Развод, аборт, изневяра – може! Еднополови бракове обаче – не!

Българинът категорично не одобрява насилието над жени
Обновена: 17 дек 2018 19:49 | 17 дек 2018 19:17, Красимир Ангелов
245
Развод, аборт, изневяра – може! Еднополови бракове обаче – не!
Снимка: Reuters

Българите са умерено толерантни, когато става дума за семейни отношения, показват данни от проучване на "Галъп интернешънъл" в навечерието на най-светлия семеен празник – Коледа.

Разводи, свободни отношения и аборти започват да се приемат все повече в обществото, но не така стоят нагласите по темата за еднополовите бракове.

Още по темата

Мнозинство от над 70% от анкетираните се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Подобно мнозинства от над 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак. Данните посочват, че явно по въпроса за семейните отношения и децата обществото ни по-скоро е възприело по-либерален стандарт.

Категорично обаче е нежеланието в обществото за допускане на еднополови бракове. Те събират най-голям дял отрицание в изследването – 78% са "против" възможността двама души от един и същ пол да станат официално семейство, а други 10% се колебаят сериозно в отговора си. Така само 12% от българите подкрепят открито еднополовите бракове.

Развод, аборт, изневяра – може! Еднополови бракове обаче – не!

На този фон мнозинства от по около 2/3 от пълнолетните българи се обявяват "за" възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си. Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като толкова възпиращ фактор в семейните отношения.

Идеята за възпитателно насилие над деца също вече не се споделя широко. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи. Едва 29% от хората смятат, че е допустимо да има шамари като наказание за децата, докато 57% се обявяват категорично против. Що се отнася до насилието над жените, обществото категорично го отхвърля, като само 7% от анкетираните посочват, че могат да приемат мъж да удари жена с която живее.

На този фон, както и на фона на борбата на жените за равни доходи с мъжете, любопитство буди фактът, че мнозинство от 75% от анкетираните нямат нищо против стереотипа мъжът да отговаря за доходите в семейството. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с "да". Едва 14% са против този стереотип, а 11% от анкетираните се колебаят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
7
 
! Отговори
някой преди 5 години
Има достатъчно правови форми за съжителство на хора от един пол - като започнем от конкубината въведен от римското право и свършим с договор за унаследяване. Но да тормозиш 95 % от населението с писъците си, че си дискриминиран понеже не може да се мляскаш с гаджето си публично е простотия и дискриминация на тези 95%. Ако някой толкова страда за това - да ходи в Швеция и Норвегия. Там има ненормални депутати, които искат да узаконят педофилията и инцеста - ами така искали хората моля ви се!
181
2
 
4
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Хомосексуалните:с тях се прекъсва живота,и ако върви в тази прогресия да се увеличават,това означава след много години край на човечеството.
180
7
 
3
 
! Отговори
Ляв преди 5 години
Легализирането на гей браковете е въпрос на време. Срамота е през 2018г. все още на дневен ред да стои този въпрос. България има много по-важни проблеми за разрешаване, като неравенствата и грижата за хората, вредния въздух, ксенофобията, липсата на инвестиции и корупцията.
179
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе важното е да нЕма гeьове!
178
3
 
8
 
! Отговори
Стратегия преди 5 години
Нпо-та от Запада са плъзнали из Източна Европа, Азия, Африка и се опитват да "предразположат" обществата да възприемат постепенно гей ценностите. Гей бракове, гей прайдове, трети пол, а скоро легализиране на секс и брак с животни и кръвосмешения. Стратегията им е на принципа на малцинствата: да се изкарват жертви, много потъпквани и много мачкани. Тоест, да се създаде чувство на вина в обществото, че ги подтиска и трябва да им угоди защото "ехоо, 21 век сме, изостанал бял хетеро расисте!"
177
5
 
14
 
! Отговори
Срама нямате преди 5 години
Еднополовите бракове са нонсенс. Брака е свещен съюз между мъж и жена с цел създававане, отглеждане и продължаване на поколението. А не за бъркане по дупките. Капиш? Срещу гейовете никой нищо не казва, но всяка жаба да си знае гьола. Айде да не отварям тема и за гей парадите, които са демонстрация на прoстотията - полуголи си развяват атрибутите из центъра и го блокират. Нарушавате правата на мнозинството, което не иска да гледа хора с пера навряни да не казвам къде.
176
1
 
