барабар с Борисов
19
11
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Аз разбирам , по думите на Теменужка Петкова , че ЕК иска Бандитска Приватизация на Булгаргаз по Модела на БАНЕВИ ???ЕЕ големи *** са ЕС .За това Англия се отказа от тази Мафиотска Организация .
18
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде, ГЕРБ да плати от субсидията си! Имали 3 месеца за обжалване, но 5-6 години какво правиха? Пак ли Орешарски е виновен? И не беше ли това темата на срещата в ЦУМ, С. Дончев-Цацаров? За един данъкоплатец питам?
17
1
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
червените линии са любимите линии на обама. ние с това ще го запомним. разбира се, че червените линии са успоредни на Партията, която управлява ес, ек и еп. т.е. това са само и единствено Прави линии от тук до края на космоса! вива ла приватизасион! и венсеремос, другарки и другари!... момент да намеря плочата с интернационала, най-новия химн на глобалистите...
16
0
 
3
 
! Отговори
кажи преди 5 години
До Анонимен 11И кой да е другият извор ????
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Koito e vinoven da plaachta ne bg narod tova e kato polimeri i dr mutrenski kuropzioni dalaveri 77 miliona a sa bednite pens. 40 lv samo sa koleda abe vie pravit.na gerb milioneri ne se li sramuvate it bednite bolnite stari hora koito sa rabotili 45 g sa da ste vie na vlast zarvuli milionetin besbojnizi ste 200 lv i vaschte saplati imoti milioni po bk ne vi li e sram
14
2
 
14
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Нек***дърниц@@@@@@...
13
4
 
23
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Не са позволявали на дребни фирми да използват мрежата ... мммного ясно, трябва да има монопол и високи цени.Как не се наядоха толкова години незнам. Абсолютни кърлежи.
12
13
 
3
 
! Отговори
tt преди 5 години
Даааа.И когато беше росия гледаше готините телевизори и коли през стъклото на кореком,а запада през мрежата на границата.
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
труско-българският паток приключи, без да е тръгнал...диверсификация трябва да има на "извора", а не "извора" да е един и същ, а само маршрута - различен! "Извора" трябва да получи конкурент!
10
2
 
27
 
! Отговори
tt преди 5 години
Чий интерес ще защитиш-на мутрите,които ни управляват ли?