Мъж спечелил от тотото, но приятел дал 60 ст за фиша. За кого са парите?

Куриозен съдебен спор между тотомилионера Румен Пеовски и негов другар
19 яну 2019 12:38,
80
Мъж спечелил от тотото, но приятел дал 60 ст за фиша. За кого са парите?
Снимка: Кадър bTV

Печалбата от тотото невинаги носи само радост. Доказателство за това е историята на тотомилионера Румен Пеовски от с. Покровник.

В края на април 2017 г. 56-годишният тогава мъж се събужда като милионер. Печалбата от повече от милион и половина идва при безработния Пеовски с числото 3 – в последния момент решил да промени числата, с които играел 30 години, и вместо 2, избрал 3, разказва bTV.

Още по темата

Парите обаче не му носят само радост. Емоцията от бързото забогатяване била твърде голяма за психиката му. Скоро след като става богат, мъжът попада в полицията, в болницата и в съда.

Негов приятел обявява претенции към половината от печалбата, тъй като от години играят с общи числа и освен това е платил 60 стотинки – половината от парите за фиша.

Румен обаче отрича. "Аз съм си играл с тези числа цял живот и улучих. Продължавам да играя с тях. Директорът ме вижда вчера пак и вика: "Да не искаш да печелиш 7-те милиона?", коментира той.

Делото за парите от печалбата стигна до съда и е отличено като дело на годината.

Адвокатът на Пеовски – Албина Анева, печели наградата за съдебния спор, в който за първи път у нас се атакува печалба от Българския спортен тотализатор. Делото е уникално за българската съдебна практика и е спечелено на първа инстанция от тотомилионера.

"Когато дойде за пръв път в кантората, човекът наистина беше изстрадал тази печалба. Беше настаняван в болница, беше атакуван в съда със спора, породен от искова претенция за половината от печалбата, и до известна степен човекът беше обезверен", каза Анева.

По думите ѝ Пеовски е добър, широкоскроен и притеснителен човек. Веднага след като е получил печалбата той е започнал да дарява – на детски градини, черкви, на приятели и близки.

В исковата си претенция обаче Антон Ангелов посочва, че е участвал в купуването на печелившия фиш и че с Пеовски дълги години са играли заедно тото.

"От юридическа гледна точка той претендира, че са формирали гражданско дружество по смисъла на Закона за задълженията и договорите. В хода на съдебното производство бяха разпитани доста свидетели, бяха назначени експертизи", посочи защитникът на Румен Пеовски.

"Когато трябва да се декларира и заяви печалбата в Българския спортен тотализатор съгласно правилника за изплащане на печалбите, такова лице не е предявявало претенции", допълни Анева.

"Исковата претенция е депозирана много след като е станало публично известно кои са числата, с които Пеовски печели шестицата", каза още адвокатът.

Тя подчерта, че клиентът ѝ винаги е играл сам. "Преди години със същите числа е печелил петица. Сега е спечелил шестица и наскоро пак има печалба от лотарията", разкри Анева.

По думите ѝ поуката от случая е, че невинаги парите водят до безпроблемност и до щастие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Читател преди 5 години
Като взимеш заем за нещо кое връщаш?Заема или нещото?
59
0
 
0
 
! Отговори
ПЕТЪР преди 5 години
До ?//////Ама той е дал 0,6лв,каква цяла печалба.??А печелившите числа чий са.
58
0
 
1
 
! Отговори
Варненец преди 5 години
Отговарям на пост 5 9. Верно че в хазарта няма морал. Но откакто финикийците са измислили парите, какво ли не е видял света заради тях. Не са необходими пясъчни кули, достатъчно е да има една песъчинка морал между приятели.
57
3
 
0
 
! Отговори
? преди 5 години
Защо иска само половината печалба, след като е платил целия фиш ?
56
1
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Парите са на човека ,чийто са числата.Ако са на този ,който е пуснал фиша ,ами негови са си.На другия може да върне 0,6 лв с лихвите,примерно 1лв.Това ми прилича,ако някой вземе пари на заем от някого ,за да си купи обувки ,другия да поиска едната обувка.Или пък ако някой вземе пари от друг ,за презарвативи,то този който му е дал някоя и друга стотинка ,да иска да се включи в мероприятието
55
0
 
