Болничните все повече! Болни ли сме или причините са в джоба ни?

336 млн. лева са изплатенит на над 650 хил. българи за 11 милиона дни
18 дек 2018 11:00,
44

Над 336 милиона лева са изплатените дълги болнични за първите девет месеца на тази година. Обезщетения са били платени на над 650 хиляди българи за почти 11 милиона дни.

Така излиза, че средно всеки е боледувал по 17 дни и е получавал по 30 лева на ден.

Краят на 2017 година беляза рекорден брой болнични, когато Националният осигурителен институт и работодателите са изплатили над половин милиард лева. В големите градове на страната ползваните болнични дни са най-много.

Д-р Георги Миндов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари обясни този факт и подчерта, че е нормално, защото в София, Бургас, Пловдив и другите големи населени места, има повече вълни с грипни епидемии, по-бързо се предават вирусите в големи колективи, особено когато на едно място са много хора с климатична инсталация.

Още по темата

"Последните години често хората ходят болни на работа, което води до влошаване на нещата за човека и колектива, защото се предават вирусни инфекции", обясни д-р Миндов пред Bulgaria ON AIR и подчерта, че друг проблем е ненаправените профилактични прегледи.

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал пък коментира, че системата мотивира работниците да излизат в болнични и то без да имат нужда от това.

По думите му наистина има фактори, които влияят върху здравословното състоянието на работниците, но има и не малко измами, което води до това, че от 2013 година до сега болничните дни са се увеличили няколко пъти.

"Броят дни болничен продължава да се увеличава, системата се декапитализира и работодателите нямат от една страна трудоспособна работна ръка и то във важни моменти, а от друга страна се налага да изплащат и суми, които не са предвидени в разчетите им", посочи още той.

Добрин Иванов допълни, че няма точни разчети, но според сметнатото от бизнеса, той плаща между 130 и 150 милиона лева за първите три дни болнични.

По думите му обаче тези пари обаче идват от колегите на болния, които трябва да свършат неговата работа, за да се изкарат парите за обезщетението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е ефекта от късното раждане. Хората започват да се разболяват от болести, които по принцип са старчески, на възраст, на която още трябва да са напълно здрави. Късното раждане, за което причината са феминистките, си има и социална цена, и финансова цена и е едно от най - неморалните действия на феминистките. От него и те страдат, но пустата власт, как да я изтърват... Феминизма не е борба за равенство. Той е борба за власт. И унищожава нации.
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да осъдят тези бизнесмени за практикуване на лекарска професия и хоби, без образование и лиценз. Искат работниците само ще плащат осигуровки, а да не ги ползват. Нивото на работонаемателите е като на Чорбаджи Генчо от 19 век и неговите ратаи.По-добре да дойдат големите интернационални фирми и да не се занимаваме с дребни спекуланти.
36
0
 
14
 
! Отговори
До 35 преди 5 години
Като ти се изкашля в лицето, никакъв предприемач няма да става от теб. Вместо лично да ги гледаш, ще викаш всеки болен веднага да си ходи вкъщи и да не заразява останалите.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората в трудоспособна възраст са 4 милиона и 250 хиляди. Болничните са общо около 16 милиона дни, т.е. средно 3,76 дни на един човек. Това е много малко. Хората боледуват повече от 4 дни в годината.
34
15
 
