Жирардели концесионер в Банско? Какво от това

Трябва да се реши спорът между екоминистерството и дружеството
Обновена: 18 дек 2018 21:30 | 18 дек 2018 20:13, Камелия Цветанова
19

Легендата в ските Марк Жирардели се оказа мажоритарен собственик на "Юлен" АД, която пък е концесионер на "Ски зона Банско". До този момент се смяташе, че собственик на дружеството е кипърецът Георгиус Георгиу. По темата се изказа и премиерът Бойко Борисов, според когото трябва да се търси решение за Банско.
Още по темата
"Собствеността беше неясна или се свързваше с безработен кипърец. Ходът с Марк Жирардели се оказа много по-ефектен за управляващите, отколкото всички оправдания за Георгиус Георгиу", коментира политологът Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че юридически за един ден може да се прехвърли дори такова голямо дружество. Според Киряков премиерът не е длъжен да знае как се развиват едни частно-правни отношения.

"Трябва да се реши спорът между екоминистерството и самото дружество за тази концесия. Жирардели не бива да бъде упрекван, че е сключвал някакъв договор преди много години", отбеляза Киряков.

Политологът доц. Стойчо Стойчев е на мнение, че като граждани сме заинтересовани за по-добро изпълнение на коценсионния договор, а не толкова за собствеността на концесионера. Това е частен казус и би било лош знак държавата да се меси, смята той.

"Обществото е с нагласа винаги да гледа подозрително такъв тип сделки, защото голяма част от политиката в България е непублична. Свикнали сме да виждаме как нещата се случват под масата, случват се закулисно...", обясни Стойчев в "Денят ON AIR".

И двамата политолози бяха категорични, че при евентуален референдум гражданите биха гласували за втори лифт в Банско.

Межудвременно Европейската комисия глоби Българския енергиен холдин със 77 млн. евро заради монополни действия. Премиерът Борисов пък съобщи, че глобата е можела да бъде над 300 млн. евро и е намалена след дълги преговори. И поясни, че единственият изход от избягване на санкцията е приватизация.

Георги Киряков обаче акцентира върху изказването на премиера, че данъкоплатците няма да платят глобата, определяйки го като спорно.

По темата за по-висока цена на водата от 1 януари 2019 г. Киряков посочи, че водата е скъпа, защото трудно се добива в някои райони. По думите му държавната собственост във ВиК дружествата се управлява зле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Марк ЖирарделиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
opt_news преди 5 години
Наистина няма значение кой е концесионер. Най-важното е да превърне в Банско най-добрият ски курорт.
11
2
 
0
 
! Отговори
Свилен преди 5 години
Жирадели или който и да било - важното е да се работи за развитието на Банско и да се направи един втори лифт най-накрая! Това е с две думи ситуацията.
10
2
 
2
 
! Отговори
Тони преди 5 години
Тук са коментирали само наркоманите от дрогаджийската шайка на тома белев. С дълги некъпани коси, провлечени дрехи и изцъклени от дрога очи. Държащи алкохол в ръка и люшкащи се пияндурници. Наркомани гадни!
9
3
 
11
 
! Отговори
до камелия цветанова преди 5 години
защо ме изтри ? - това е истината !да си иде в Италия да граби държавна земя,да сече гори и да строи незаконни бетонади , Ама там Не става - Нали? сдушил се с нашите дерибеи и алчен да богатее и да безчинства - Вън от България изедник!
8
4
 
11
 
! Отговори
глоби до дупка преди 5 години
Хубаво е че най-накрая стана ясно че собственикът е заможен австриец, а не безработен кипърец. Глобите за безобразията на Юлен в Банско са милиони, и Жирардели ще трябва сега да ги плати от джоба си. После разбира се приключване на концесията и демонтаж на лифтовете защото такова безобразие като ски зона в национален парк другаде по света няма.
7
4
 
14
 
! Отговори
Lindemann преди 5 години
Кой ще гласува за втори лифт на Банско бе?Освен 1000 души със сопи от района там, дето си мислят, че се хванали господ за шлифера.Защо отразявате такива подкупни ***, като те и майка си щв продадат, ако някой им даде 100 лева.
6
1
 
6
 
! Отговори
Златният Телец преди 5 години
Появява се още един син на Лейтенант Шмит.Но Остап Бендер не губи самообладание: "Братко...."
5
3
 
20
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Слава Богу, смениха подставеното лице грък, не виждало сняг, с друго, което поне е в бранша.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е лъжа и не възможно... Нито е от дс.. Нито от комсомол... Нито е бил шофьор на генерал
3
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Консултанта на нашата министърка на туризма се оказва вече 2 години е собственик на най-големия ски курорт. Ха сега кажете какви консултации е давал .В чий интерес ?
2
1
 
22
 
! Отговори
врата в полето преди 5 години
Банско и ""Юлен"" са добро начало... В тая връзка чакайте някой внук на братя Райт да докопа Летището София- и защо не ???!!!!!!!
1
2
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Камелийче, отново слагаш въпросителен знак след твърдение. Освен това, пропуснала си чертичката между "Жирардели" и "концесионер".