Доклад сочи: Работната ни ръка в Европа - млади, с ниско образование

Парите стигат на 70% от младежите, бедните - основно от малцинствата
67
Доклад сочи: Работната ни ръка в Европа - млади, с ниско образование
Снимка: Reuters, архив

Младите с основно и средно образование са по-склонни да емигрират, сочи доклад на правителството, приет от парламента.

Изводът е на базата на проучвания през 2017 г. 

Още по темата
Над 70 на сто от младите хора смятат, че средствата им за живот са достатъчни.

В същото време младежите, които са в тежко социално положение, са основно от етническите малцинства.

Като положителна тенденция управляващите отчитат, че през 2017 г. е намалял броят на напусналите училище спрямо общия брой ученици - от 2,9 на сто през 2016 г., което е било 21 170 души, до 2,7 на сто или 20 092 души.

По този начин е прекъсната установената през предходните четири години тенденция на стабилно нарастване на този показател, се посочва в документа.

Това се дължало основно на Механизъма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.
 
Завършващите средно образование, които продължават да учат в България, са 51 на сто, а 14% отиват да учат в чужбина.
 
Безработицата при младежите е намаляла с почти 16 на сто.

Над половината от заетите млади хора декларират, че са намерили по-лесно работа, отколкото са очаквали.
 
63% от живеещите в селата и 59 на сто - в малките населени места, не смятат, че могат да получат добро образование там, според доклада на правителството за 2016 г., който също бе приет от парламента.
 
В столицата 79% са на мнение, че могат да получат добро образование, а едва 11 на сто - че не могат.
 
Положителна е била тенденцията и през 2016 г. за намаляване на безработицата при младите хора. Като негатив се отчита, че 54 процента не работят по специалността си, а едва 30 на сто са се реализирали в съответствие с образованието си.
 
През 2016 г. са финансирани 36 младежки информационно-консултантски центрове на територията на 28 от големите градове и 39 младежки инициативи, свързани с доброволчество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
11
 
! Отговори
Пешу преди 5 години
До Чиновник И какви кадри са необходими за индустриалния гигант България, развиващ високотехнологично производство и иновации? Май само службаши-калинки като тебе и тук там сезонно някой, който да обслужва тукашните проли, дето ходят на "Слънчака", за да си харчат социалките.
37
7
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До ЧипСпокойно, никой не ви търси. Каквито кадри трябват, се намират. Стой си там и си прави мултикулти парти с амуджите.
36
3
 
10
 
! Отговори
Кина преди 5 години
Глупости. Не им е удобно да включат в бройката квалифицираните и високо квалифицираните, емигрирали, или работещи по проекти там.
35
8
 
10
 
! Отговори
Чип преди 5 години
Има да ги търсите тия "предатели" и "***", когато останат само кафеникави. А предателите и семействата им, повечето със смесени бракове, ще имат Мамковината само като противоречив спомен. В крайна сметка никой не ни е питал къде да се родим, но вече можем да избираме къде да живеем, за ужас на сервулската вътхушка, която от 75 години управлява това изстрадало място.
34
1
 
19
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Според заглавието - млади и с ниско образование.А според мен това да завършиш бакалавър и магистър в областта на биологията с 5,50 общ успех и да няма научна работа с достойно заплащане - това е геноцид!В БАН с 500 лева чисто и да оправяш на разните професори статиите, докато те дори не ходят на работа.Хайде по-добре да не започвам пак, че...Сега всички пак под общ знаменател и приравнени с тези от малцинствата. Едно време е имало сигурна работа след завършване и в България!
33
9
 
10
 
! Отговори
Прав им път преди 5 години
на младите, които не са си направили труда да завършат средно образование. 99.5% от тях са не-българи, не се чувстват свързани с България, макар че са изхранени с парите на българските данъкоплатци благодарение на калпавите български закони.Минат ли 5 години, откакто са се пренесли в чужбина, ако не са внесли нищо в бюджета на България, лишавай ги от българско гражданство и да си търсят държава!
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът на Франция е съдебната система, ако искат да се оправат французите требе да реформират съдебната система.
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32 ВитоТук обичат да трият за удоволствие реалистични коментари и от скрита завист , че навън някой печелят десетки пъти повече от тях
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32 ХхххЗависи какво разбираш под "нискоквалифицирани"
29
3
 
