2 хил. коли атакуват Пирин дневно в активния сезон

Общината в Банско обещава: Втори лифт и ги спираме!
30
2 хил. коли атакуват Пирин дневно в активния сезон
Снимка: архив, БулФото

Около 2000 автомобила на ден атакуват Пирин през активния зимен сезон, за да могат хората да карат ски и да си починат сред природата. Това показва броячната камера, която е монтирана в края на курорта точно в началото на пътя за скизоната, предаде "24 часа".

Друг начин за придвижване е доста сложен. Опашката пред единствения лифт, който отива в скизоната, се извива далеч преди отварянето на гондолата. Дори касите за карти не са отворени, а хората започват да чакат и на двата входа.

Изчисленията са, че на месец в зоната влизат около 50 000 автомобила, произвеждащи около 150 тона вредни емисии, които бавно, но сигурно убиват природата.

"Имаме готовност при пускане на втори лифт да спрем въобще движението в планината, което е нормалното европейско мислене", категоричен е кметът на Банско Георги Икономов. "Но заради продължаващото бездействие по въпроса за втория лифт, ще продължим по този начин", обяснява той.

Община Банско от тази година дава отстъпка от 5% на данъка, ако се използва екологично гориво за отопление. Но и това е недостатъчно за справянето с качеството на въздуха. Очаква се газифицирането на курорта да помогне много.

Положението около световната купа е още по-тежко, защото има и около 2000 човека, които са с приоритетен достъп до лифта. Това означава, че могат да зaдминават опашката.

Все още това не води до конфликти, но предизвиква опашка и в самата зона, защото единият лифт се използва само от тях и хората трябва отново да чакат, за да карат.

Международната федерация по ски реши да уважи желанието на домакините да са екокурорт. Заради това по време на състезанията ще се използват отново само стъклени бутилки от скиорите, въпреки че има малък проблем със сигурността, ако бъдат счупени. Заради това ще има допълнителни хора, които ще отговарят за това.

Банско още преди сезона обяви, че забранява тотално използването на пластмаса в зоната за спорт. Този пример след това бе последван от други курорти.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
1
 
! Отговори
Todor R преди 5 години
Лифтове трябват в Пирин - това е простата и единствена истина.
27
0
 
5
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
Банско си сърба попарта на корумпирани бивши главни архитекти и кметове, чиято алчност съсипа града и курорта. Сегашния кмет иска и той от остатъците от тортата.
26
4
 
1
 
! Отговори
Ива преди 5 години
Ами ще атакуват докато не се направят повече лифтове. Нито един от зелените хрантутници не се замисля за вредните емисии бълвани ежедневно от хилядите коли.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2000Х 12 лв = 24 000 лв на ден чисти пари без никаква инвестиция от страна на Юлен. Ето затова няма да има втора кабинка , защото така им е по-изгодно.
24
0
 
5
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
До 19Дали си си правил труда да мериш скороста на лифта при състезание и при обикновен уикенд?Аман от пишман скиори, дето виждат планината, единствено като писти!Не можете ли да разберете, че Пирин е НАЦИОНАЛЕН ПАРК! Никой не оспорва нуждата от втори лифт, против сме нови писти, разширяване ва концесията и нови водохващания!
23
0
 
2
 
! Отговори
Off преди 5 години
Значи, Цеко Жирарделов може, а Беар Грилс не може.
22
0
 
4
 
! Отговори
Off преди 5 години
Нека г-н кмета обясни колко му е комисионната за разрешително за строеж на среден хотел. Не за друго, ми да си направим сметка за състоянието му. А ако бутат хотели (както се очертава скоро), ще върне ли получените пари за тях?
21
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Тепърва ще се увеличават.
20
10
 
4
 
! Отговори
opt_news преди 5 години
Каквото и да си говорим, втори лифт е необходим в Банско, само така няма да има коли в Пирин, дълги опашки и изнервени туристи.
19
7
 
3
 
! Отговори
Ozzy преди 5 години
Няма как при капацитет на лифта от 900 души на час да няма опашки. Втори лифт отдавна е необходим. Безумните опашки отвориха ниша на местните превозвачи да пъплят с бусове в планината и да качват хората директно горе. Много екологично, нали? Абе половината от пишещите тук глупости, качвали ли сте се скоро в ски-зоната на Банско, или разчитате на *** томабелевистки опорни точки?
18
1
 
15
 
! Отговори
Предприемач преди 5 години
Бленува кабини Икономов. И 5 кабини да ви направят Банско на нищо не прилича, едно дърво няма, само бетон и кал. Пълен леш. Пистите нямат капацитет за повече от 5000 човека, и да ги качите с кабините какво, да се блъскат по пистата ли. Или да кибичат в на Икономов чайните, където кафе и чай са по 10 лв.
17
0
 
4
 
! Отговори
Чибабчета и Чуфтета преди 5 години
по Банско и Разлоч .... евтина македонска фира ....
16
0
 
12
 
! Отговори
да оправят витоша преди 5 години
Ами да, оправят съоръженията на Витоша и доста ще се разтоварите, ще се облекчите от този напън. И без това, това което имаме като Банско /по Цвъкото/, отдавна не е Банско!
15
0
 
11
 
! Отговори
просто е преди 5 години
Ами много е просто, другарю икономски-бански, просто ги спирате както е по света, и който не иска да си стои в София! Защото умишлено съсипаха Витоша - да ходим на 200 километра в бетонната ви джунгла, за да си пълните гушите и джобчетата и вие, и цеко и жирарделски и кой ли не в Банско от нашите пари.... Е, няма да стане - ходете пеш със ски на рамо - то и без това кифлите , дето задръстват пейзажа само за селфи са там...
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mnogo malko hora ve....sigur drugite sa parzaliat ot chiniata na buzludja nadolu kam krushevec...i slavianovo....ili s lifta....do uzundjovo....
13
1
 
22
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Никви втори кабинки ве ей. Кат сте направили слънчев бряг под Пирин си сърбайте попарата. Как съумяха Боровец и Пампорово да се запазят така красиви и непрезастроени, а на Банско лакомниците 500 хотела направиха. Да се закрива и единствената кабина да ви спрат дано. Кракът ми няма да стъпи при вас, да живее Боровец
12
1
 
23
 
! Отговори
Aнонимен преди 5 години
Опашките не са, защото няма втори лифт, а защото легловата база многократно надвишава капацитета на ски зоната, ако се построи втори лифт, което силно се надявам да не се случи, просто опашката няма да е долу а горе и инцидентите ще зачестят още повече..... Така става когато се строи с единствената мисъл да се перат пари, без да цялостна концепция.... Стройте още пък после направете 10 лифта...
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А микробусите които се качват нагоре с туристи по няколко пъти всяко кой ги брои?Или те са на друг брояч?Ама така му е удобно на кмета.Между другото и той има няколко буса които возят туристи.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
12 лв паркинг долу 12 лв паркинг горе. Къде се намирате бе? На запад е безплатно за скиори..
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Golemi opashki i zadrastvania sa tam...ama che holiday....4-5 chasa da stoish na opashka za lifta na visokoorazuvanite bulgari v Bulgaria....