Станишев: На барикадата сме! ЕС загуби социалната си физиономия

Президентът на ПЕС сравни ситуацията с тази след Втората световна война
100
Станишев: На барикадата сме! ЕС загуби социалната си физиономия
Снимка: БТА, архив

Европейският съюз е загубил социалната си физиономия, посочва президентът на ПЕС Сергей Станишев в писмо до левите лидери преди конгреса на партията, който започва утре в Мадрид.

В писмото си той очертава посланията на кампанията за евровота, съобщават от неговия пресофис.

Според него пред левицата отново се изправя историческа задача - подобно на социалдемократическия консенсус, който вдига на крака Стария континент след Втората световна война, днес отново е на дневен ред възстановяването на Европа на равенството и справедливостта.

"Вярвам, че ние, европейските социалисти, имаме историческата мисия да върнем вярата на хората в мечтата за споделена свобода, мир и просперитет - основополагащите ценности на Европейския съюз. Нашата мисия е да дадем силно лидерство и посока на един съюз, който е загубил социалната си физиономия", отбелязва Станишев.

На форума ще бъде приет предизборният манифест на ПЕС, наречен "Нов социален договор за Европа". В Мадрид ще стартира и кампанията на левия кандидат за председател на ЕК Франс Тимерманс.

Според Станишев социалистите и демократите са политическата сила, която може да постигне радикална промяна на европейско ниво.

"Ние сме тези, които работят за променена Европа, за подобряването на условията на всички, а не само за привилегированите. Оставаме верни на ценностите, като морален пътеводител в бързо променящия се свят. Ние сме от една страна на барикадата с мечтата за свобода, мир и просперитет, със стремежите и правата на хората. Ние се обявяваме против националния егоизъм, разделенията и популизма. Против страха и лъжите. Ние сме за справедливост, солидарност и надежда", заявява лидерът на европейската левица и посочва разделителните линии с десницата.

Той отбелязва, че класическата десница е хвърлила тежестта на икономическото възстановяване върху обикновените граждани и предлага Европа на няколко скорости, което служи като извинение за неравенствата между държавите членки и в крайна сметка между хората.

"Всичко това е благоприятна почва за националисти и крайнодесни. Но те само посочват проблемите, без да предлагат решения. Концепцията за Европа на нациите е всъщност Европа на агресивните национализми и всички добре знаем накъде води този път", посочва Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Станислав преди 5 години
Станишев е скверно, гнусно, нечестиво, вредно, токсично соросоидно изчадие. Той, който 5 лева не е изкарал в живота със собствените си ръце и все е бил на хранилка, е най-последния, който трябва да говори за социализъм. Лошо нещо били нациите, ти да видиш...
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАС ЧЕРВЕНИЯ ФЕНЕР РОДИ...НИЕ СМЕ НА ВСЕКИ ТРОТОАР,И ТАКА ДО КРАЯ НА СВЕТА.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като правехте заменки с ДПС на атрактивни имоти срещу постеещи земи пръснати из страната,хич не беше на барикадата?Минимална заплата при Станишев стигна 240 лв.,,наследена 200 лв.,докато олигарсите си пълнеха гушите ,спонсорираха и тогава къде беше ,бе?
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще даде отчет каква работа свършиха червените евродепутати за 5 години в европарламента,с какво помогнаха на БГ за " неравенството",за селското стопанство,за превозите,за кохезията,,бяха ли на барикадата и ако са били какво са постигнали?Както и ПЕС ?
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много лозунг много нещо ,популизъм и никакви решения!Социалното без развита икономика няма как да се случи,защото приходите не идват даром!И каква е тази партия с хем социалисти и дори и комунисти,че и демократи!Турлю гювеч!Освен това не е вярно,че ЕС не предлага социални приоритети,но не навсякъде е възможно в пълна степен!Освен това " националисти" се появиха от грешни политики,примерно прекомерната миграция,която и другаря стимулира,еле Истанбулската конвенция ,трагично!
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станишев ръководи барикадите и революцията от верандата на вилата си на Женевското езеро. Там е командния пункт.
61
0
 
