Българин да се нарича... Но само ако знае български език!

МП предлага още: Да не се дава гражданство срещу инвестиции
Обновена: 22 яну 2019 18:22 | 22 яну 2019 17:00, Веселина Йорданова
69
Българин да се нарича... Но само ако знае български език!
Снимка: архив, БулФото

Да отпадне възможността за получаване на българско гражданство заради инвестиции, предлага Министерството на правосъдието.

Още по темата

Ведомството предлага още към кандидатите за гражданство на основание произход да има изискване да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

Мерките в законопроекта предвиждат още затягане на контрола по придобиване на българско гражданство, съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставянето му.

Промените ще бъдат обсъдени на 30 януари от Съвета за развитие към Министерския съвет и ще бъдат публикувани за обществено обсъждане.

Анализ на работната група на министерството показал, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие чрез даване на гражданство.

В някои случаи на по-късен етап от производството е установено дори, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини.

За предприетите мерки за повишаване на контрола и предотвратяване на възможни злоупотреби при предоставяне на българско гражданство е уведомен и еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова.

Очаква се утре Европейската комисия да публикува доклад, в който предупреждава, че програмите в някои страни от Европейския съюз, които позволяват на богати чужденци да си купуват гражданство или жителство, могат да помогнат на организирани престъпни групи от страни извън ЕС да проникнат в блока и да увеличават риска от пране на пари, корупция и избягване на плащане на данъци.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за гражданствос рещу инвестиции.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
българин от македони преди 5 години
за всички православни хора от Македония, за да получат гражданство, ние сме българи по националност и народност
43
2
 
4
 
! Отговори
Нормален преди 5 години
Какво са се хванали с гражданството? Ако не са талибани или престъпници да плащат и да им дават лични карти. То в ромските гета и в турските села никой не знае български, тръгнали да го изискват от чужденците.
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под български трябва да се разбира и македонски, бесарабски, банатски и шопски от западните покрайнини. Това ще изключи диаспората от Таврия и Крим, но ... щом са им прекалено много българите ...
41
4
 
7
 
! Отговори
хиляди преди 5 години
хиляди турци имат българско гражданство без да знаят бъкел български използват ги само за гласуване други хиляди сега подават молби в министерство на правосъдието с искане да станат български граждани защото прадедите им се изселили от тука преди 70 години през 1950 година искаме спиране на раздаването на българско гражданство на турци колко войни трябва да водим за да се отървем от тези хора
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Подготвят система която ще накара чужденците да плащат високи суми за курс по бг и след това ще им подскажат на изпита и така ще трупат пари от партията.
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МинзухарКанада е голяма държава.Ние сме малка и ако въведем такова условие хората ще се откажат да идват в България.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 37Те мормоните знаят български.
37
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен хората не са длъжни да ни знаят езика.
36
3
 
14
 
! Отговори
Мария преди 5 години
Изискването за владеене на езика трябва да е задължително. При последните избори, на опашката пред консулството в Истанбул, чакаме заедно с хиляди народ да гласувеме. Всички размятат в ръка български паспорти и лични карти и само тук таме някой поназнайва български.
35
3
 
6
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
изключено е хазната да се лиши от този тлъст, лесен и сладък приход...всички го правят...още повече бедна страна като БГ...
34
4
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
"Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за гражданствос рещу инвестиции."...глупости...всички страни от ЕС дават гражданство срещу инвестиции...само цената е различна...
33
3
 
6
 
! Отговори
Даскала преди 5 години
Само така, браво . А кога ще започнете да проверявате правописа в Интернет и да санкционирате ? ..... А в бюрата за социални помощи ? ........ А в избирателните секции по време на избори ?
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естественно че, трябва да знаят Български! Какви Българи, ще са тогава! Задължитлно дасе въведът Изпити по Български език!
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ZA VMRO NE E PROBLEM,PRODAVAHA PASPORTI,A SEGA I GRAGDANSTVO ...
30
4
 
9
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
Е как ще се докаже знае ли Български ? Вероятно ще му се даде някакъв тест. На теста може да му бъде подсказано или пък чиновника подкупен. Също както ромите завършват 10 клас и вадят книжки. Човека е функционално и практически неграмотен, но вади документ за завършен 10 клас и положен шофьорски изпит. И така няма да стане работата. Най - доброто е човекът да докаже Българско самосъзнание или че трайно смята да живее тук.
29
1
 
5
 
! Отговори
OSMAN преди 5 години
До СидниSTOYSI TAM
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Те са български граждани по рождение.
27
1
 
7
 
! Отговори
Минзухар преди 5 години
Канада, която е имигрантска държава, изисква да се живее в страната определено време и изпит на един от двата официални езика. С влагане на инвестиции, можеше да се получи само разрешение за постоянно пребиваване, но и тази програма вече е прекратена.
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам познати деца на родители българи и с българско гражданство на по 15 години който знаят по 2-3 езика и никой от тях не е български.Въпроса ми е с тях какво ще правят.
25
1
 
14
 
! Отговори
Слав преди 5 години
Ценз за право на гласуване!Разни двуноги с гибонски нрави извън изборната система. Интеграцията върви от индивида към обществото не обратно. И сега ре(да) ктум(р)а ще се вкисне:))