Емилиян Гебрев пред "Гардиън": Аз почти умрях

Първият знак, че нещо не е наред било кървясалото му око
Обновена: 19 фев 2019 22:13 | 19 фев 2019 22:10, Нели Христова
45
Емилиян Гебрев пред "Гардиън": Аз почти умрях
Снимки: Reuters

"Аз почти умрях: Търговецът на оръжие, чието отравяне може да бъде свързано с това на Скрипал“. Под това  авторитетният британски вестник "Гардиън“ публикува репортаж за нападението над Емилиян Гебрев.

Още по темата

“Първият знак, че нещо не е наред с Емилиян Гебрев е сърбящо, кървясало око на вечеря през април 2015 година. На следващия ден му се привиждали странни неща, които били последвани от неконтролируемо повръщане. Когато приятелите му го закарали в болница, всичко станало черно и той изпаднал в кома“, това пишат от  "Гардиън“ по случая с бизнесмена.

Успяват да се срещнат с него в България, а той им разказва малко повече за вечерта, в която се почувствал зле. По думите му, той със сигурност е бил отровен, но не знае как е станал жертва на ГРУ.

"Дали някой агент от ГРУ е бил тук или не - не знам. Но аз почти умрях“ спомня си Емилян Гебрев. Той твърди, че не е забелязал нищо подозрително в часовете или дори дните преди отравянето. Ала добавя, че жена му починала от рак месец преди това и той бил в такова състояние, че не обръщал внимание на нищо.

На 27 април, той работи "като мравка“ в офиса си: "Нито съм закусвал, нито обядвал. След това отидох на вечеря със свои близки бизнес партньори от Полша“.

В ресторанта той си поръчал риба. Когато се прибрал у дома, окото започнало да го сърби.

На следващия ден шофьорът му донесъл капки за очи, но сърбежът се влошил. Въпреки това, той искал да организира още една вечеря със свои колеги от Полша, както и с двама руснаци. Гебрев твърди пред "Гардиън“, че нито един от тях не може да е замесен в отравянето.

По време на вечерята бизнесменът вижда странни неща, а по-късно идва и повръщането.

В болницата в кома попадат сина му, както и изпълнителният директор на една от компаниите му. Тъй като родните болници нямат технологията, за да установят какво е отравянето, бизнесменът поръчва  финландска лаборатория да направи тестовете.

"Гардиън" разказва как експертите открили следи от органофосфат, но по това време все още темата "Новичок" не е била актуална. Едва след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал сигналната лампичка светнала.

"Когато се случи, аз дори не мислех за това, но тогава през октомври разговарях с един приятел по случая и изведнъж се зачудих", казва Гебрев.

Изданието се е свързало и с близкия приятел на бизнесмена – бившият министър на отбраната Бойко Ноев, който твърди, че ГРУ може и да стои зад атаката над Гебрев.

"Русия винаги е искала да установи контрол върху търговията на оръжия в Африка и Азия, а Гебрев винаги побеждаваше“, казва той пред "Гардиън“.

Вестникът припомня още, че страната ни "някога е била най-близкият съюзник на Съветския съюз в Европа и за разлика от други ЕС и НАТО не е експулсирала руски дипломати в отговор на отравянето на Солсбъри. Страната извика своя посланик в Москва за консултации за кратко, но подчерта, че са необходими повече доказателства за по-нататъшни действия."

От "Гардиън“ се свързват и с Бойко Борисов. "Веднага се свързахме с нашите британски партньори по всички законни канали“, казва той пред журналистите.

Британското издание обръща внимание, че "опитът да си спомни последователността на събитията около предполагаемото отравяне е предизвикателство за Гебрев, който често дава неясни подробности" и добавят:

"Когато му показахме снимка на човека, когото от Белингкет идентифицираха като Сергеев, Гебрев каза, че не го разпознава.

В началото на месеца, британски експерти пристигнаха в страната за да установят има ли връзка между случая Скрипал и отравянето на Гебрев. Премиерът Бойко Борисов свика извънредна среща, на която присъстваха  посланикът на Великобритания Ема Хопкинс, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

Българските власти бяха категорични, че единственото общо между двата случая е съвпадение във времето, в което заподозреният Сергей Федотов е бил в България и Емилиян Гебрев се е почувствал зле.

"При отравянето на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия", бе и мението на главният прокурор Сотир Цацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реално Русия е искала конрол върху Босфора и Дарданелите, а Англия и Германия категорично нямаше да позволят Константинопол да стане руски. Затова Русия за кратко си представя възможността да контролира Босфора и Дарданелите чрез прокси държава България която да е държава само по име, но да е напрактика руска губерня. Ето затова е освободена България. А не от чувства на дружба и братство.И като Батемберг и Стамболов отказват да са руски марионетки, симпатиите секват много бързо.
26
0
 
0
 
! Отговори
до V преди 4 години
Какво значение дали славяни, кюрди или турци? Славяните НЕ СА приятели на България. От Русия и от Сърбия България нищо добро не е видяла. При руско-турската война по случайност руските интереси съвпадат за няколко години с българските. След това обаче Русия е против съединението с Източна Румелия и дава уверения на Сърбия, че е ок да ни нападнат. Проумете го най-накрая. България няма приятели. За САЩ, Германия, Англия, Русия и Турция, ние сме колония.
25
4
 
