Медик кътал над 1.5 млн. от фалшиви ТЕЛК-ове. Не работел с роми

Арестуваните вземали подкупи от турскоговорящи българи
225
Медик кътал над 1.5 млн. от фалшиви ТЕЛК-ове. Не работел с роми
Снимка: архив, Ройтерс

1.4 млн. лева са намерени в банкова касета на един от корумпираните лекари при акцията срещу фалшивите ТЕЛК-ове във Варна. В друга той бил прибрал 270 хил. лв.

Арестувани са петима лекари и един посредник, обявиха разследващите на брифинг.

Разпитани са 31 души, на които са били издадени ТЕЛК решения и са вземали инвалидни пенсии, без да имат право на това, предаде "24 часа".

Още по темата
"Работили са като търговско предприятие", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

В основата на схемата са лекар кардиолог от Варна и брат му, които са търсили "клиенти". Двамата са уважавани в лекарските среди. Кандидатите са изпращани при лекари от ТЕЛК комисии от престъпната група. Трябвало да кажат паролата "Много поздрави от Р.", за да започнат да се обработват докумените им.

Някои забравяли да кажат паролата и после се връщали. Тарифата била от 1500 до 2500 лв. Свързвали се с лаборанта, доктора от рентгена и други специалитсти, които трябвало да изкарат здравия - болен и да го уредят с пенсия.

"90% от фалшивите ТЕЛК-ове са издадени на турскоговорящи български граждани", каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. С роми не били работили.

Близо 30 на сто от хората в Силистра са с ТЕЛК-ове, установила проверка на прокуратурата. Следват районите на Враца, Габрово и Разград.

Покрай парите от ТЕЛК-овете всеки е получавал десетки други социални услуги - винетки, дърва, въглища и др. А НОИ нямало как да контролира механизма по издаване на документите. Така осигурителният институт нямал никаква друга възможност, освен да плаща.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че работата по случая започнала през май миналата година. За 4 месеца над 200 души са придобили ТЕЛК-решения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички с ТЕЛК отново на прегледи,изключват се тези с ампутирани крака,ръце,гърди,и отново освидетелстване,а на лекарите-Отнемане на лекарски права до живот,да ходят да носят торби с цимент по строежите щом са лъгали и рекетирали
186
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
майка ми и почти саката.но с минималната си пенсия си купи дори патерицата и бастуна си.а баща ми с онкол.заболяване и лъчелечинше.не стига дето личната му лекарка не казва какво да направим за ТЕЛК но му взима и потреб.такса..как да и каже че раковоболните не дължат тази такса.печалбари долни
185
0
 
6
 
! Отговори
СРАМ преди 5 години
До АнонименМайка ми цял живот работила, разболя се. Ходенето по мъките беше дълго и ужасно. Влизаш в отделението за сведения, а те първо ти подават рецепта - купи това, купи онова. Къде са нейните пари от осигуровки с 45 години трудов стаж. И тя беше инвалид с раково заболяване. Че накрая ми казаха да търся хоспис, защото ПЪТЕКАТА БИЛА ИЗТЕКЛА. БЕЗОБРАЗНИЦИ И *** са повечето от тях. Пирогов е това, не е шега работа. Където лекуват и престъпници, които дали си плащат разходиТЕ !!!!!!!!!!!!!
184
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се закрие здравната каса и да не ни се удържат здравни осигуровки-които има нужда от доктор ще си плати от джоба-така е най справедливо-същото е и за пенсиите като няма да се доберем до тях защо ни удържат от заплатите
183
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ананиев уж коренно нов модел в здравеопазването щеше да въвежда, а нищо не прави! Москов имаше хубава идея, да се разделят пакетите, според здравната вноска.
182
3
 
