Дават по-лесно земеделска земя на млади фермери

Целта: Стопаните под 40 години да останат на село
19 дек 2018 08:00, Елка Василева
6
Дават по-лесно земеделска земя на млади фермери
Снимка: архив, Булфото

Земеделски земи от държавния поземлен фонд ще могат да се дават под наем или аренда без провеждане на търг, но по пазарни цени, на млади фермери на възраст до 40 години. Това предвижда проект на нов закон за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи, който е пуснат за обществено обсъждане от земеделското министерство, пише „Труд“.

Целта е да се стимулират младите да останат на село, да създадат нови стопанства или да разширят съществуващите.

Земя без търг ще се дава и на еднолични търговци (ЕТ) и еднолични дружества с ограничена отговорност (ЕООД), които са създадени от фермери до 40 години. Така ще се изпълни и един от приоритетите на Европейския съюз за намаляване на средната възраст на земеделските стопани.

За да получат земя, младите фермери ще трябва да са регистрирани земеделски стопани, да са с постоянен и настоящ адрес в населено място на общината, в която са нивите, да нямат задължения към държавата и да обработват не повече от 200 дка земеделска земя.

В проекта е предвиден и таван на терените, които ще се дават на младите фермери без търг – до 10 дка за създаване и отглеждане на зеленчукови култури, до 20 дка за трайни насаждения и до 50 дка за едногодишни полски култури. Срокът за отдаване под наем или аренда на земя на млади стопани за отглеждане на зеленчукови и едногодишни полски култури е до 10 години, а за трайни насаждения – до 30 години.

В новия закон ще се запази съществуващата сега забрана земя да се придобива от фирми, в които съдружници или акционери са регистрирани в офшорни зони, както и от регистрирани в страната компании, в които съдружници или акционери са граждани или фирми от страни извън ЕС.

Създаден е и механизъм за защита на земеделските земи като ограничен ресурс и национално богатство. Предвижда се след придобиването на земеделски земи да не може да се променя тяхното предназначение за срок от 7 години. Като изключение ще има при строителството на инфраструктурни проекти, като например пътища.

В новия закон са разписани правила за доброволно уедряване на нивите чрез създаване на масиви за ползване. Те може да се създават за срок от една или няколко години, по искане на собствениците на терените. Целта е да се преодолее раздробеността на нивите и те да се обработват по-ефективно. Когато за някой от терените има няколко съсобственици с идеални части, всеки от тях ще трябва да даде съгласието си за включване в общия масив за ползване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: земя на млади фермери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Marin преди 5 години
Още един начин, легален при това, да ни ограбва земеделската олигархия. Да не мислите, че земята ще отиде при дребните производители. Веднага ще бъде заграбена от наглите и безочливи мутри, чрез поставени лица и фирми. Този филм го гледаме вече не знам колко години и си мълчим! Време ни е за Възраждане!!!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На времето си Тошо изобрети програмата "Странджа-Сакар", която си беше ялова още в зародиш, малцина се подлъгаха и след това цял живот близаха рани.Земите на дребните земевладелци отдавна са гушнати от комунистическите велможи с куфарчетата, и на един начинаещ фермер има нужда преди всичко от протекциите на държавата срещу едри рекетьори, калпава бюрокрация и гаранция за изкупуване на чиста продукция.Огледайте си първо защитата и привилегиите за младите - в противен случай, не ви вярваме!
2
1
 
2
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
та нали ако парите ми са от офшорка няма да искам аренда ами ще я изкупя от фалиралите едри земеделци дето сега се чудят какво да правят... някъде дават земите безплатно и 6 годишна отсрочка по данъците - ето тогава земеделие се създава, а не печалбарство от рента дето държавата я мързи да стопанисва...
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не вярваме на гербавите ви постановки!Младите още по-малко, спасяват се с 200 в чужбина!Раздайте ги на членовете на Герб-младежи, те да стоят на село и без това са си от там!