Родната полиция по домовете, ще следят психично болните и алкохолиците

Кварталните ще проверяват дали създават проблеми
22 фев 2019 09:00, Анисия Иванова
74
Родната полиция по домовете, ще следят психично болните и алкохолиците
Снимка: Булфото

Служители на МВР започват обход на всички хора с психични отклонения у нас, особено на тези, които не са били хоспитализирани и не се водят на отчет в някое лечебно заведение. Те ще ги наглеждат, а при необходимост ще подават сигнал до съответната институция, ако забележат някой проблем.

Това е записано в глава трета от Плана за изпълнение на Стратегията за превенция на престъпността 2019-2020 година на МВР. Още в първата точка е поставен срок към Главна дирекция „Национална полиция“ и по-скоро към подразделенията й по области "да се осъществява активна превантивна дейност и системен контрол на лицата, злоупотребяващи с алкохол и други упойващи вещества, както и над тези, страдащи от психични заболявания, които не са настанени в съответните болнични заведения“. Това трябва да стане до края на тази година.

Според информация на "Монитор“ идеята е кварталните полицаи да минават периодично през домовете на хората, които могат да създадат риск за обществото. Това са основно граждани с психични заболявания, които тормозят родителите и семейството си, както и такива, които системно се напиват.

Именно те влизат в рисковите групи, които извършват тежки престъпления подобно на това в Нови Искър от преди няколко дни. Там 26-годишният Георги, който имал психично заболяване, което обаче не било диагностицирано по надлежния ред, изби цялото си семейство миналата седмица. Младият мъж посече с малка брадва майка си, баща си, баба си и брат си в семейната им къща в неделя вечерта.

От изявление на прокуратурата ден по-късно стана ясно, че е имало данни за негови посещения при психиатър. Нямало информация обаче да му е било назначено някакво лечение или да са му били изписани лекарства, с които да контролира състоянието си. Именно, за да се избегнат още подобни случаи, от МВР вече са разписали разпореждането за периодичен обход на такива проблемни семейства.

"Основна информация за тези хора имат именно кварталните полицаи. Те познават контингента по районите си. Идеята е те да ги посещават на определен период от време. Най-малкото, ако забележат нещо съмнително, ще могат своевременно да реагират или да подадат сигнал до съответната институция“, обясниха пред „Монитор“ от МВР.
В края на миналата година пък стана ясно, че около 20% от хората в България страдат от психични разстройства.

Това съобщи проф. д-р Христо Кожухаров, ръководител на катедрата по психиатрия и медицинска психология в Медицинския университет и на Втора психиатрична клиника в УМБАЛ "Света Марина“ във Варна.

От думите му тогава стана ясно, че най-големите предизвикателства пред психичното здраве на българина са стресът, липсата на емоционална култура, липсата на навик за търсене на навременна помощ от психиатър, поради предразсъдъци, недостига на средства за психично здраве, липсата на добре развита мрежа за доболнична помощ и липсата на специалисти в някои региони. Три процента от хората с подобни проблеми пък извършват тежки престъпления.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колеги,По четири пункта от инструкциите се справяте сравнително добре, за съжаление обаче пропускате изключителното значение на Пункт 5:ГЕРБ като основен фактор за алкохолизирането, полудяването и самоубийствата не само на електората му, но и на НЕВИННИ избиратели на БКП; идеята да бъде представена като биологична хибридна агресия с демографска мисия - изтребване на населението.
63
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 5 години
Работата ми е свързана с общуване с хора....за съжаление , не 20% а много повече са лудите...които си живеят спокойно, карат коли, возят се в градски транспорт и тормозят семействата си и околлните.Положението е страшно...
62
0
 
11
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До Петко"Роднина, милиционер, роднина, милиционер..."Тъкмо днес гледах пак "Опасен чар" :)))
61
0
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 64Не бе, с лудите и пиянките ще се вардят взаимно :))))))))
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А полицаите, като и те пият, сами ли ще се вардят?
59
0
 