21
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 5 години
Решението е много просто:Нови прегледи и диагностика на всички ,с изключение на фрапиращите случай/без ръце,крака ,очи ,вътрешни органи-след рентген/.Всички които са вземали пари от държавата без заболявания -да връщат взетото с лихвите.Отнемане на имущество ,запори и публична продан.При получени големи суми-присъди за измама и незаконно забогатяване.Така е в правовите държави! Но в Батакистан половината измамници са от ГЕРБ , а останалите са техни протежета-факт!Всички ТЕЛК-ове са пълни с тикви
181
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТДАВНА КАЗАХ, ЧЕ НОВИТЕ МИЛИОНЕРИ СА ДОКТОРИТЕ. А МАЛОУМНАТА НИ ДЪРЖАВА ПРОДЪЛЖАВА ДА НАЛИВА ПАРИ В НЕРЕФОРМИРАНАТА НИ КОРУМПИРАНА ЗДРАВНА СИСТЕМА! Този нов здравен министър, макар и финансист май се опитва да направи нещо, НО БЯЛАТА МАФИЯ не му пизволява!
180
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туско говорящите не роми това са двойните ни граждани от Турция. Не вярвах, че ще стигнат до тях, защото никъде не са записани, че живеят в Турция постоянно, а идват само когато трябва да се снабдят с ТЕЛК, да нагледат къщите си и да ги освободят от данъци, защото са необитаеми. Всичко според зависи. За ТЕЛК казват, че живеят тук, а за плащане на данъци не живеели тук.
179
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера как инвалид с чужда помощ кара кола, безплатна винетка, карта за безплатна синя зона? Проверка на всеки с ТЕЛК да се направи, банкови сметки, къде ходи, лекарства, всичко е единно електронно досие. Няма държава в която, инвалидната пенсия с добавките от Агенцията за социално подпомагане да прави сума, по-висока от заплатата на масовия трудещ се човек!!!
178
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва проверка на детските ТЕЛКове. Как може да се дава ТЕЛК за атопичен дерматит, за астма. И минумум 350 лв, за дете, за някои 930 лв. месечно чисти. Ужасно висока сума. Чели ли сте обявите за работа, такава заплата за тежък физически труд дори е мираж. И всички с епилепсии да им направят изследване, какво е това, точат НОИ, труда на бедния български народ, който работи за единия къшек хляб. ГДБОП да идат в синята зона и да проверят фалшивите инвалиди с карти за безплатно паркиране?
177
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не знам *** ли сме, слепи ли сме? Преди година, две по една наша телевизия даваха танзаниика от врачанско село. Ревеше, че не и даваха да стане касиерка в пощата, защото беше с ТЕЛК. А този ТЕЛК изключваше средата в която щеше да работи по длъжностна характеристика! Ходеше като трактор пред камерата. Много енергична и твърдеше на всеослушание, че нищо не й пречи да заеме тази работа! И целокупния матреал, начело с журналята й съчустваха! Аз зададох въпроси за органите и ми наслагаха минуси!
176
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 181Недей с лошо за всички лекари, спасиха и на мен, и на баща ми животите. На него-два пъти. Не всички са лоши.
175
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този ли медик иска охраназа да не яде бой ?
174
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ще арестуват ли лекаря , който пише рецепта за лекарство от 40 лв. при положение , че има генерично със същия състав за 4 лв ,или Варненския известен уважаван уролог ,на който му се оплаквам от болки в тестиса ,а той нагло ми предписа аналог на виаграта(само че на прах) за 70 лв. и ако беше някой пациент който не проверява в нета , какво купува и му изписват можеше и да има последствия.Лекар ли е - не ми го хвали.
173
0
 
23
 
! Отговори
БХК преди 5 години
Да го съдят за дискриминация!*** как може такива работи бе!Ромите не са ли хора?
172
28
 
12
 
! Отговори
Хан Соло преди 5 години
Само Бойко може да направи тази държава по-нормална. Корнелия не може никогаш.
171
2
 
31
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
До Анонимен 176И колко такива ТЕЛК-а за държавни служби и детски трябват за да артишат в касетката 1,5млн.лв? Тез пари са от други далавери, най-вероятно с лекарства...
170
0
 
30
 
! Отговори
Ханс преди 5 години
Цялата здравна система е така. Защо няма никакъв контрол? Защо хората трябва да плащат нещо, а да получават нищо?
169
1
 
35
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Ха сега подхванете и съдиите в България!Те се славят със своята " " не "- корумпираност "!
168
19
 
10
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Абе кой дава 2500лв. за да получава една-две години пенсия от 200лв.!?