Приложение изгражда мрежа за оказване на първа помощ

Можем да изградим култура на взаимопомощ, подчерта Христо Христов
20 фев 2019 09:20, Красимир Ангелов
6

Как чрез новите технологии и взаимната помощ можем да спасим човешки живот? iHelp е приложение, което улеснява оказването на първа помощ при пострадали. Тази година екипът на приложението поема инициативата "Пазители на сърца: Мисия училища".

"Посредством това мобилно приложение се стремим да създадем национална мрежа за взаимопомощ. Можем да локализираме нуждаещия се от помощ, ако използва приложението. Изпращаме сигнала му в радиус от 500 метра. Обучаваме хората как да оказват първа помощ. Този курс отнема около час и половина, но може да спаси животи. Вече имаме 4000 потребители. Нашият фокус са първите минути от инцидента – често човек има много малко време, за да бъде спасен", обясни директорът на iHelp Христо Христов.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че половината им инструктори са действащи лекари в Спешна помощ, а другата половина са дългогодишни инструктори по оказване на първа помощ.

"Тази година влизаме в училищата. Ще обучаваме между 14 и 19-годишни. Колкото по-рано повлияеш на един млад човек, толкова по-лесно той може да тръгне по правилния път", категоричен е Христов.

По думите му целта е да се обучат 5 000 деца.

"Поли Генова поема инициативата да популяризира кампанията. Министерството на образованието ни помогна да достигнем до училищата. Във всяко училище ще влезем в два часа на класа. В първия час ще обясним какво е iHelp. Във втория час на класа ще влязат медиците, които да обучават. Обучението е изцяло практика. Искрено вярвам, че можем да изградим култура за взаимопомощ в нашето общество", отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
Генчо Аборигенчев преди 5 години
ХахахахахахТова ли измъдриха прехвалените ИТ - спецове и умници ??? Иновация ??? В белите държави нба запад това приложение го има от години и дори има много добре развита мрежа, заедно със стотици свързани социални приложения - с полиция, данъчни , здравен статус и ел. услугиКолко ли милиона има за усвояване в тая глупост, а всеки ден фалират болници и напускат лекари.В краденто и далаверите винаги сме били иноватори и пионери на европейско ниво
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
точно така, час и половина обучение и после цял живот ще спасява животи...а горките доктори, по десет години учат
1
0
 
6
 
! Отговори
T преди 5 години
"Усвояват" готови европейски пари. Това е истината за големите "иноватори".