Все повече хора говорят неправилно, имат беден речник

Но пък модата на шльокавицата отминава, коментира учител
Обновена: 21 фев 2019 22:05 | 21 фев 2019 22:04,
42


Все повече хора говорят неправилно, коментира в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR Цецка Петрова - учител по български език и литература. Проблемът е в общностната среда, този проблем е глобален, допълни тя. Все по-рядко за езиците се мисли като за богатство, но пък модата на шльокавицата отминава.

Режисьорът Максим Генчев е на мнение, че има сериозен проблем с българските деца извън страната. Той допусна, че явно от срам те не искали да говорят много на български, защото ставали обект на подигравки. И според него семейната среда е много важен компонент.

Преводачът от турски език и директор на издателство Алина Караханова беше категорична, че младите хора не разбират смисъла на това, което четат. Хората боравят с думи, които не разбират или пък имат твърде малък речников запас, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
6
 
! Отговори
дам преди 5 години
Това изцяло се дължи на родната образователна система. Децата научават всички частички от думата, учат за ямб и хорей, морфологичен, синтактичен и нъм си къв анализ на думата изречението, все едно са записали българска филология.За сметка на това не могат да разберат смисъла на писан текст, защото поначало никой не им е създал интерес към четенето, нито пък могат да подредят смислено изложение на някакви факти. Основното образование куца, частните уроци летят, гушките се пълнят.
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялта нация УМИРА, те седнали, да ми спорят, дали било правилно на а, на у, на е или прочие и колко лошо било, да ползваш различни думи от "общоприетите"... Продължавайте!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Като се започне от неграмотни преподаватели, завършили с връзки и мнооого пари"Хахахахах! Кой нормален с връзки и 20000 лева, ад си купи дипломата, ще стане преподавател? Честно ...
33
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До sofetoВ което няма нищо лошо. Много е забавно, като видиш някой депутят да се пиодува и да посинява от яд, че не му говориш на "Да, господине, Вашата воля е мое желание" ...
32
1
 
12
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Да не говорим че учтивата форма "на ВИЕ" съвсeм изчезна и ce премести "на ТИ"!
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли софиянци в София?НеВсички неграмотни селяни слезли от селата окупирахапарламента,цялата държавна администрация, наречена електорат.Да не говорим и за електората на Доган говорещи на неразбираем език в плеорите на министерства и парламент,но какво да се прави така е от 1944г.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парламента е обуздан от невъзпитани неграмотни бандитиразговарящ на свой жаргон!
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И при журналистите е така, ако са останали такива.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рибата се вмирисва откъм главата.Първи с неправилен български и с много малък речников запас бяха новоизлюпените демократи-политици след 1989 година, които много бързо бяха последвани от неграмотни журналисти. Типичен пример е използването на "цифра", вместо "число". Преди 1989 година "цифра" вместо "число" използваха само фуражките, като най-неграмотната част от народа. После най-неграмотни станаха политиците и журналистите.
27
0
 
1
 
! Отговори
dsdas преди 5 години
Ot shlikoavicata e, пичуйе....
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наслязоха много шумкари от балканските села да ставатграждани,но какво да се прави така е от 1944г.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е управлението такъв и народа!!!!!!!!
24
0
 
12
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 5 години
И по телевизията журналистите / коментаторите говорят на диалект...
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с шльокавицата не беше мода, а невъзможност да се пише на кирилица, защото сървърите в зората на Интернет не я поддържаха. После стана навик.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е па нема що да думамеслушам го по цял ден
21
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският език има над 60 000 думи, а съвременните тийнейджъри се служат най-много с 1500. Затова вече трудно разбират какво пише в книгите, макар че могат да четат.На това се казва ФУНКЦИОНАЛНА НЕГРАМОТНОСТ.
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво се чудите? Вижте как говорят по "етажите на властта" . например Тиквата, или В. Симеонов, или които ви дойде на ум! Парламента и правителството никога не са били пълни с толкова много про*стаци!
19
6
 
8
 
! Отговори
АБС преди 5 години
МНОГО ЗАКЪСНЯХТЕ Г-ДА ЗАЩО В РОДОПИТЕ У-ЩАТА СА ПОДЪРЖАНИ ОТ ТУРСКА ВЛАСТ А НЕ ОТ БГ ЗАЩО В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНКИ НЕ СЕ ГОВОРИ НА БГ.РОМИТЕ ПРЕКРАСНО ГОВОРЯТ НА БГ ЗАЩОТО ГИ ОСТАВИХТЕ НА ПРИЗВОЛА НА СЪДБАТА А СЕГА НЕДЕЙТЕ ДА ПЛАЧЕТЕ ДО ВЧЕРА РАБОТА НЯМАШЕ ЗА БГ ГРАЖДАНИ КОИТО НЕ СА С БГ ИМЕНА
18
3
 
26
 
! Отговори
Същите наблюдения преди 5 години
Неправилното произношение и диалектите се разпространяват. Особено сред последните две поколения. Баба ми от провинцията говори изключително правилно, както и нейните приятелки. Техните внуци обаче мякат като хванати от гората и използват някакви диалектни подобия на изрази. Като цяло езика деградира.
17
3
 
14
 
! Отговори
Преминаващ преди 5 години
Като се започне от неграмотни преподаватели, завършили с връзки и мнооого пари, като се мине през повечето даскали, които умишлено не преподават в класните стаи за да смучат парички от частни уроци без да плащат данъци, отделно вземайки нереално високи заплати - КАРТИНКАТА СТАВА ЯСНА ЗАЩО СМЕ ТОЗИ ХАЛ ... !