Етническо напрежение, етнически мир… Роми, българи. Е, и?

Лидерът на "Евророма": Каквито са българите, такива са и циганите им!
21 яну 2019 07:00,
189
Етническо напрежение, етнически мир… Роми, българи. Е, и?
Снимка: архив, Булфото

Има нещо общо между конфликтите с участието на българи и роми във Войводиново, Катуница, Благоевград, Ихтиман и другаде. Те всички започват от едно престъпление, извършено от конкретен човек и завършват с наказание, което се търпи от мнозина. В безредиците разгневената тълпа гази и пали, а властта се събужда, бута незаконни къщи, масово глобява и арестува. Така не бива…  Наказателната отговорност е персонална. Колективна отговорност няма в наказателното право на нито една демократична държава...

Това заявява лидерът на Евророма Цветелин Кънчев в интервю пред "Труд".

Още по темата

По думите му ромският въпрос е сериозен, а и се нуждае от сериозен отговор, който още не е даден, макар въпросът да се повдига след всеки конфликт, подобен на този във Войводиново.

"В ромските махали ме питат: Защо, когато някой циганин извърши престъпление, българите се бунтуват срещу всички цигани? Защо, когато един полицай от Пловдив уби родителите си, за да им вземе имотите, не се разбунтуваха срещу полицаите и не ги нарекоха „нагли“? Защо, когато един командос уби полицай с нож в сърцето, не се разбунтуваха полицаите срещу командосите? Ако беше се получил сблъсък между полицаи и командоси – такъв, какъвто се подклажда неведнъж по криминални поводи между българи и роми, какво щеше да стане?", пита Кънчев.

Според него у нас има сериозно етническо напрежение, което е изкуствено насаждано от т.нар. патриоти, от т.нар. националистически партии, които по думите му го желаят.

"А го желаят, защото се препитават от омразата. Тия партии не могат да съберат електорат, който да гласува за тях заради политическите им програми и предизборните им обещания, защото те очевидно не ги изпълняват. Вие къде виждате минималната пенсия от 300 лв. и минималната работна заплата от 1000 лв, която те обещаха? Никъде. Обаче виждате на много места омраза и конфронтация между етносите – две неща, които им вършат работа, защото подтикват разни хора да гласуват за тях. И тук искам нещо да ви попитам аз вас: знаете ли по какво се различават богатите българи и богатите цигани? Аз редовно попадам в компании, където богати българи и богати цигани ядат и пият и много се уважават, много се тачат. И пет пари не дават кой по телевизията какво бил казал… С бедните българи и бедните цигани обаче не е така. На тях малко им трябва, за да се намразят – като например, някой от едните да каже за другите, че са нагли. Това знаете ли какво показва? Че проблемът с омразата не е етнически, той е социален. И че омразата умишлено се насажда, за да замъгли акъла на бедните хора и те да си забравят празните си джобове. Това си мисля аз".

Цветелин Кънчев настоява, че никой човек не може и не бива да бъде поставян под общ знаменател с другите.

"Циганите ги слагат под общ знаменател "нагли крадци". Защо, питам? Нима циганите пренасят с кораби кокаин? Циганите ли ограбиха КТБ? Циганите ли източват банкомати и правят хакерски атаки по цял свят? Има много българи, които крадат – крадат милиони, нагли. Има и крадливи цигани, мангасари. Но не всеки българин е ганьовец. И не всеки циганин е мангасар. Читавите българи не обичат ганьовците, както читавите цигани не обичат мангасарите. И всички са българи като цяло, защото са родени и живеят в България и имат българско гражданство. С общия знаменател „нагли“ се губят съюзници в общата борба на българите с побойниците и крадльовците. И друго – от години аз категорично отхвърлям думата "интеграция". За да се интегрира някой някъде, трябва да има къде. Циганите трябвало да се интегрират в обществото. А обществото какво представлява? Интелектуалците са му каймака. Е, добре, кажете ми в България има ли неоплют интелектуалец? Колкото е по-изявен, толкова е по-хулен и нападан!", настоява лидерът на "Евророма".

Цветелин Кънчев твърди, че в последните години много българи се продават по-нагло от ромите при така наречената изборна търговия.

"Повечето цигани си продават гласовете от нищета. А повечето българи – от алчност, за да си повишат стандарта. Освен това, след като вземат парите, повечето цигани гласуват по съвест, а повечето българи – против съвестта си", заключава той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо когато от енерго и вода тръгнат да правят проверка, всички от махалата тръгват дружно и колективно да "бранят" частното енерго и вик? Защо колективно са болни от една и съща ТЕЛК болест? Защо колективно ходят да гласуват? Кой е дискриминиран в БГ?
40
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цветелин Кънчев и подобни точат милиони за ромски проблеми, от тази иначе бедна държава, в която няма пари за болни деца.. Как да не се гневя, как... Защо му давате трибуна, бе, журналисти?
39
2
 
