Осигуровки, болнични... 12 искания от работодателите. А заплатите?

Бизнесът обещава да вдигне доходите, за да компеснира 50-50 осигуровки
23 яну 2019 11:00,
237

Бизнесът настоява осигурителната тежест да бъде разделена по равно между работодатели и служители. Те настояват 2019 г. да бъде последната, в която първите три дни болничен да се плащат от работодателите.

Досега работодателят поемаше 60% от осигурителната тежест, а работникът 40%. Искането за 50% на 50% е придружено и с обещание, че заплатите няма да намаляват. Напротив, бизнесът обещава по-високи заплати, с които да се компенсира въпросната разлика.

Фирмите са решени да поискат от управляващите поправки в Кодекса на труда, в които да се въведе нов тип договор.

"Работодателите имат 12 искания – все в посока облекчаване на бизнеса. Прави са. Те искат да спрат да плащат 3 дни от болничните. Осигуровките са резултат от последната пенсионна реформа. Тя не се проведе както трябваше, защото още на следващата година почнаха да се намаляват осигуровките. Минималната заплата няма да се намали, но няма и да се увеличи с новите искания на работодателите. Разходите за труд зависят от наличната технология и дигитализация. Колкото по-нова е технологията, толкова повече намаляват разходите", посочи финансистът Мика Зайкова в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Владимир Каролев уточни, че предприемачите плащат всичко – и заплати, и осигуровки.

"Друг въпрос е кой как ги дели. Дори съм склонен предприемачите да плащат 100% от осигуровките, за да се знае, че те ги плащат. Осигуровките намаляват, но приходите от тях растат. Осигуровката е данък върху труда. Работниците гледат чисто накрая на месеца колко взимат", подчерта той.

"Трябва да се борим за намаляване на социалната осигуровка, сиреч данък върху труда. Истинските проблеми са фалшивите ТЕЛК-ове", добави още Каролев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
2
 
! Отговори
ED преди 5 години
От цялата статия разбирам, че работодателите се наговарят какви заплати да плащат, и дали да ги вдигат или не. Един вид, съществува картел. Работодателски.
167
0
 
22
 
! Отговори
Кирчо преди 5 години
Бойко щял да връща младите със заплати от 300 лв! Ха ха. С тази икономика след 20 години пенсиите ще са 50 лв на месец максимум.
166
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ако сте съгласни напуснете България и отидете да се пробвате късмета в Европа и там да имате искания
165
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само знаят да искат,а защо не живеят един ден с заплата която дават,ама ние сами сме си виновни че траен, осигуровки и за какво по точно ме осигурявате,че не ми е ясно .....отиваш на лекар плащаш , като гледам половината няма да стигнем до пенсия.... така че като се замисля май е по правилно да стане 20/80....20 за бачкаторите ,които си изкарват парите които укривателство и 80 за работодателите ...
164
4
 
12
 
! Отговори
Asd преди 5 години
Абе първите 5 години ти приказват че нищо не знаеш и им работиш, за да те научат... Затова хората избягаха и сега няма кой.
163
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 193Много хора тръгнаха със самолети като тебе и вече няма хора в България.
162
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да ви вдигнат заплатите и да поемат 80 % от осигуровките те искат пак да ви го. Щели да компенсират. Кое. Добре че преди 20 години се махнах досега щях да съм пребил някой с лисича физиомутрия пишман работодател и да съм си унищожил живота в затвора. А сега съм в хубава и уредена държава отгледах и изучих децата си. След 15 г. ще се пенсионирам с тлъста пенсиика и тръгвам да обикалям света с круизни кораби. Кога ли ще тръгнат вашите пенсионери да обикалят света след 1000 години ли.
161
1
 
36
 
! Отговори
Бачкатор преди 5 години
Всичко в полза на работодателя.Премахнаха клас за стаж, при смяна на работата.Ако не ти плати заплата банката ти взема жилището, а работодателя ти отива на екзотична почивка, купува си нова кола или нов имот.Да живее труда слава на капитализма.
160
0
 
18
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Стрелбата на Бизнеса е срещу Бизнеса на Частните Пенсионни Фондове - там отиват 5 % от Дохода на Бизнеса .Този Бизнес е Мафиотски - няма Още платена Пенси на Човек за блозо 20 години - само крадене .
159
0
 
22
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 5 години
Трябва да се промени Пропорцията - България е държавата с НАЙ- ВИСОКИТЕ ДАНЪЦИ *** Работниците и Бизнеса - 52,5 % . Това го няма дори в Швейцария - това е Бедни Работещи .
158
9
 
14
 
! Отговори
Панталеев преди 5 години
Време е за резачка на бачкаторите ,напълниха си гушите за сметка на нас работодателите.
157
0
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Тринадесето искана на работодателите е работниците да плащат на новите чорбажии дето ги назначават да им работят. Всичко кадърно напусна некадърните работодатели комунисти.
156
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатите трябва да се увеличат не за да се компенсират осигуровките, а заради инфлацията и безбожно скъпия живот. Хайде стига са се правили на ударени.
155
2
 
33
 
! Отговори
Идея преди 5 години
Поправете ме, ако греша ама е работа на държавата, на правителството да създаде изгодни условия за бизнеса! Като идея може да се възприеме гратисен период от 5 години за новостартирали компании! А, не подобряването на условията за бизнеса да става за сметка на работниците! Работникът е длъжен да си гледа работата, а не да мисли откъде идват парите на работодателя му, колко, и какви осигуровки плаща и прочее... за това да си му мисли работодателя!
154
1
 
54
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Евала "работодатели". Скоро сами ще си работите и ще си плащате 100% от осигуровките. Жълтите жилетки ще дойдат и в България.
153
0
 
37
 
! Отговори
Горан преди 5 години
На няколко пъти четох, и препрочитах исканията на работодателите, и вярно така излиза: Искат, не само да им работим, но и да си плащаме за това! Брей! А, държавата нека не си прави оглушки! Не са те, работодателите, дето се нуждаят от подкрепа, и протекция, и едва ли не закрила! Ааа, и друго важно нещо, ние многото - доколкото сме останали, де се явяваме работодатели на тия политици, в правителството, на което тия бизнесмени се жалват! Ще ги уволним, ако продължават така!
152
0
 
43
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Грижата на работодателите е да си осигурят достатъчно печеливш бизнес за да могат да си позволяват наемането на работна ръка, и свързаните с това разходи! Като не успеят, фалират и толкова! Няма аз да им плащам за да работя! Нали уж, използвайки труда ми, печелят! Ако, ли не - значи, кой от къде е!
151
0
 
33
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Ама, наемането на работници струва пари, така и трабва да бъде! Някак си не върви аз да си плащам за да работя, като трябва да е обратното! Досега чувам само работодатели да надават вой, а работниците в повечето случаи с траят! Би, трябвало, като ми удържат данъци на заплатата, да не се доразболявам от притеснение, кой ми плаща болничните, а да знам, че с труда си съм се осигурил!
150
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пет лева както и да ги разделиш, пак няма да станат повече!
149
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека махнат здравната за безработни защото постоянно я качват на 23 лева месечно и вече изнемогваме и нямаме пари. На бизнеса постоянно облекчения и махат такси, а за работника и безработния по 100 тояги.