Младите у нас се стопяват – 40 хил. по-малко за година, бягат в чужбина

В същото време обаче се отчита спад на младежката безработица
22 фев 2019 09:10,
367

Младите хора у нас намаляват с всяка изминала година. Това сочат данните в последния доклад за младежта, приет от парламента.
 
Според тях само за 2017 г. младежите у нас са намалели с близо 40 хиляди. А причините за това са основно демографската криза и решението на много от тях да търсят реализация в чужбина.
Още по темата

Позовавайки се на данните от Агенцията по заетостта, в доклада е записано още, че е намалял броят на работещите до 29 години, предава Bulgaria ON AIR.

В същото време обаче е отчетен спад на младежката безработица. Така, ако през 2014 г. младите хора без работа са били малко над 64 000 хил., през 2017 г. те са почти наполовина по-малко.

По-голямата част от младите хора у нас живеят с родителите си. Една пета от тях споделят, че биха отишли в по-голям град, близо една трета пък биха заминали в чужбина.

И още - половината четат книги и също толкова гласуват на избори често или редовно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
0
 
0
 
! Отговори
Дракон преди 5 години
Тук некакви несретници реват колко били онеправдани от сегашната власт. Ами квалифицирайте се и работете. За който работи нещо, което се търси пари има.Или може би съжалявате, че не са Ви включилите "оня списък" - на борците против фашизма? Та да си правите далаверите без никой нищо да Ви казва?!
318
0
 
0
 
! Отговори
Николай Петров преди 5 години
Има работа за всички, които искат да направят нещо с живота си. Обаче за да се случи това трябва да си промениш навиците и дисциплината. Дали ще си тук или някъде другаде е все едно ако си мързелив и си мислиш, че по рождение някой е длъжен да те уважава.
317
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Детска градина сме.Родят се отгледаме ги ,пораснат за да заминат да работят и да Живеят някъде в Европа или Америка. Най важното Живеят с голямо Ж.Защото в бг човек не звучи гордо,всички сме лица, само лица ,статистика , електорат.Само държавната машина може да ни унищожи,защото историята е доказала че с война не могат да ни затрият.
316
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"*** на пожарникари, физкултурници и бивши свинари"Поредните балони и димки.........Сага, за разлика от преди 30 години, всеки читав може да пътува и да реши къде ще остане и работи, без да се страхува, че близките ще пострадат.....Е да де! Нали това обясняваме? Читавите пътуват, защото не желаят да слугуват на мутряци и вчерашни пастири, дошли в столицата по партийна линия. Повечето от читавите забравят и да се върнат. И после гербавите ревете. Защо ревете?
315
0
 
11
 
! Отговори
ХАХАХАХАХ преди 5 години
Какви 7 милиона ви гонят ве? А да, това са с мъртвите души дето ги ползва върхушката по време на избори! Хора, събудете се, България я има я няма 5 милиона, даже най-вероятно сме под 5. Не се залъгвайте.
314
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук могат да виреят само ултра мазни ceляци без никакво достойнство, готови на нечовешки унижения в името на смешни пари.*** на пожарникари, физкултурници и бивши свинари. ВСИЧКИ читави хора в активна възраст ще напуснат Корупландия!Горко ни на другите.
313
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е една от най-мръснишките ченгеджийско-мафиотски държави на нашия континент!Бягайте докато сте млади!
312
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учат! Учат до 28 години. В четвърти семестрър вече стажувах, а в шести имах добре палтена работа, макар да беше за 65 часа на месец.Къде е това у нас? Да звъня на роителите си да казвам - "Пратете ми 30 лева, че да си купя дънки, че нямам с какво да ходя". А цялата ситуация да идва от това, че шефа не ми палти, не и даде и работни дрехи, а като отидох в прокуратурата, един чичо ми се изсмя и каза, че имало по-важни работи от моите. Ами като са по важни - АДИОС! Че да не преча на хората ...
311
1
 
18
 
! Отговори
Какво са младите? преди 5 години
Защо бягат младите? Защото животът им е несигурен. Техните майки, бащи, дядовци и баби имаха имоти, имаха някаква работа, а днес, т.нар млади, имат небивалиците от рода на основаването на СИК и ВИС, катастрофалната инфлация, масовата крадлива приватизация, ограбването на милиарди от европроекти, своеволия, безаконие и прочие. Човек не може да се порадва и на малките неща в живота, поради коснтантата, в която се превърна стреса и несигурността в живоата ни. "Предатели" или "предадени"?
310
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще висят по уличните лампи, нашите мили политици...
309
4
 
4
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 5 години
Ай стига гевезелъци 206лв пенсия ви стига
308
0
 
5
 
! Отговори
Следващата партия преди 5 години
Няма проблеми, ние ще оправим работата!Вероювайте ни, шото говориме по нардно му!
307
3
 
6
 
! Отговори
Bg izmet преди 5 години
ПРЕД ЧАКАЛНЯТА ЗА ЕВРОТО СМЕ КАЗА ГОЙКОМИТИЧ.МОЛЕТЕ СЕ ДА НЕ ВИ ПОКОСИ РАК ИЛИ УДАР НЯКАКАВ ЗА ДА ПРЕЖИВЕЕТЕ ВЛИЗАНЕТО В ЧАКАЛНЯТА.КАКВО ЩАСТИЕ.ОТПУСНЕТЕ СЕ В РЬЦЕТЕ НА ВЕЧНОСТА .НАСЛАЖДАВАЙТЕ СЕ
306
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 50 години няма да има българи. Интересно какво ще стане с нашата територия. В природата празно няма. Най-вероятно Русия и Турция ще си разделят България.
305
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам и млади и стари дето цял живот са без работа ходят не на едно а на десетки места дето уж търсят работници ама никъде не ги взимат и емигрират или се самоубиват
304
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам и млади с езици и образования и на години дето от няколко години до над 20 или 50 години не може да си намерят работа щото не ги взимат никъде а са с езици и образования цял живот са без работа никъде не взимат без връзки
303
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моят опит, като "млад човек в България" - Работя като вол, следователно се отнасят с мен, като такъв, но ми плащат, все едно съм магаре. В университета всичко е супер, докато някой не ти кажа "абе приятел, за 300 лева, ще ти дам отговорите на теста, който ще попълниш преди изпита", а после, да се окаже, че всеки, който не е дал пари, отива директно на поправка. А после трима 25 годишни ме удряха, защото ги помолих, да си перместят мерцедеса, паркиран входа пред ОБЩИНАТА, за която карах продукти.
302
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
добре е, че на младите българи им се работи.лошото е че политиците - комунисти убиват желанието за работа в България.
301
1
 
13
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Какво да прави един млад човек тук, младите искат да бъдат там където ще срещнат млади,щастлив е човек когато чувства сигурност,тук не се знае докога работодателят ще ги държи на работа,всеки е потенциален напускащ,докато не дойде някой да работи за по-малко пари,системата не търси качествени хора,търси по-евтини.
300
1
 
24
 
! Отговори
Манолски преди 5 години
Кво да правят тук? Оня ден един чорбаджия кърши ръце, търси човек с добър английски, висшист с познания по счетоводство и одиторски стандарти и вика: шестстен лева чуек, ако искаш