Големите сметки нормални - студено е

До 1 юли няма да има ръст на тока и парното за бита
Обновена: 15 яну 2019 21:33 | 15 яну 2019 21:25, Нели Христова
26

От днес започват проверки на трите електроразпределителни дружества в България. Екипи на КЕВР и Министерство на енергетиката ще проверяват дали дружествата доставят качествен ток, както и дали фактурираните количества отговарят на потреблението на електроенергия.

Заради извънредното търсене цената в определени дни през изминалата седмица скачаше с до 300%, което принуди част от тежката индустрия временно да ограничи производството. Държавните електроцентрали ще осигурят допълнителни количества ток на борсата.

Енергийният експерт Васил Начев е категоричен, че до 1 юли 2019 година няма как да има ръст на тока и парното за бита, така че хората трябва да са спокойни.

"Нормално е сметките да набъбнат нагоре, когато е по-студено. При тока не би трябвало да има увеличения, тъй като регулаторът не е подал искане за поскъпване. Сметките за парно също не трябва да скочат. Ако има промяна в сметките, то е само и единствено спрямо потреблението", обясни Начев в стдиото на Bulgaria ON AIR.

Той коментира рекордното поскъпване на промишления ток.

"Някой се опитва да клати лодката. Този човек много добре знае, че тя е много нестабилна. Всички проблеми бяха проспани от енергийния министър и от КЕВР. Мисля си обаче, че се преекспонираха нещата" допълни експертът.

Проф. Атанас Тасев също е на мнение, че от потреблението ще зависят сметките за ток и парно за месец декември.

"Тази година я посрещнахме без да се променят цените за парно и ток. При всеки по-нисък градус с около 3-4% се увеличава потреблението на ток. Около 14-15% средно от предходната година сметките ще са по-високи", каза проф. Тасев пред Bulgaria ON AIR.

Той представи данни, според които цените на промишления и битов ток в Германия са два пъти по-високи отколкото у нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да попитам в България има ли независима лаборатория, където може да се проверят електромерите, и ако показанията са в ощърп на клиента, може ли монопола да бъде осъден.
13
1
 
6
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
Така е като сме зависими от електроразпределителните дружесва ще ни дерат кожата. Всички си мълчим, а те си правят каквото си искат.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Населението намалява, оттук и потреблението на ток намалява, а енергоразпределителните дружества да не са на загуба увеличават цената на тока. Ето това е истината и вече не ми се живее в тази *** наречена България.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те тия "експерти"са за Белене,ама не за бъдещото ами за миналото.Макар,че бяха седнали им личаха червените ***.
10
1
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Тази статия е написана от гаварит масква.
9
0
 
7
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Когато далекопроводите са качествени с ниско съпротвление, също и инфраструктората към тях, волтажът е 110. Когато си *** - 220. Турбо гъзарите са на 12-24-36-48... волта прав ток.
8
2
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Зима, лято, големите сметки са съвсем нормални, щом сте избрали герб да ви управлява.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще икономисаме едни 110 волта, много хитроу. Но токът ще е два пъти по-голям.
6
3
 
2
 
! Отговори
Гинка В. преди 5 години
Малки са сметките...
5
0
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
Прав си , при положение че през голямата част от времето са неспособни да доставят 220Вт, направо да се пишем Задокеанска губерния на САЩ и да приемем за стандарт 110Вт
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още нещо искам да знам.Защо тези доТсвчици на Ел ток не доставят и ток на 110 волта освен този на 220 волта?Такъв ток също би могъл да се използва ,защото много от уредите могат да работят и на 110 волта а и мисля той е по-ефективно от 220 волта.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По какво са професори тези? Професори по досаждане от екрана с лобистки баналности.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Овце, вие нормални ли сте да плащате такива скъпи сметки, винетки и данъци?
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези проверки каквото ще включват?Че,качеството което предлагат и трите дружества е лошо и не отговаря на стандарта е без коментар.Всички знаем,че качествения променлив ток е непрекъсната синусоида а не трапецовидна крива линия.А когато консумацията се увеличава,дружествата подават и инвертиран ток от соларните паркове,който както на волтаж е нестабилен,така и на ампераж.А това съкращава живота на битовата електроника и даже и на по-новите модели електроуреди.Така домакинствата"харчат"повече.