2
 
! Отговори
65 преди 5 години
Колкото пари вземеш назаем ,толкова връщаш нали?Е,може с една почерпка.(Само банките вземат лихви.) Е ,вярно ,че ако не му е дал 0,60ст. нямаше д има милиони,Ама мисля си ,че на тоя му е писано да ги има ,.Ако не сега ,по-късно.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Варненец"Сега законно си взема печалбата, но не е морално" абе то реално погледнато, хазарта като цяло не е морален, ама карай. Няма да ти развалям пясъчния замък...
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И къде му е абсурда на това дело? Щеше да е абсурдно, ако прокуратурата се беше самосезирала и обявила тоя дето е дал 60те. стотинки в лихварство.
52
1
 
2
 
! Отговори
Варненец преди 5 години
Едно е пари на заем,друго е за участие.Явно единия лъже.Но когато аз съм играл и играя колективно ,ако пусна мой фиш парите за него са отделно от другите участници.Ако играят примерно по 20лв,фиша не печели и единия не даде пари как ще се почувства другия.Затова писах че споразумението е джентълменско
51
1
 
8
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Дал му заем от 60 стотинки, а не са играли заедно.Следва да си получи 60-те стотинки обратно, с лихва да речеме още 60 и толкоз...Когато хората играят на тото заедно си пишат имената на фиша.
50
2
 
5
 
! Отговори
P преди 5 години
До Анонимен===А бе щом е давал дарения на детски градини и т.н., явно печелившият е добър човек. а приятелят с 60-то стотинки тръгнал да го съди. Ами нека тогава въпросът се реши както е законът. Щом веднъж е замесен адвокат, няма вече приятелство. Карай по закон. Явно този с 60-те стотинки е имал апетит за 50%. Е, нема такава игра.
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да е, ако са играли заедно е редно да у даде нещо, взема милион и половина, какво толкова да му даде някаква сума човека да се зарадва и реално за делата и за адвокатката е дал доста, а можеше да се разберат без дела и да си останат приятели, ама а де, лакомия.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тука сме се събрали само ***. Да докаже че му е дал 60 ст. Има ли разписка издържана юредически и завирена нотариално че му е дал 60ст-не няма . Айде бегй в къщи и реви пак !делото загубено!
47
1
 
0
 
! Отговори
РККА преди 5 години
Търся си приятел да ми върне 1оо/тачка от 2оо/тата лева де изфуках в БЕТ/а вчера,може и повече от един......
46
0
 
3
 
! Отговори
P. преди 5 години
До P.Да се чете "печелившия".
45
1
 
18
 
! Отговори
P. преди 5 години
До АнонименПечалбата е на ПРИНОСИТЕЛЯ на билета, както казва правилникът за лотарията. Така е по цял свят.Ако приятелят му е дал 60 стотинки, това не променя нещата. А що се отнася до пaри спечелени от лотарията, аз също вярвам, че рядко носят щастие. Една от причините е, че "добри" приятели почват да обикалят печелившият за да споделят печалбата му.
44
3
 
20
 
! Отговори
Ураган султан преди 5 години
Фиша е на приносителя,това е!
43
4
 
9
 
! Отговори
Алов преди 5 години
Смешковци са в Б-я. Аз ти давам 60 стинки ти кото щеш да ги правиш ако изтеглиш кредит с тях аз ли ще го плащам. Боже какво робско мислене
42
2
 
22
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Да си му върне 60-те стотинки. Заемите трябва да се връщат. Дори и да са с устна договорка.А парите са за този, който е пуснал фиша. Ако тотото предлагаше колективен фиш, щеше да подели парите на двамата.
41
3
 
22
 
! Отговори
TOTO преди 5 години
Няма никакво значение как си придобил парите може и да си ги намерил,изработил,откраднал фиша го е купил тои така че възнаграждението е негово и този които е дал парите няма нищо общо със печалбата.Пример ти като отидеш да внесеш 10000лв. във банката не те питат дали не ти ги е дал твои приател изработил ли си ги или са ти ги дали маикати и бащати просто ги взимат и ги записват на твое име.