7
 
! Отговори
Консерва преди 5 години
Развитието (възпитанието) в обществото ни е изключително погрешно:По соц-а, мама и тате, а и баба и дядо, работеха по цял ден и практически възпитанието на децата се поемаше от яслата, градината и училището. Да но ТАМ бяха елитни и мотивирани учители и направиха от нас Хора. Вярно, промиваха ни мозъка със задължителните Соц прoстoтии, но ни и учеха да мислим и търсим истината, така, че не бе фатално.Днес - деградация на учителите, а родителите - неспособни да възпитават и резултатът е ВИДИМ!
175
13
 
10
 
! Отговори
мунчо преди 5 години
Българите са твърдо против еднополовите бракове, защото типичната национална четра е да си завираме носа в работите на другите, които никак не ни засягат.
174
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 182Многоженството и робството за библейски, какъв ти е аргумента?
173
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съкровената цел е осиновяването на деца. Само така може да се осигури разширено възпроизвеждане на хомообщността и гарантирано забавление на педофилите.
172
9
 
4
 
! Отговори
Галилео преди 5 години
До читател:Дано нямате деца и някое от тях да се окаже такова, че да се наложи да им се приложи методът който цитирате. Искрено ви го желая да не ви се случи...
171
15
 
7
 
! Отговори
Галилео преди 5 години
Да не се разрешават еднополовите бракове е също толкова смислено и рационално обосновано колкото е било горенето на вещици на кладата от "Светата инквизиция", но хората са консервативни. Узряват бавно и им трябва време да мислят над темата. Да се самоубедят, че това не застрашава тях и семействата им. Когато открият, че земята не е плоска може би...
170
14
 
9
 
! Отговори
redordead преди 5 години
Такова е обществото, когато си част от по-силната група, да се опитваш да унижаваш по-слабите по-малобройните. Преди стотина години, жените са били в такова положение и дълги години са се борили за равенство и за право да гласуват. И продължават да го правят и днес, за да получат равенство в още много сфери. След това заклеймявани са били дългите коси, късите поли, тесните дънки, чарлстоните...просто, има една част от обществото, която е щастлива, когато знае, че има и по-прецакани от тях...
169
16
 
13
 
! Отговори
Me преди 5 години
Явно българите сме много далеч от толерантност, щом тези плакати предизвикват подобни реакции :)))Аз, нямам нищо против щом двама се обичат и да се оженят. Това, че биологично не могат да направят потомство не е аргумент. Тогава и на двойките от мъж и жена, които са стерилни, също трябва да им се отказва право на брак.
168
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе никой не казва има ли граница този либерализъм? Какво следва- многоженство, или жена с много мъже или с животни или кой с когото свари? Все пак църквата си дава нормата, а другото може да го търпим без агресия, но до там.
167
5
 
9
 
! Отговори
redordead преди 5 години
Ами, хаде, като няма родител, който да иска детето му да пие и да пуши, да забраним повсеместно употреба на цигари и алкохол, гейовете и наркоманите направо ще ги обезглавяваме и и като сме тръгнали по тоя път, а не искаме в еврогейският съюз, да се присъединим направо към някоя ислямска коалиция...А това, че децата се подиграват на някого в училище, просто показа какво им е нивото и възпитанието и колко са про.сти родителите им...Живейте си живота и не се занимавайте с глупости.
166
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите още имат някаква мисла в главата си, затова. Сбърканите нека се съвкупяват както си щат. Като животните.Бракът има друга цел - създаване на потомство и опазване на същото и на имуществото. Потомство еднополовите не създават. Иначе да си конкубинират както си щат - не ми пречат. Стига да спрат да си навират нагло предпочитанията в очите на останалите, които не ги вълнува това. Но бракът не правна институция, създадена не за такива.
165
7
 
5
 
! Отговори
читател преди 5 години
За болните от проказа преди е имало лепрозории. Всички болни - вътре.Какво пречи сега да има същото?Зад висока стена, без да ни се натрапват с гадориите всеки ден.
164
5
 
6
 
! Отговори
Кико преди 5 години
Сорос пуска на пазара омекотител за китки. С мека китка насилие не се получава.
163
5
 
15
 
! Отговори
до redoerdead преди 5 години
Виж какво, няма родител който да иска детето му да пуши или пие. Нека ти припомня,че алкохолът под 18г. е забранен по закон. Още по-малко да разбере, че взема наркотици. Ти как си представяш дете да бъде отглеждано от гей-двойка в България? Знаеш ли как ще му се присмиват и унижават в училище? Тия неща бързо се научават сред децата. Като бях в 7-ми клас учителката ми биология си осинови дете. Ами целият клас й се смееше, че не могла като биоложка да се размножи,а аз не се интересувах от клюки.