1
 
! Отговори
шматка преди 5 години
На този са му платили яко за да разказва небивалици.Типичен патологичен лъжец.Не помнел привиждало му се гадело му се...но е сигурен че е отровен и от кого.Продължава атаката срещу Русия по всички фронтове.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отвличат вниманието със стари и недоказани неща. Сега има обвинения за организирана група. Това е причината да реват по медиите всеки ден.
23
2
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Този търговец си срита яко шапките с Пеевски, който е много гъст с Б.Б., така че да не търсят виновни в Русия, а някъде по- близо. Второ: да не намесват Новичок, защото и фосфорорганични инсектициди, особено тези, комбинирани с Ins със силен начален ефект, много ефикасно могат да пратят набелязаната жертва в небитието. От прокуратурата откриха много интересен факт: в салатата много ниска концентрация на хлорципрофоса, в кафето така и не се разбра каква е... Абе хора, първо мислете, сетне пишете.
22
3
 
9
 
! Отговори
V преди 5 години
Този човек е търговец на смърт .Продавал е оръжия за убийството на славяни при това с знанието на герб . Ако продаваше оръжия на ПКК в Турция ,Ердоган щеше да прати главорези и на тоя и на тиквата боко ;) Защо боко не е на съд ??? Кво прави прокурора с този търговец на смърт ???
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пък и кво да го мислим този дърт мошеник."Не мога да коментрирам личността на г-н Гербев, но по мои бегли впечатленияот медиите хората, които работят за него са доволни и държат на него.Това едва ли ще е случая ако бизнеса му бъде налапан от Виафор/Пеевски/ДПС итоварищи. Примери доста, вземи за начало Булгартабак.
20
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Г-н Гебрев, спрете този театър с отправянето Ви"И къде е театъра в това да те отровят и изпаднеш в кома?Пожелавам ти и ти да минеш през такъв театър и след това да разкажеш ... за театъра.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все си мисля че ако някой искаше да го убие до се сега да е умрял а не да говори глупости по медиите. Пък и кво да го мислим този дърт мошеник.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н Гебрев, спрете този театър с отправянето Ви , че пречите на Дунарит, който по това време не беше ваш и никога Дунарит не е изнасял боеприпаси за Украйна в близките 10 години...
17
2
 
16
 
! Отговори
Що за идиотщини!? преди 5 години
Кървясалото му ако било признак за отравяне!? Боже колко тъпотия има в България!? Кръвоизлив в окото може да се получи на всеки. Всеки ден измислят нови измишльотини. Ако някой иска да го очисти, ще плати на едни ман..ли някой лев и изобщо няма да се занимава да го трови. Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. Та и този, чул, че някъде се тровят и той реши да става герой. А истината е, че е сгазил лука с Дунарит, и сега замазва положението!
16
4
 
23
 
! Отговори
Грудю преди 5 години
Какъв е този, че чак Русия се занимава с него ?Дали не е готвил преврат в Русия ?
15
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Довчера флиртува с ГРУ а сета не с тях. В Русия от край време слугите те си ги чисти. Няма живи. Гони ги по всички континенти. Метода е от времето на Сталин. Това е, леки пари и после с живота.
14
3
 
29
 
! Отговори
D преди 5 години
Този как изведнъж реши, че ГРУ му е виновно? Или някой му е подсказал какво да говори и в кой момент? Прекалено много станаха тъпотиите, с които се опитвате да пълните главите на хората! Само се чудя-Гардиън мисли че извън Британия всички са тъ.пи , като у тях? Пробутва си внушения и манипулативни информации, а будалите ги подхващат и раздуват! Жалко е, че и политиците влизат в тази категория!
13
1
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Ето такива партийни другари като Гебрев навремето тясно свързани с ДС, получили каналите и протекциите за износ на оръжие именно от Държавна сигурност, а днес първи евроатлантици и русофоби ... Такива ги обичам най-много. :)Как да не вярваш на човек сменял толкова пъти убежденията си според интереса си ?!Как да не се затъжиш за един търговец на смърт, че някой се опитал да го убие ?!Направо ми се къса сърцето !
12
5
 
37
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
От целя зле скалъпен цирк и пропаганден кьорфишек разбрах само че новичока е по безопасен и от втасала мандажа!Апропа защо повече от година няма никаква информация за състоянието на Скрипал жил ли е мъртав ли е не ви ли се струва малко съмнително ?Да не се окаже като с Осама Бин Ладен дето умря в от бъбречна недостатъчност още преди 11 септември 2001 година а чак до 2011 ни психираха с него и естествено го хрърлиха в индийският океан :) не мога да повярвам с акакви алабализни ни занимават !
11
3
 
34
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Тоя както го гледам има доста причини да му кървясат очите и да му се вие свят. И то доста често, не само в тая вечер, за която сега са му подсказали от английската страна. Изглежда организмът му е видял доста химия до сега, особено в течно състояние, миришещо на спирт 45 градуса.
10
2
 
31
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
Само на мен ли ми се струва,че британските служби работят най-вече с абсолютни бо.к.луци от съответните страни!?
9
2
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Още един безценен другар аха да сегътне,и оживял!Айде да му е приятно пързалянето.
8
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има нещо психологически нездраво в поведението и изказванията на този човек. Май се е натоварил с роля, за която е много слаб актьор.