1
 
! Отговори
Предприемач преди 5 години
Аз на мойте хора съм им казал. Никакви болнични, дан съм чул. Ако някой е болен, ще дойде аз да го видя лично и да преценя дали не лъже. Иначе с болнични и другия месец ги карам да пишат молбата. Няма шес пет. Ша им давам аз хляб, те ша ми лежат.
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали са фалшиви или не няма значение. Всеки плаща здравни осигуровки и така използва парите които не крадат от заплатата му.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друг е проблема - масово хората се разболяват, но не излизат в болнични. Едни не излизат в болнични заради работодателите си, други защото си мислят, че не са чак толкова болни и реално заразяват и останалите, а трети не излизат в болнични заради много ниската максимална осигурителна сума и многото пари, които губят ако са в болнични - при над 3000 лева заплата, ако си в болнични взимаш малко над 2000 лева.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко са "фалшивите болнични"? Половин процент или по-малко от всички болнични... Това ли е големият проблем при болничните?
30
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
300млн за болнични са нищо сравнено с 5млрд за здравна каса. Не втълпявайте вина в населението! Други хора изсмукват парите от системата.
29
0
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
Пишеш пълни глупoсти. Няма такова нещо в държавната администрация. Книги за присъстиве - ти в кой век живееш? Хората си излизат в платен отпуск, ако имат неизползван такъв и това е. Работещите с деца обикновено са в отпуск, когато са ваканциите, защото няма кой да им гледа децата. На никого не пожелавам такъв "келепир", както си написал - да си в болнични. Явно не знаеш какво значи да си болен. Нуждаещите се си полчуават парите за болнични, ти май падаш от Луната.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли обвинени лекари за фалшиви болнични. Те фактически обират държавата и най-вече хората.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБил ли си колега на колеги шмекери? Бизнесмена е сметнал фонд работна заплата за дадена работа. Сестра ми реве. Някои колеги й не се прибират от болнични. И шефът им се е включил в производството защото са на поточна линия. Не може да продъжава така. Не само заради работодателите, а и заради съвестните работници. Става въпрос за измама!
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масово в държавната администрация се редуват отпуск, болничен. Идете да видите след Коледа и първите дни на Новата година книгите за присъствие в държавните структури. Някои дори не им пука какво постват във Фейсбук по време на "болничните". Голяма част от българите не разбират значението на обезщетенията и ги смятат за "келепир". Затова наистина нуждаещите не получават необходимото им.
25
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Цитат: Добрин Иванов допълни, че няма точни разчети, но според сметнатото от бизнеса, той плаща между 130 и 150 милиона лева за първите три дни болнични.*Хайде бе, 130-150 милиона лева за три дни болнични, т.е. по 43-50 милиона лева на ден за един човек. Така е написано. Не пише за какъв период е това. Но, ако това е пак за първите 9 месеца от годината, това са още около 5 милиона дни болнични. Което означава, че средно на един работещ се падат около 5-6 дни болнични за тези девет месеца.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По думите му обаче тези пари обаче идват от колегите на болния, които трябва да свършат неговата работа, за да се изкарат парите за обезщетението."***. В един нормален бизнес модел се смятат и отпуските, и болничните, и майчинските, и още една камара неща. Не може да имаш такъв бизнес, в който ако някой излезе в отпуска/болничен/майчинство(нормални неща) и ти да си пред фалит и да караш работниците да ти бачкат безплатен overtime. Ако не си го сметнал като работодател, то проблема е твой
23
1
 
16
 
! Отговори
Шишо Б. преди 5 години
Какво излиза - не си вземайте болнични, но и не ходете болни на работа.Е ми няма как.
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мойто виждане е следното: като кихнеш, на другия ден вкъщи,на легло и чай с коняк. Така човек се възстановява бързо, евтино и не заразява целия офис. За съжаление масово ходят болни на работа, разнасят страшни грипове и като цяло резултатът е много по голяма загуба на заплата и печалба и за работника, и за собственика и за всички нас, от чиито вноски се изплаща болничния... ама това е положението
21
5
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Точно в частния сектор са болничните! Тези в държавния сектор получават добри пари, имат добри условия на работа и рядко вземат болнични! При частника си ходят на работа и същевременно са на работа!
20
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болничните са в държавните служби. В частния сектор фалшив болничен не му решава проблема.
19
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До анонимен 17Не е вярно, че нас възрастните ни мързи! На 56 г. и от години нямам болнични, не защото не съм имала нужда и не защото не съм могла да си взема, и не защото нямам нужда от пари! По-съвестни сме, тези в "предпенсионна възраст"! Голяма част от болничните се вземат по финансови причини и с договорка между работника и работодателя: "Ти си вземи болнични и си работи, така получаваш и от НОИ и от мен"!