BG гражданство, а колко остават у нас след това? Енигма!

За последните години ресорната комисия е разгледала 22 хил. преписки
15
BG гражданство, а колко остават у нас след това? Енигма!
Снимка: БТА, архив

Остава тенденцията всяка година все повече хора да искат българско гражданство. Особено силно това се вижда в последните 15 години, което се обвързва с членството в НАТО и ЕС, както и възможността във все повече държави да се пътува без визи.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на среща с журналисти.

За последните години комисията по българско гражданство към вицепрезидента е разгледала близо 22 хиляди преписки от кандидатстващи. Енигма, според Йотова, е броят на тези, които след като получат гражданство, остават в България.

Най-често молбите за гражданство са от хора, които имат български корени. Тези, които кандидатстват, трябва да владеят български език, но такова разбиране не срещам в другите институции, каза Илияна Йотова.

Имало решения на ДАБЧ, които удостоверявали български произход по исторически данни. Ето защо Йотова е на мнение, че удостоверенията изцяло трябва да бъдат премахнати, а всеки кандидатстващ да доказва, че има български произход, включително владеенето на български език. Има доста случаи, в които макар от МП да изпращат досие с положително становище, Йотова е отказвала да издаде указ заради разминавания в данните или непълни документи. В тези случаи се прави и втора проверка.

В същото време в закона за българско гражданство има доста текстове, които трябва да бъдат променени, посочи Йотова, цитирана от БТА.

По думите й ДАБЧ трябва да работи също толкова активно и за правата на българите в чужбина, а не само да издава удостоверения за български произход. Трябва ни изцяло нова политика за българите в чужбина, посочи вицепрезидентът и припомни усилията на МОН по отношение на училищата за българчета зад граница.

Вицепрезидентът е на мнение, че има смисъл да се създаде министерство за българите в чужбина, но само при условие, че то върши повече от това само да издава удостоверения за произход. Към момента все още няма механизъм за проверка на удостоверенията, които ДАБЧ издава. И ако не се получи допълнителна информация, когато бъде изискана, не се издава указ.

Напоследък почти няма молби за българско гражданство от лица, които кандидатстват заради инвестиции в икономиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало др.Йотова не е смешно а плачевно,но никой не се замисля,като видя такива ояли се от власт направо ми се повръща,я се вище в огледалото.......
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
60-ТЕ ГОДИНИ КОГАТО ОТ ЮГОСЛАВИЯ СЕ ХОДЕШЕ ПО ЦЯЛ СВЯТ А НИЕ ДО ДРАГОМАН НИКОЙ "БЪЛГАРИН " В ЮГОСЛАВИЯ НЕ ИСКАШЕ ДА МУ КАЗВАТ ЧЕ Е БЪЛГАРИН ДАЛИ Е МАКЕДОНЕЦ ИЛИ СЪРБИН
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оплешивяла горката,от много прически така става!
9
4
 
6
 
! Отговори
ами преди 5 години
ДАБЧ да се забрани със закон. Това е антинационална организация,която РАЗДАВА гражданство на кг.Да има ясни правила за бг гражданство- неоспорими доказателства за бг корен и ВЛАДЕЕНЕ на български език
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен6Че то гражданство се дава и на ненормални.
7
4
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
бълг гражданство е еквивалент на фалшивите телкове баш българите отдавна измряха4 и 5 поколение искат документите за да ходят по Европа спрете с това гражданствоведнъж завинаги зап балкани като влязат в ес ще си получат каквото искат
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то в нормалните държави никой не дава гражданство веднага , а минимум след 5 години и след като Докажеш,че си Работил,че си Живял и нямаш криминални прояви ,Изпит по националния Език и История .*** ние не сме нормална държава -мафията продава по 5 хил евро бг паспорт ,всички го знаеме и Кво от това ?
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кой нормален човек би искал да живее сред БГ-та ?!?
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ние сме на всеки километър..."Всеки емигрант спяща бомба срещу зараждащия се колониален социализъм в България!
3
6
 
6
 
! Отговори
тъй тъй преди 5 години
До Анонимен 1А спри с глупостите,става ли!?
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябват им гласове за изборите, защото българите се отказаха да гласуват. ОП продават и паспорти, за да си платят тока.
1
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората бедстват от стопанската политика на запада и търсят начини да се спасят. Заплатите в бг са много ниски иначе щяха да останат в бг. Валутния борд унищожи бг производството, а в администрацията не достигат високоплатени работни места.