10
 
! Отговори
стар гурбетчия преди 5 години
До 29 АнонименНапълно сериозно говори. Аз съм тръгнал за първи път 1992 година и без работна виза и трудов договор от чужда фирма повече от един месец не можеше да останеш.
28
4
 
29
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
Проблемът е че тези нискоквалифицирани в чужбина изкарват 10 пъти повече от образованите и квалифицираните в България.
27
3
 
10
 
! Отговори
Поза партер преди 5 години
Проблема на Франция са самите французи които се гордеят с грешката на историята наречена Френска Революция от 1700 и дори не знам коя.Много си я обичат а това всъщност е началото на комунизма!Те естествено никога няма да се откажат от нея следователно никога няма да изгонят и комунизма!
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Границите на Запада бяха затворени за българи, почти никой не е заминавал след 1990, отвориха ги едва 1995та и то с големи рестрикции, тогава българите подгонени от мизерията при демокрацията започнаха да излизат на запад и да намират полулегани начини да останат там и да вършат най-черната работа за мизерно заплащане, изключение бяха специалистите но те са малък процент, пък и те бяха много по-ниско платени от местните.
25
13
 
9
 
! Отговори
Шимон-Беер Шева преди 5 години
Единственото което си спомням че "добре подготвените" соц комунисто специалисти успяха да взривят за пръв и единствен път в историята атомен реактор.Наистина велико постижение!Изискват се невероятни умения особено при неговото проектиране.
24
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първата вълна беше веднага след 1990, тогава замина много голяма част от научно-техническата интелигенция на соца. Основно хардуерни компютърни инженери, ядрени инженери, университетски преподаватели по физика и математика. По американските университети в момента има много такива преподаватели българи. Следващата вълна беше след 2004-5, на строители, берачи и гледачи в Испания и Гърция. Сега при "стабилността" потенциално всеки е емигрант.
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато има пройзводство от индивида. Никой не се интересува дали добре лотаритмува или е учен и зное основите и проблемите на социализма и комунизма. Обикновенно такъв индивид е професионалист. И като частник се самоусъвършенства.
22
6
 
0
 
! Отговори
Поза партер преди 5 години
Социализма винаги си е бил тук и никъде другаде дори самият Запад в държави като Франция си го има ид.отите няма да свършат никога.Всъщност те преобладават.Частен бизнес държан от социалисти какво по-лошо от това.Само като видиш че чуждият бизнес доколкото го има се изнася от тука кво очакваме да работим за Бойнг ли.
21
6
 
4
 
! Отговори
Работник 3 преди 5 години
Но най-ама най-якото е че компютъра е буржоазно изобретение и в комунистическият дух на Варшавският договор не се преподават никакви компютърни умения защото това го използват гадните буржоазни западни ***.Важното е да се чертае на чертожна дъска в стил 1955-та който иска развитие да заминава на запад и да сменя резбата!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работник поза партерНали социализма беше фалирал, сега пък се оказа че сме били като СССР 49 година, всичко държавно, няма частен бизнес и директорите и началниците на държавните предприятия се гаврят с горките работници. Ужас!
19
4
 
19
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До амуджаВиж сега, нали все питате кой и защо купува апартаменти по 180-200 хил. евро и що цените се вдигали. Ами такива хора ги купуват. Тези, които 8-10 год. са работили ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНА работа в Европа и се връщат обратно в българия с 250 хил евро спестени пари. Освен това в Европа, амуджите ставате все по-голям проблем и това дава допълнителен стимул хората да се прибират, НО основната причина, е че в България има глад за висококвалифицирани кадри и им се предлагат много високи заплати.