Още 2 млн. лв. за психиатрична помощ, но достатъчни ли са?

Д-р Цветеслава Гълъбова: Ще бъдат май капка в морето!
22 фев 2019 22:30, Екип на Bulgaria On Air
16

Правителството одобри допълнителни средства в размер на 30 милиона лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 година, за да се осигури равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите, посредством общинските и държавни лечебни заведения, включително и тези в труднодостъпни и/или отдалечени райони.

За лечебни заведения, оказващи психиатрична помощ, се отпускат 2 000 000 лв., разпределени за 12 Центрове за психично здраве и психиатрични отделения към държавни и общински болници.

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" коментира сумата и каза, че тя е крайно недостатъчна.

"Структурата на стационарната психиатрична помощ в България включва 12 държавни психиатрични болници, които имат около 2400 легла, 12 центъра за психично здраве, около 20 отделения към многопрофилните болници и няколко университетски клиники. Това са много на брой лечебни заведения и тези 2 милиона лева ще бъдат май капка в морето. Става дума за заплащане по методиката: преминал болен", поясни д-р Гълъбова пред Bulgaria ON AIR.

От студиото на "Денят ON AIR" тя апелира за цялостна реформа в психиатричната помощ у нас, която да е последователна и във всичко посоки.

По думите ѝ не се знае колко са хората със заболявания и така няма как да се каже колко пари са нужни на системата.

"В някои области има недостиг на психиатрични легла, на други места те остават незаети и не функционират пълноценно", каза още тя.

Д-р Цветеслава Гълъбова допълни още, че в България и обществото не се разбира, че психичното здраве е дори по-важно от телесното, неглижира се, което пък води и до неглижирането от страна на управляващите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Редно е Патриотите да се борят за подобряване на психиатричната помощ - разчитат на психично болните, които не са под запрещение като електорат особено Атака. Има и лидери, които се нуждаят от компетентна медицинска помощ като Болен Лидеров, Десислав Чуколов и т.н.
9
0
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
Да попитам дали нароилите се легиони от психолози учат биология или медицина? Ако не учат медицина, как биха могли да им помогнат? Май цялата работа се свежда до това да се осигури работа на едни хора, които иначе ще седят гладни.
8
2
 
5
 
! Отговори
Az преди 5 години
За тези болни не се полага никаква адекватна помощ.Домове няма ,чака се поне 20 години.А с пенсия от 130 лв и да си здрав ще полудееш.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Физкултурникът от Гроб трябва да бъде инжектиран ежедневно в пъпеша!Иначе губи разсъдък.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да увелипат парите за психологичната помощ,не толкова за психиатричната!Хората не познават себе си ,не разбират правилно проблемите си,трябва да работят върху себе си,а психиатъра само ще ги наблъска с психотропни и ще им гледа сеира!Да има безплатна психологична помощ към здравна каса,терапиите са скъпи на частно и продължителни!Подценява се психологията,а агресията се шири!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Покрай епилептика който уби четирима души увеличават средствата за психиатриите!То добре,но епилепсията е неврологично заболяване,не е психоза и лечението е различно и скъпо!Не знам дали е безплатно!Както се разбра убиеца е бил в тежка форма на епилепсия,дали е правилно лекуван не се знае,а близките му смятали да го изпращат в психиатрията ,той не е искал,а и там не му е било мястото!Пак криворазбрани проблеми в нашето царство!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
М, да, антидепресантите не вършат работа, или трябва да смениш 10, та да улучиш твоя. Аз пия Сетинин от 100 mg по половинка преди лягане, не мога да заспя, ако не взема хапче, разбита нервна система, стрес. Сега го пих много късно, сега докато ме хване, трябва да минат два часа. А сънят от 22:00 до 00:00 ч. е най-важен.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То пък едно " лечение " в психиатриите не е работа!Другата форма на дрогиране,с т.н. психотропни ,а всички от групата на наркотичните вещества.Водят до зависимост,ограничават им двигателните функции,променят мозъчната дейност и ако ги спрат всичко се връща двойно!Затова няма излекувани!Симпоматично лечение,без никакви реални резултати!Да отидат при шаманите професионалисти които също ползват дрога, билки,но всичко е строго индивидуално,особено дозите,хранителен режим , но болните се излекуват.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целио български народ сме за психиатри, от високстандарт на живот ще да е.
1
6
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
душевното духовното здраве спокойствието да си вземе въздух човек да не се чувства дискриминиран да се чувстваш спокоен бял човек който има желание да бъде частен ученик за да тренира в парка да не бъде задължаван да се вози на лифт да не бъде задължаван да ходи на паметници да не бъде задължаван да ходи на бригади да не бъде задължаван да ходи в казарма да не бъде задължавам да се бракосъчетае за болна жена свързана с Манията мафията