Борисов за глобата: Не даваме тръбите, у нас не се приватизира!

Според премиера имаме най-силните "зелени" в света
Обновена: 18 дек 2018 17:02 | 18 дек 2018 13:45, Веселина Йорданова
339
Борисов за глобата: Не даваме тръбите, у нас не се приватизира!
Снимка: Правителствена пресслужба

Навсякъде се приватизира, в България - не се. Така премиерът Бойко Борисов коментира темата за глобата от 77 млн. евро от ЕК за Българския енергиен холдинг.

Той отбеляза, че сумата ще бъде платена не от гражданите, а от печалбата на дружествата. Премиерът изтъкна, че преговори с Брюксел са се водили три години, като първоначалната сума е била 300 млн. евро, а после е била намалена на 77 млн.

Още по темата

"Това беше минималната сума, която договорихме, всичко останало беше приватизация на газопреносната система", заяви министър-председателят.

По думите му би било предателство, ако газопреносната система не е собственост на българските граждани и на държавата.

"Представете си днес да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите и заглавията какви щяха да бъдат: Борисов дава тръбите на България", каза той.

Премиерът заяви още, че страната ни ще поиска допълнителни средства от Европейската комисия, за да продължи да охранява успешно външната граница на ЕС.

Борисов коментира темата пред журналисти след среща на политическите лидери в рамките на форума ЕС-Африка. 

"Досега Африка се подценяваше много. Всички трябва да им помогнем, те самите трябва да си помогнат. Европейската комисия трябва да събере 43 млрд. евро по "Фонд Африка". Само преди стотина години този континент беше колониална собственост и всичките ресурси бяха изсмуквани. България не е била колонизатор, но сме в ЕС и сме съпричастни. Длъжници са на Африка много от европейските държави. Този процес трябва да започне, защото десетки милиони се готвят да мигрират и този процес ще е много тегав за Европа", разясни премиерът.

"Тая тема "Банско" трябва да я развързваме и да стигаме до решения. Ако нашите "зелени" дойдат тук, ще ликвидират целия бранш в Австрия. Аз съм горд, че България има най-силните зелени организации в света, другаде няма да ги оставят да съществуват. 20 години няма правителство и президент, който да се изправи", каза още Борисов. 

Форумът в австрийската столица е под надслов "Сътрудничеството в дигиталната ера". Днес той бе открит от канцлера на Австрия Себастиян Курц, от президента на Руанда и председател на Африканския съюз Пол Кагаме и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

"Свидетели сме на дигитализирането на икономиката в цял свят. Процес, който е прието да се нарича "Индустрия 4.0", а специалистите дефинират като индустриалната революция на днешния ден. И като всяка революция тя носи много възможности, но и предизвикателства за пазара на труда и икономиката като цяло", отбеляза  Борисов в изказването си на форума на високо равнище, който се провежда във Виена под егидата на Австрийското председателство на Съвета на ЕС.

Прогноза на Световния икономически форум показва, че след 2020 г. 90% от работните места ще изискват дигитални умения.

"Неслучайно те бяха основен елемент от програмата на триото Естония – България – Австрия и приоритет на Българското председателство", заяви Борисов. Той подчерта, че образованието е в основата на всяка една икономика и благосъстоянието на гражданите.

По думите му точно за това в следващите 2 години България ще инвестира 50 млн. евро от оперативните програми в проект "Образование за утрешния ден", който е насочен към дигитализацията на средното образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-бързо да идват избори за да премахнем комунистическото парламентарно господство(ГЕРБ,БСП,ДПС,АТАКА,ВОЛЯ,ВМРО,НАЦИОНАЛИСТИ,РУСОФИЛИ И ПУТИНИСТИ)
285
0
 
1
 
! Отговори
борислав преди 5 години
След глобата ,ако монопола продължи, пак ще има глоба или ще се случи това ,което е правилно..Санкцията не отменя решението на съда.В следствието има хора за недоказани щети от 1200000лв а за 77млн.евро загуби всички институции мълчат като риби.Щом тръбите са на народа ,аз искам по тях да тече и газ от други доставчици,може да ми е по изгодно,не знам но да пробваме.
284
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да платят виновните! Иначе данъкоплатеца ще плати тези пари. А виновни има и те са около тоя циркаджия - премиера.
283
0
 