8
 
! Отговори
Петко преди 5 години
Тогава на всеки Българин по един полицай вкъщи ...хахахааа . ПОне ще има компания за запивка!
58
0
 
8
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Ха-ха-ха-ха-ха-хахахахахах :) Значи за мен трябва персонално да ми сложат един полицай в къщата. Щото пия от момента в който се събудя :)))))))))))) Може да е в 3 през нощта, в 8 сутринта....дори в момента пия водка, подготовка за петъчното вечерното голямо пиене :)))))))))
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 56Важи за бедни псиохари с малко пари. Богатите психа, или ще платят на лекаря, на прокурора или на някой, да напоми на лекаря, че срещу пари не се тръгва :) .. не и в България
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ше станеме бетер модерните американци - пиеш ли алкохол, значи си зъл човек.
55
0
 
19
 
! Отговори
здраве преди 5 години
За психичноболните трябва да се грижи МЗ,а не полицията.Управляващите са вече смешни с глупавите си решения.
54
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Електората на БСП.Това са психично болните и алкохолиците.
53
1
 
11
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До До 53 БауБлагодаря за уточнението, тези неща не ги знаех. За много болни, обаче, психиатрие нямат информация. Лично познавам един, когото майка му крие цял живот. Сега е на около 35 и работи на място, където се изисква напълно здрава психика. Разписа му един психиатър след външен натиск. И досега кара на протекции. И едва ли е само той. Трябва истинска реформа и преразглеждане на всички издадени документи, но няма да стане.
52
0
 
12
 
! Отговори
До 53 Бау преди 5 години
Прокурорската заповед по Закона за здравето е за задължително лечение и се води бързо дело в рамките на 3 дни. Психиатърът е длъжен да сезира прокуратурата, че има психично болен, който представлява заплаха за себе си, за близките си или за обществото. И оттам да се въдвори на задължително лечение и психиатърът изготвя медицинска експертиза за лицето, която прилага към делото ЧНД (Частно наказателно дело).
51
1
 
16
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До Анонимен 54А етноса кога ще следят?Може и затова да е цялата работа - да позабравим за етноса и да мислим, че болните хора са по-опасни.
50
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А етноса кога ще следят?
49
3
 
18
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До АнгелПсихиатричните заведения са с вързани ръце. Първо - за принудително лечение трябва прокурорска заповед, второ - местата в стационарите са малко, трето - базата е като след бомбардировка, а парите от касата - смешни. Това, дето психиатрите са изчезващ вид даже не го споменавам. А трябват отделно психолози, арттерапевти, достатъчно сестри и санитари...кой е виновен, че няма?
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има първична и вторична шизофрения. Вторичната се развива вследствие на епилепсия или се отключва от употреба на наркотици. Първичната шизофрения се развива още в юношеството, и се обостря към 19-21 годишна възраст така наречената злокачествена шизофрения. Прогнозата при нея е, че цял живот трябва да е на поддържаща терапия, за разлика от първичната шизофрения в по-късна възраст.
47
1
 
18
 
! Отговори
районен полицай преди 5 години
Аз системно злоупотребявам с алкохола и се напивам редовно. Ама нали съм си полицай и никой няма да ме проверчва :) Наздраве!
46
0
 
16
 
! Отговори
ВИЦ преди 5 години
Някакъв влиза в поликлиника с много тежко хранително разстройство, но в бързината влиза в кабинет ,,психични разстройства,, и веднага почва разпалено да обястнява а доктора без много да слуша не се усеща какво му е и му дава хапчета за успокоение и му казва след една седмица отновао да се яви --след една седмица човека пак е там и доктора му вика как е : а той му отговаря ; пак се нас---ир---ам ,ама въобще не ми пука !
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То така треа да стане... да емигрират всички и да останат само 250 депутата да живеят тука .Така е по плана на ГЕРБ .