Застаряване, ниска раждаемост... През 2060 г. всеки трети ще е над 65 г.

Делът на възрастните у нас до тогава ще се увеличи със 17.4%
Обновена: 19 яну 2019 16:07 | 19 яну 2019 10:00,
214
Застаряване, ниска раждаемост... През 2060 г.  всеки трети ще е над 65 г.
Снимка: pixabay.com

Всеки трети българин ще е над 65 г. през 2060-та , става ясно от публикуваната за обществено обсъждане Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България 2019 – 2030 г. В нея е посочено, че делът на нашенците, които ще са в пенсионна възраст ще е 32.7%.

Още по темата

Това означва, че делът на възрастните у нас до тогава ще се увеличи със 17.4%, пише "Монитор".

"Текущата демографска ситуация в България се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, ниски нива на раждаемост и високи нива на обща смъртност. Задълбочава се дисбалансът в териториалното разпределение на населението", е записано в стратегията.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) в края на 2017 г. лицата на 65 са 1 481 908, или 21.0% от населението на страната. Процесът на застаряване е по-силно изразен сред жените, отколкото сред мъжете.

Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 24.4%, а на мъжете - 17.4%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и по-ниската средна продължителност на живота им.

Населението в трудоспособна възраст е намаляло с почти 56 000 души през 2017г. Същевременно процентът на българите над 55 години, които са в добро психическо здраве е 52.6 на сто, при средно за ЕС 63.9 на сто. Причината за това е, че нашенците по-рядко ходят на профилактични прегледи.

По показател заетост на възрастните хора страната ни се нарежда близо до средното за ЕС, което е 29 на сто. У нас процентът е 27.9 на сто. Докато активното участие в обществото на възрастните в страната ни е доста под средното за ЕС.

С националната стратегия се цели не само включването на възрастнтие в социалния и културния живот, но и насърчаване на заетостта сред тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
1
 
! Отговори
Спиро Киров преди 5 години
Божа работа/не на последно място/Последната дума е винаги Неговатаиначе причината НЕ Е ЕДНА- ЛОШО ВЪЗПИТАНИЕ ИЛИ ЛИПСА на възпитание- до 30 год. мятат салфетки в чалготеката и после нямали бъдеще- наистина лоша политика- несигурна икономика- трайни неправди повсеместни от различни сфери на животаИ пак: Бог е в началото и в краяНе се отчайвайте. Вършете правда и Бог ще бъде с вас!!!Амин!
156
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 163Тази територия няма да остане празна. Глобализация и увеличаващо се население в световен мащаб. Тук ще дойдат от Далечния Изток или от Близката Африка, който изпревариАма като дойдат ще видят, че руснаците са ги изпреварили.
155
4
 
2
 
! Отговори
наивен преди 5 години
Дай боже днешните лидери за устойчивото ни развитие да са живи и да се радват на постигнатите резултати.
154
1
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Към 173Да изкарат и статистика колко от нарушенията по пътищата и ПТП-тата са предизвикани от вече провинили се водачи - така ще се докаже, че няма нужда от по тежки наказания, а от премахване на възможността на чести нарушители да остават водачи!Да се изкара и статистика на това колко пари получават от държавата гражданите на база на приноса им (данъците които плащат), защото такава статистика ще е много интересна за масата от гражданите и ще е повод за тотална промяна на данъчната политика!
153
1
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Към 173Да направят и една оценка на това за всеки един лев изхарчен от държавата (нашите данъци) колко точно се отразяват на икономиката и се връщат в обръщение или потъват някъде (това ще е повод да се търсят къде са парите и ще послужи за икономически анализ както и повод за самосезиране на прокуратурата). Или статистика на това как се е подобрило положението с малцинствата след всичките изляти по тях милиарди левове и евра - повод за преструктуриране на подхода ни за интеграция и тн.!
152
1
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
НСИ защо не изкарат една хубава и реално нужна статистика която не е известна на никои като например:Брой извършени престъпления спрямо издадени присъди за тях - така ще се види колко от милиардите които изливаме в МВР реално дават резултат и какъв точно.Разбивка на извършените и разкрити престъпления по етнически произход на извършителя, така ще се види къде трябва да се набляга за да се решат битовите престъпления и ще се докаже дали има повод за расистките изказвания на политици и граждани.
151
2
 
4
 
! Отговори
със сигурност преди 5 години
През 2060 ромите ще са 5 милиона а българи един За какво изобщо говорим
150
2
 
8
 
! Отговори
дрън дрън преди 5 години
Искате да кажете, че ще докарате народа до такава мизерия, че възрастните хора да са принудени до последните си мигове живот да работят като пазачи, чистачи и т.н вместо да пътуват, да спортуват, да ходят на театър и др. Нужно е да се разработи стратегия, как държавата да задържи младите хора, а не как да експлоатира старите.
149
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АбсурдЗащо го строихме този комунизъм и не си останахме туристическа страна?
148
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До но пасарандокато има комунизъм в България, нищо ново не се очаква!
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТервелХоди! да се биеш с шепа хора и педя земя!
146
6
 
14
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!*** не е-Конвенция прави!
145
7
 
23
 
! Отговори
Тервел преди 5 години
Искат я тази територия . Без бой няма да я дадем. Нова империя им се иска. Да се пробват ще им е зор.
144
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Застаряваме, да. Жените стават все по-големи ку*ви и не искат нищо сериозно с един мъж и скачат от клон на клон. Мъжете пък не искат нищо сериозно, най-малко деца от ку*ви.
143
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази територия няма да остане празна. Глобализация и увеличаващо се население в световен мащаб. Тук ще дойдат от Далечния Изток или от Близката Африка, който изпревари.
142
11
 
25
 
! Отговори
дядо Ванго преди 5 години
След 20тина години такава котчина като буллгаристан вече няма да я има, затоа не се тревожете отсега какво ще е след 40 години.
141
6
 
28
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Защо постоянно ни занимавате с битовизми? Важното е да сме стабилни и предвидими партньори на Сащ и Ес, в Нато.Да обединяваме Западните Балкани, да спираме руските проекти, без да задаваме въпроси, и изборът на нови изтребители да е политически.А, да.И да пазим етническия мир, като всеки ц.и г а нин в детеродна възраст, разбирай-над 13 години, получава безвъзмездно 1250 лева месечно.
140
3
 
2
 
! Отговори
поредния преди 5 години
кватни към вековния стрмеж за красота на Западна Европа.
139
4
 
3
 
! Отговори
поредния преди 5 години
Към "Преди пет минути":В България и не само там от много столетия не живеят само славяни както в Русия.Съвсем нормално е да бъде заличена от картата,като европейски дериват освен ако не си от роднинските фамилий на двете партий. А това,че "българските граждани"се размножавали предимно и обилно в Европа е обяснимо като море без риба.Жените осбенно от сирийско-турската група пренесени от султана в голямо количесто преди съединението на България и многото други вече съществуващи кръстоски са неаде
138
13
 
4
 
! Отговори
до 168 преди 5 години
Твоята Русия също е погребален пътник-самите руснаци си го признават!!!