Подгониха "инвалидите"! Фалшивият ТЕЛК – до 2500 лева

Анализ показа: Близо 1/3 от всички пенсии в Силистра са инвалидни
Обновена: 21 яну 2019 18:05 | 21 яну 2019 16:00, Веселина Йорданова
196
Подгониха "инвалидите"! Фалшивият ТЕЛК – до 2500 лева
Снимка: архив, Ройтерс

До 2500 лв. достига цената на фалшив ТЕЛК, съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг.

Още по темата

Образувани са досъдебни производства по повод източване на средства от НОИ по този начин, а проверките започнаха след нареждане на премиера Бойко Борисов.

"Милиони изтичат в пясъка, вместо в хората с увреждания, които действително се нуждаят от тях", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

След едномесечен анализ вътрешното ведомство и прокуратурата са установили, че има области в страната, където процентът на инвалидни пенсии е изключително висок, предаде "24 часа".

28,6% от всички пенсии в Силистра са инвалидни. Във Враца - 20%, в Разград - 18%, в Перник - 16%, в Монтана - 17,5%, като в силистренските села - Овен, Поройно, Векил, Кожарево се създавало едва ли не впечатлението, че всички пенсии са инвалидни. В тези села 1/3 или 1/2 от пенсионерите са с инвалидни пенсии, обобщи Иван Гешев.

По време на проверката са свалени обяснения от около 200 души, стана ясно от думите на главния секретар Ивайло Иванов. В 70% от случаите хората изобщо не знаели от какво са болни, кога са били хоспитализирани, от колко души се състои комисията ТЕЛК.

Само за миналата година 1,7 млрд. са изплатени за инвалидни пенсии, съобщи Иван Гешев, като с тях вървят и всички останали безплатни услуги, които общо са 39.

В Силистра разследващите се натъкнали и на престъпна схема, според която посредници прибирали по 600 лв., за да уредят документите за инвалидна пенсия, без изобщо човекът да е стъпил пред ТЕЛК, като в дома на бивша кметица на силистренско село са открити документи, лични карти, които изобщо не трябвало да бъдат там. Все още обаче обвинени няма, тепърва престои това да се случи.

По данни, които съобщи шефът на НОИ Иван Иванов, най-масово се получават инвалидни пенсии за общо заболяване. За миналата година са изплатени 1 566 000 000 лева като пенсии за общо заболяване, като за първите 9 месеца на 2018 година всяка четвърта пенсия е била поради общо заболяване. 60-70 % от хората, които получават инвалидни пенсии са под 65 години.

Имало и куриозен случай, при който жена с 98% слепота работи като шивачка.

Проверките продължават. Засега най-активно се работи в регионите, където са най-разпространени инвалидните пенсии, но те ще обхванат всички области в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвалидни пенсии да се дават само след изследване на Ядрено -магнитен резонанс.Така съществува възможност за получаване на точна информация за клиничното състояние на болните.Експлоатационните разходи не са по -вече от от разходите на злоупотребите.
147
3
 
2
 
! Отговори
no name преди 5 години
Ами в Ямбол? там 40% от ТЕЛК овете са фалшиви.
146
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2233Добре.Ще гласувам за БСП, защото там няма комунисти.Ето *** е от СДС.
145
3
 
15
 
! Отговори
emi te преди 5 години
Те всички братя роми от мойта махала са с Телк, но съм сигурен че тях няма да ги закачат, а ще се заяждат с наистина болни хора и ще им създават проблеми. Сигурно ще ги карат да доказват че са болни!
144
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако се клкулират всички золуми на герб ще се окаже че всички българи ще имат базисен доход от 500 лв без работа
143
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на 200-те лв ли им завидяхте,акакво става с горанов и горените документи в радомирско
142
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако дойдат с колове и камъни тогаз ще видят чудо а обстановката е взровоопасна.вкупом всички етноси.има всички предпоставки
141
5
 
13
 
! Отговори
КЖ преди 5 години
Проверка на всички инвалидни пенсии и не забравяйте Кърджали
140
2
 
17
 
! Отговори
D преди 5 години
Всяко чудо за 3 дни.... Като чудото на Горанов...Някой разбра ли какво се случи с височайшия?
139
6
 
27
 
! Отговори
Чоко преди 5 години
Напълно съгласен. Да се преразгледат всички ТЕЛК решение и тези, които са измислени да бъдат анулирани а получаващите пенсии да се върнат на работа. Макар, че те и до сега си работят.
138
3
 
40
 
! Отговори
запознат преди 5 години
Отидете в едно шуменско село, в което всички са пенсионери по болест и работят. Говоря за района в Лудогорието.Попитайте когото срещнете и той ще ви каже кои са си платили пенсионирането. Няма нищо тайно. Те знаят и кои са посредниците, кои са лекарите .Най после и властта видя очевидното. Дано да има ефект.
137
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бившият ми личен лекар,сега началник на колегите си,ме кандардисваше да ме уреди с телк,без да съм болна.Отказах му с мотива,че не искам да предизвиквам съдбата и зорлем да се правя на инвалид.Беше безкрайно изненадан,но не настояваше повече.Така,в схемата са всички.Кого да накажеш по-напред.Както е казал поета "разровиш ли,ще замирише".
136
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ееее,най-после се сетиха!Да видим докъде ще стигнат.А може да е само пушилка до евроизборите,но като дойде време за местните,ще забравят какво са обещали,нали им трябват гласове.А далаверата си върви с пълна сила от много години.
135
2
 
19
 
! Отговори
Квота преди 5 години
Без квота на хранилката за братята, какви избори? Те вярно са функционално инвалидизирани - могат само да крадат и да раждат деца, с което да увеличават гласоподавателите. Ако нямат инвалидни пенсии, ще умрат от глад.
134
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подгонили?!Глупости!Поредният кьор-фишек - само празни приказки и предизборни лозунги и обещания.Като видя да отнемат инвалидни пенсии на здравите и да съдят лекарите, издали фалшиви документи, ще им пиша точки. Засега са на под нулата за заслуги - и управляващите, и прокуратурата, и МВР.
133
4
 
13
 
! Отговори
Бс преди 5 години
Къде е В.Симеонов ? Нали щеше да променя закона за инвалидите.
132
4
 
28
 
! Отговори
Същата преди 5 години
работа е и с фалшивите болнични,чрез които се източва системата.Работник,който от близо 6 месеца е в болнични,продължава да работи на "черно",като такси и в селото,където живее е публична тайна,че всеки месец,срещу 20 лева на личният лекар,болничният му се удължава?!?!Междувременно,фирмата,за която е работил е приключила работа,поради изтичане на срока на договора,но продължават да му плащат болнични от НОИ?!?!Така и вълкът сит,и агнето цяло?!?!
131
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предизборните фишеци започнаха! Юруш към сеира! Стадото трябва да се впечатли! Време е!!!
130
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшив ТЕЛК без вътрешен човек в НОИ няма как да стане. Така че най-напред си запушете пробойните в НОИ.
129
3
 
44
 
! Отговори
анон преди 5 години
да връщат всичко до стотинка с лихвите. и глоба на лекарската комисия.