Страната ни - зарината с боклуци. А решение?

Примерът и обществената нетърпимост - най-бърз изход от проблема
23 яну 2019 20:55,
21

Няма град в България, който да няма проблем с отпадъците всеки мвесец Ежедневно чумаче за запалени сметища, а боклуците сякаш са навсякъде около нас - изкъртени кофи, обърнати контейнери.

В същото време сякаш не е ясно как общините се справят с проблема и оползотворяват бюджета си, за да подобрят градската среда. Велико Търново решава да пребори мръсотията около паметниците, като създаде подземни контейнери за смет. В новия бюджет на общината вече са заложени средства, като първоначално броят им ще бъде 10.

Търновци приветстват идеята, макар и все още решение на проблема със сметоизвозването в някои квартали да няма.

Ще вземе ли пример от стария град и София - коментар на Иван Велков и Тодор Лилков в предаването “Директно” по телевизия Bulgaria ON AIR.

“Такова решение е по-скъпо, но е в пъти по-ефективно. Лошото е, че тези подземни контейнери имат и противници в столичния общински съвет”, коментира Велков, зам.-председател на Столичния общински съвет.

По думите му причината за това е, че хората не са съгласни да има мащабен строителен процес на място.

Според Тодор Лилков проблемът с чистотата е във всички големи градове и хората подават сигнали за това. Най-бързият и мощен инструмент срещу многото боклук според Иван Велков е обществената нетърпимост, която ще реши проблема много по-бързо.

“Гражданското общество е това, което трябва да направи забележка. Ако искаме да живеем в по-добра среда, нека сме примера”, призова Тодор Лилков от платформата "Гражданите".

Освен многото боклук големите, а и малките градове в страната са изправени пред друго предизвикателство. Проблемите с мръсния въздух в столицата изглеждат сякаш нерешими. Оказва се, обаче, пред последните дни нивото на фини прахови частици е изключително завишено и в други части на страната.

Скорошни данни на показателя на Европейската комисия показват, че високо замърсяване на въздуха е имало в 9 града в страната, а положението в Благоевград е било най-сериозно. Очаквано, столицата също се нарежда на едно от първите места по завишени нива на фини прахови частици.

По този повод омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия за проблемите с въздуха, който дишаме, поводът са постъпилите жалби на хора от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
11
 
! Отговори
Стотици хиляди преди 5 години
здрави индивиди на възраст 16-65 г. нито работят, нито ходят на училище, но получават помощи под различни форми. Ако имаме власти на място, страната ни ще грее от чистота!Само че преди близо 60 г. някой някъде е решил да направи от хубавата ни държава развъдник на чуждоетнични с битова култура, твърде различна от нашата. И оттогава ги поощряват да се плодят, да мързелуват и да чакат на готово. Не им ли дадеш наготово, грабят насила.Крайно време е насила да ги накараме да поработят!
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При това червени а Решението е само едно да се извозят в североизточното сметище ...иначе трябва да ги горим
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е възпитание и съзнание, тук няма оправя. В западните държави най-скъпото нещо е да си хвърлиш ***.
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При това червен ...на позитано 20 най големите
4
2
 
5
 
! Отговори
Решението?! преди 5 години
Всички го знаем! Жесток,почти садистичен държавен строй! Но няма да стане,сега е времето на богатите пед дали..Древният Рим на смъртното си ложе...
3
1
 
12
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Адреса на плика за смет гарантира разделно събиране, а с 1 млрд за сметосъбиране във големите градове може да се построят заводи за рециклиране. Полицията да не си чопли носа , а да налага глоби на замърсяващите. За съжаление нашето МВР е на светлинни години от това....тия тумбаци сами замърсяват и ги мързи да слязат от колите. Закон за фирмите да плащат данъците където замърсяват, а не в София или където е централата
2
1
 
15
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Забрана и тежки данъци за всички найлонови *** - торби и шишета. Найлоновата торба като стане 5 лв всеки ще си носи текстилна, а шишетата с напитки да са стъкло и амбалаж - по здравословно и чисто! Стига сте мислили как да спестите пари на големи компании като кока кола, вериги магазини и други. Контейнери без достъп отвън, задължително разделно събиране! Това ще става посредством пликове за смет , раздавани безплатно с адреса както в останалия свят. Нищо от това не се прави тук.
1
4
 
13
 
! Отговори
Ами свиквайте бе... преди 5 години
От първите сини митинги след 10-11-1989 си е все така...