10
 
! Отговори
Макс преди 5 години
Този Цветелин Кънчев беше помилван от Първанов и за това излезе предсрочно от затвора.
38
1
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Когато си платят таксите,данъците,застраховката,водата,тока,жилището и тръгнат да учат...тогава може да се започнат разговори за равнопоставеност!
37
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива като лидерът на Евророма Цветелин Кънчев,бате им Сали и други ромски лидери ограбиха парите за интеграция на ромите.Те са тези които имат интерес ромите да не се интегрират,да са неграмотни и бедни за да гласуват за тях.Ромите сами са си виновни защото не виждат как живеят те и как живеят лидерите им-ромските барони.Проблемът си е в тах самите.
36
1
 
48
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
А защо хелзинкския комитет не защищава българите?Нали е български.Дайте пример-само един случай за защита на българин.
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами как да се бунтуваме срещу полицаи и командоси, като те не се събират групово на такъв принцип да убиват някого? Те самите *** създават *** елемент в тези престъпления, защото действат групово, на етнически принцип. ***, например, което уби Виктория, впоследствие хората го приеха като "инцидент". Но да се съберат 100 срещу един?
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди конкретния инцидент, при който вече хората се вдигат е имало много други. Когато обаче вече започнат да ги убиват, хората се опитват да се защитят. Поне 30 години са имали от въпросния етнос без някой да ги ограничава да учат, работят, да плащат сметки. Резултатът е виден!
33
1
 
30
 
! Отговори
Lan преди 5 години
51Абсоютно съм съгласна с тебе! Ако ромите започната твърдо да отстояват нормалните човешки ценности и застанат срещу престъпленията, тогава и отношението към тях ще се промени! Може би бавно, но пък със сигурност.
32
3
 
36
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Този още ли не е схванал, че незаконните къщи са НЕЗАКОННИ и е престъпление на дъжавата спрямо гражданите ѝ, че се активизира само при нетърпим инцидент. Всичките беззакония са наказуеми, това не е "наказателна акция", както се опитва да я изкара лидерът на ромите, това е нещо, което трябва да се прави без да има "фитил" за него.
31
1
 
29
 
! Отговори
До 48 преди 5 години
Защото медиите са слуги на властта, и защото същата тази власт е там с купени гласове от гетата! Забранено е да се говори за тях и да се наричат с истинските думи, защото утре пак ще има избори и ще зависят от тях. Защото ще нарушат политически коректното и от БХК, ЕП и тн...ще ревнат веднага! Затова в така наречената "демокрация" където се предполага че има право на словото, ти режат и цензурират това право. На кого мислиш че е днес.бг, 24 часа, труд, бтв, нова итн...??
30
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цецо и той е на хранилка, знаете ли каква къща е вдигнал в Златица.
29
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук трябва един Орбан и за един мандат ще сложи ред. Не очаквайте от българската политическа ..ад да направят нещо! Това е една сби.рщина от продажници и корумпирани мафиоти които изпълняват заповеди от вън като .., които са на власт с купени гласове точно от гетата. Които не познават и не споменават думите "национален интерес" Мачкат българите, мълчат и гледат на друга страна, правят се че не виждат гигантския проблем, замазват, лъжат! До следващите избори когато пак ще купят гласовете
28
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ромите бяха назначени в армията за командоси, а българена безработен, щеше ли да бъдат пребити, както командоса! Вие кажете!
27
2
 
54
 
! Отговори
Край преди 5 години
70те.годин в селото в което живях до 5г. имаше 5-6 ромски семейства. В къщата до нас живееше ковача имаше още бояджия, изкупвач на кожи и яйца. Другите също нещо работеха. Те не знаеха че са "роми" . Имаха по 2 деца макс. Комшииските се казваха Росица и Павлина. С Росица съм играл. Никой в селото не може да каже една лоша дума за тези 5-6 семейства. Не са пипнали никога чуждо. Сега селото е мъртво, а наследниците на тия семейства са някъде из гетата.Света по-добър не стана.
26
1
 
60
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Браво бе, на ромите им били виновни българите! 30 години ги хранихме и плащахме тока, и водата от нашите заплати във вид на соц. помощи! И сега сме им били виновни?! От векове "ромите" живеят по цял свят така и няма да се интегрират, заради манталитета си! На тях така им харесва, да живеят на катуни и да не работят! Е, има и изключения!
25
20
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизма създаде и гетата, и училищата само за тези, и всички проблеми свързани с тези хора.А сега новите комунисти просто продължиха тази линия и влошиха нещата. Няма случайности. Политиката е целенасочена.Но тя политиката за всичко в тази държава е така. Държавата се унищожава от комунистите целенасочено.Докато има такива ще има и създадените от тях проблеми.Защо Унгарският президент може да каже "унгарец не трябва да взима под 1000 евро", а Българският не може?
24
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, партиите са виновни, но защото просто законите не важат за всички.Вие къде сте видяли българин, арменец, турчин, евреин да може да се вози в градският транспорт без пари? Но тези от маалата виждате всеки ден. И контрольорите просто ги подминават.Ток не плащат, подаряват им земи, къщи, апартаменти. 90 % от престъпленията в България се вършат от тях.
23
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колония - етнически конфликти , корупция - тези екстри ги имаме благодарение на окупатора САЩ..
22
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей сега срещам едно и го питам днес няма ли училище, а то:- Помагам на мама!