Едва 12% планират зимна почивка, причината – финансова

Водещият мотив при избора е цената на нощувките, следва курортът
38
Едва 12% планират зимна почивка, причината – финансова
Снимка: архив, БулФото

12% или над 650 хиляди българи планират почивка в планината през тази зима с цел туризъм. 79% са тези, които не планират. Около 9% все още не са решили.

Това показват данни от проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветена на нагласите на българите към предстоящия зимен туристически сезон. Изследването е проведено сред 1007 души по метода "лице в лице" между 30 ноември и 6 декември 2018 г.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка тази зима, е липсата на финансови възможности (69%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус – тези с висше образование и живеещи в столицата и областните центрове в по-малка степен изтъкват финансовия аргумент.

16% казват, че не са ходили на почивка в планината повече от 10 години. Малко над една пета (23%) са тези, които посочват период повече от 20 години, като делът при хората над 60 години е осезаемо по-висок. 

83% от българите, които планират почивка тази зима, декларират, че ще отидат на планина в България. Един на всеки десет (11%) от пълнолетните българи планира такава почивка в чужбина.

Банско е най-предпочитаната дестинация за зимен туризъм за над една трета (34%) от българите, планиращи почивка, следван от Боровец (17%) и Пампорово (12%). Младите между 18 и 29 г. в най-голяма степен предпочитат Банско. Над половината от пълнолетните българи (54%), оценяват като добри условията за зимен туризъм в България, а едва 3% като лоши.

Водещият мотив за избор е цената на нощувките – 22%, а курортът е определящ за избора при 13% от българите. Цената на нощувките е в най-малка степен фактор за живеещите в София, което е обяснимо с оглед на по-високите доходи в столицата. Всеки десети (10%), споделя, че се води от това да е "тихо и спокойно", като това се отчита в по-висока степен при по-възрастните групи, за сметка на по-младите.

Повече от една трета (37%) от пълнолетните българи споделят мнението, че през последните години България става по-добро място за зимен туризъм, а едва 2% са на противоположното мнение. Близо една четвърт (24%) са на мнение, че няма промяна.

26% са на мнение, че са еднакво обслужвани и получават същото качество като чуждестранните туристи, докато по-голям дял (35%) са тези, които са на противоположното мнение. Голям е делът (38%) на тези, които не могат да преценят.

12% са пълнолетните българи, които декларират, че практикуват зимни спортове. Те са най-популярни сред възрастовите групи между 18-29 г. и 30-39 г. и най-вече сред живеещите в Столицата, което може да бъде обяснено отново с доходите на живеещите в София, тъй като практикуването на зимни спортове изисква повече финансови средства. Голям е делът (81%) на практикуващите зимни спортове, които оценяват условията зимни спортове в България като добри, а отново едва 3% са тези, които ги смятат за лоши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
обичам планината но не и ските. ските ми се струват много по-неестествено и комерсиално от водните забавления
34
1
 
3
 
! Отговори
червена тиква преди 5 години
Еееееееееех, по времето на бай Тошо всички ходехме на зимна почивка и карахме ски!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми 12%, толкова сме. Не може всичките да сме гербаджии или роднини, нали?
32
2
 
9
 
! Отговори
лимонад преди 5 години
изобщо не е финансова причината. то организация, лошо време и бавно придвижване, идеш на хотел, няма къде да паркираш. Пълно с простотия и навсякъде гледат как да те оскубят повече. Евентуалното време навън е 5-6 часа, ако си с деца дори по-малко. и накрая викаш - за какво ? 5 дена на почивка и се чудиш няма ли да свършва, че да се прибереш да си починеш... и изсулиш 1 камара пари - и що ?със същите пари лятото се изкарва 2 пъти повече време на почивка и е по-приятно с по-малко нерви!
31
3
 
10
 
! Отговори
Ozzy преди 5 години
Зимната почивка носи огромен кеф за каращите ски и борд. Определено я предпочитам пред лятната! Не се сблъскваш с толкова простотия, колкото има лятото по морето. Всички ходят на море, но зимните почивки са малко по селектирани и можеш да срещнеш доста читави хора. Основният фактор за избор на място вече е колко ще висиш по опашки на лифтовете. Банско е супер за каране, има добри оферти за нощувки и кръчми, но това висене на кабината е безумно и скапва кефа.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бе на лифта опашки и чакане инак бедни били и само 12% можели финансово...
29
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предпочитам гръцките плажове през лятото, зимата изобщо не ми до почивка.
28
6
 
8
 
! Отговори
до 30 преди 5 години
Започни да пестиш от сметките за интернет.
27
5
 
15
 
! Отговори
......... преди 5 години
Е добре е ****ка му стара. Аз съм от останалите 88 процента. Откъде да изкарам кинти за почивка, егати?
26
9
 
11
 
! Отговори
Фантата преди 5 години
Махнете от сметката всички римляни, пенсионери, тлъсти, болни, мързеливи и прочие хора и ще видите, че цифрата на тези които ще карат ски в планината не са малко. Да не говорим, че всички ски курорти са в Южна България и е много по-трудно на хората от Шумен, Плевен, Търново, Варна например да идат на ски. И кой казва, че трябва да е евтино, че куцо и сакато да се пързаля горе, навсякъде по света е скъпо.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Баба ГенкаА, може ли да доведа няколко вегана на превъзпитателна психотерапия у вас ?
24
1
 
9
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
До Анонимен 25Ако ще изхарча сума пара с надеждата, че евентуално ще бодна някоя пияна англичанка, значи много съм го закъсал.
23
1
 
13
 
! Отговори
Баба Генка преди 5 години
Каня всички останали процента,на свинска сватба.Ядини и пиини на корем,вода от Балкано,арни работливи моми.Атракция е селския баир,кат натрупа снег,айде по найлоните като писта на Алпите,както и женския певчески състав с богат апертоар от песни
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УнуфриЕ що?Освен ски и напиване, друго няма ли?Примерно секстуризъм с някоя чужда булка.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То в града стана като планина. Напълно безмислено е да давам пари за почивка на северния полюс.
20
1
 
10
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
Следва в изследването да се уточни, колко туристи ще посетят зимните курорти за да практикуват зимни спортове и колко ще отидат просто да се напиват и най-много за изтрезняване да се замерят със снежни топки. Ако е само заради второто, определено не си струва. Кръчми и две шепи сняг има навсякъде.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОТ СЕЛОЗавиждам ти.Дай да ти дойда на гости за коленето на прасето.Заради емоцията.Ще ти платя тройно каквото изям и изпия.
18
1
 
10
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
Не става въпрос директно за музикален жанр, а за компанията на ментално потурчени индивиди. Защото като отидеш да вечеряш със семейството, уж си в български курорт, а на практика си сред талибани.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж никой не ходил в българските курорти и планини, а забелязвам, че хубавите места свършват 2 месеца предварително.
16
2
 
17
 
! Отговори
ОТ СЕЛО преди 5 години
Другата седмица гътаме 2-та шопаря, приготвил съм ракия, руйно вино домашно...ще има пържоли, суджуци и пийване за цяла зима. Нека да вали, да фучи, подготвил съм се напълно за цялата зла зима. Ха наздраве и поздрави от село!!!