2
 
! Отговори
Един тъпан преди 5 години
д.у-пи дава, гол не дава
282
1
 
7
 
! Отговори
НЕОРИЕНТИРАН преди 5 години
Слъпи, DNES, не мога да видя дали сте публикували, че ЕК казала, че ББ лъже и не са поставяли никакви подобни условия.
281
1
 
5
 
! Отговори
Бобо преди 5 години
Такива нагли лъжи е наредил тоя Винету! Санкцията можеше да се избегне, ако се продадат 25% от Булгартрансгаз. Така всичко пак остава държавно, обаче ще има вече и частник, който следи как се харчат парите,т.е. някакъв вид контрол. А това не е изгодно за политиците, щото паричките отиват в техни или проближени фирми. Ха сега плашайте глобата!
280
0
 
5
 
! Отговори
Молю преди 5 години
По-важно е да пласираме ромите, може и на половин цена, че нещо много се навъдиха напоследък.
279
0
 
6
 
! Отговори
Колю преди 5 години
Продадохме жиците на ЕВН сега да продадем и тръбите. Да речем на някоя френска компания. После и АЕЦ-а да продадем.
278
0
 
5
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Много обичам европейските пари, но мразя европейските санкции!
277
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самозабравилия се комунист краде ли краде,яде и пие до разруха, пилее пари за прищявки като 40 000? за отваряне и пръскане на шампанско на Алпите.От комуниста дървен *** не става,той умее само да разрушава.Ще дойде ден когато всичко от алчност ще повръща!!!
276
0
 
0
 
! Отговори
Dj dance mashine преди 5 години
Дреме ми за глобата искам да попитам подръжката на Булсатком Ловеч дали ще ме пита дали гледам порно и да сезирам другия път прокурора и ДАНС за човек на 43 години е срамно да му зададат тоя въпрос слагам точно моя профил зада го сложа тоя където муе мястото
275
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бате може да е всякакъв бандит- да, но тук евала!- спокойно и ясно им го каза и без истерия, че не всичко се продава! Чак вестегерчето леко пяна му излезе и се оправдава и дуе джуки, сакън свещения и либерализъм, конкуренцията! Коя конкуренция- дето плащаме тройни лихви по кредитите, чакаме по шенгеня и денгубим или като връщат тираджиите у дома всеки месец? Кон, пушка и жена на заем не са дават, а какво остава за продажба!
274
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох,как ще боли,ох майка им жална,ох каква национализация ще има на откраднатото,какви запори на банкови сметки.Ах какви екскурзий ГРУЕВСКИще има!!!
273
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕНЕРАЛ АТАНАСОВ ЩЕ ИМ НАМЕРИ МЯСТО НА КОМУНИСТИТЕ,НА ТОВА МЯСТО ПРОЗОРЦИТЕ СА ИМ РЕШЕТЪЧНИ.
272
1
 
2
 
! Отговори
до 285 браво Бойко преди 5 години
Колега тия с минусите са софииските сороски джендари те са привърженици на десната сед е рас ти я , пардон ген да рия. Азмразягибезплатно
271
22
 
8
 
! Отговори
браво Бойко преди 5 години
Несъм привърженик на ГЕРБ но за тия думи казвам на Бойко БРАВО. Ако беше дошъл на власт някога когато се приватизираше ( ограбваше) държавата сега всичко щеше да функционира а не да е разградена евроатлантическа тоа лет на
270
2
 
9
 
! Отговори
до 281 преди 5 години
Абе ти да не си на експериментални хапчета ! Булгаргаз ебългарско дружество и тръбите не са руски какво намесваш газпром ? Искаш май да стане газопреносната мрежа частна и да се затраши националната сигурност ! Електропреносната система, газопреносната и водната не трябва да бъдат в частни ръце а в държавни.
269
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъжете избират най красивата , жените избират най богатия , учените избират най умния ! Българите избраха най простия !
268
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бат Бойко не знае къде се намира. Тоя е тотално неадекватен
267
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не ни иска трябите.Цялата работа е че за да държат руснаците висока цена не трябва да има конкуренция.Така че глобата да плаща Борисов и неговите другари от Газпром - Русия.