5
 
! Отговори
sergo преди 5 години
Сергей, *** в vbox7 да си видиш клипа "Сергей японци"!
60
0
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
този пак говори едни в типичен социализъм дето само той си разбира какво има в предвид.у нас не схващам едно нещо :как така и герб и бсп и дпс имат неодобрение и всеки ги плюе а всеки път те са избраните топ 3?
59
0
 
7
 
! Отговори
По-лошо! преди 5 години
ПЕС и ЕНП промениха християнската идентичност на Европа и направиха непоправими щети, за което трябва да бъдат наказани на следващите избори!
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този Хамстер отдавна продаде/предаде социалната идея за социална държава!
57
2
 
10
 
! Отговори
Корни преди 5 години
Добре стоиш на международната арена, но тук у дома си крайно непопулярен...с тая джендърска теория се закопа сам..никой не ти е виновен!Не само няма да водиш листата, ами не е сигурно дори местото ти там!!Жал ми е за теб...никога не си печелил избори, за разлика от теб..А и ели каквото ми разказа за теб...нямам думи!!
56
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този няма да стане евродепутат, Нинова няма да му го позволи никога.
55
4
 
5
 
! Отговори
Гепи преди 5 години
За мен ес е една отломка пущинак .Кога е била социална тази мутра.Посленяма физиономия,а интерес,където ниесме полезни и...и.Ако никой не отиде набарикадата ще закрием ли ес.Чакамотговори,щото пушки няма да раздадетеи жена с голо босе да ви поведе.Делакроа сър.
54
1
 
22
 
! Отговори
ЕС загуби социалната преди 5 години
си физиономия"?!Мислещите хора твърдят точно обратното. Някои държавници се оляха, стараейки се да бъдат прекалено "социални" и качиха на гърба на работещите, можещите и инициативните милиони мързеливи, неможещи и неискащи да работят.Не ни стигнаха тукашните марди, ами още няколко милиона бяха докарани от Африка, Близкия и Средния Изток.Сергей иска да докара още! Мардите много обичат да гласуват за социалисти и за нещо, което си е жив паразитизъм на чужд гръб, но му казват "социална политика"
53
0
 
10
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
"ПО - СЕРГО " ЩЕ УЧАСТВА ЛИ В ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА РОДИНАТА СИ- УКРАЙНА ??? КАКВО КАЗВА ПО ВЪПРОСА /-ПРОБУТАЛАТА ГО В ЖИВОТА МУ/ КГБ -ПОСЛЕ - ФСБ !?!? ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ СРЕБЪРНАТА МУ ЛЪЖИЧКА Е ПАДНАЛА В ЧАНТИЧКАТА НА АГЕНТ НИНОВА И ТЯ СЕ ГОТВИ ДА ЯДЕ СЛЯДОЛЕД ОТ ЛЕД !!!???!!!
52
5
 
5
 
! Отговори
Ясно преди 5 години
Българите многократно доказаха че нямат дарба да управляват даже една малка държава с 5 млн.население!Сега разбирам защо България е била винаги под чуждо управление.Така че всеки народ заслужава съдбата си.
51
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алоуу,социалиста , време е да връщате накраденото за 30г "преход" -ти и тебе подобните бсп,герб,дс, и тн отрочета на комунисти,дето Ограбихте България !през 1944 г вашите бащи пак Ограбиха народа !А,тея европейци си затварят очите за Истината ,щото с тях си делите от далаверите .
50
0
 
9
 
! Отговори
Пепа преди 5 години
*** тва сериозно ли?
49
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А БГ СОЦИАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ И ТЕ ЛИ СА НА БАРИКАДАТА, ЗА ДА ОПЛАКВАТ БЕДНИТЕ И НЕОПРАВДАНИТЕ, А ПОСЛЕ В ДВОРЦИТЕ СИ ДА ПЕЯТ ПАРТИЗАНСКИ ПЕСНИ И ДА КРОЯТ ПЛАНОВЕ, КАКВО ДА ОТКРАДНАТ.
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На барикадата, демек клекалото с накъсан вестник работническо Дело!