Как падна Одрин през 1913 г. и защо е пропиляна победата?

Разказът на академик Георги Марков в Операция: История
Обновена: 19 мар 2019 10:48 | 19 мар 2019 07:10, Анисия Иванова
55

Превземането на Одринската крепост през март 1913 е нещо изключително. То демонстрира духа на една нация, възкръснала след 5-вековно иго, разказа академик Георги Марков в "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

Одринската крепост е била построена под ръководството на барон Колмар фон дер Голц, пруски генерал, служил и в османската и в германската армии. Считало се, че крепостта може да бъде превзета само от пруска войска. Въпреки това, под ръководството на генералите Никола Иванов и Георги Вазов, най-тежките укрепления в Източния сектор на отбраната са превзети само за четири часа и половина.

Особена е ролята на 23-ти шипченски полк и 10-и родопски полк, а гвардията на Георги Мархолев пленява Шукри паша.

По-късно сърбите повтарят пленяването на Шукри паша и дори го заснемат с кинокамера, така те си приписват част от заслугите за превземането на Одрин. Там е имало само две сръбски дивизии, но те не са участвали в атаката, довела до падането на крепостта.  За съжаление ние винаги сме били слаби в пропагандата, обощи историкът.

По думите му в Лондон е сключен много добър за България мирен договор, при това гарантиран от Великите сили. Ние получаваме цяла Източна Тракия до линията Мидия - Енос, огромна част от Беломорието - включително Дедеагач и Кавала, както и голяма част от Македония, но нашият елит не проявява прозорливост. 

"Нас винаги ни е теглело към Охрид. Историческият романтизъм е надделял над историческия прагматизъм. В историята няма "ако", но ако България не беше пропиляла този мир и не беше последвала Втората балканска война, можеше да има съвсем друга историческа съдба. Основната вина е на цар Фердинанд, но не само негова, за съжаление той е бил хазартен играч, а и управляващите тогава са се били главозамаяли от успехите и силата на нашата армия", разказа академикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
34
 
! Отговори
оветщщ преди 5 години
До айде сегаОсвобождение на България от турците- да. За Кунчев и Ботьов си прав.
47
7
 
36
 
! Отговори
оветщщ преди 5 години
До АнонименИ като как така сърбите нямат нищо общо? С около една трета от войниците и с цялата тежка артилерия?
46
6
 
37
 
! Отговори
оветщщ преди 5 години
До Анонимен През второто царство единствен българин е Ивайло и може би Смилец. Асеневци са власи, а Тертеровци и Шишмановци - кумани.
45
21
 
41
 
! Отговори
айде сега преди 5 години
"За съжаление ние винаги сме били слаби в пропагандата". Ей тука вече историците лъжете, ама много лъжете. Само с пропаганда успяхте да фаворизирате датата 03.03.1878, която НЕ Е освобождението на България, а края на РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА. С пропаганда успяхте да издигнете в култ Васил Кунчев и Христо Ботев- първият крадец и убиец, вторият- терорист,отвлякъл с група бандити австрийски кораб.Техните съвременици изобщо не ги понасяли,било ги е страх от тях.Неслучайно никой не знае къде е гроба на..
44
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 41АБе ейййй! За ко ми биете минуси бе ейййй! Антибългари такива! БЪЛГАРИНЪТ Е ВОЙН! Не някаква мижитурка, варяща си ракия в мазето на панела!!!! Победа или смърт! Това е за нас!!!
43
9
 
37
 
! Отговори
оветщщ преди 5 години
До 41 - не са докарали по-рано артилерия, защото България е нямала. По-точно - имала е, но само полева артилерия. Крепостта се е държала, докато са докарали тежката СРЪБСКА артилерия. Без нея с атаките на нож само е щяло да увеличават лешовете пред телените мрежи на фортивете.Ама сега не им стиска да го признаят.
42
1
 
31
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
До 43 Анонимен------------------Турция това чака:))
41
11
 
39
 
! Отговори
IYI преди 5 години
Одрин падна защото Османската империя воюваше срещу Русия,България,Румъния,Черна гора и Сърбия.Пет към едно.Оппаааа
40
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми време е пак да се пробваме :)
39
4
 
47
 
! Отговори
без митология преди 5 години
Сърбите - 50 000 армия си траят хитро и дават общо 500 жертви.Ние после съща даваме около 500 жертви. нашите и сръбските жертви май са от неправилно насочен артилерийски обстрел, но това не е доказано.След обстрела, армиите не атакуват - те просто си навлизат в Одрин..Питането е - Защо артилерията не се включи по-рано??????????Защо се дадоха безсмислено 10 000 живота на българи, които най малкото щяха да са полезни при Междусъюзническите сражения....Историята на е точно това г-н Марков
38
3
 
46
 
! Отговори
без митология преди 5 години
Нищо не омаловажавам. Одринските атаки са апотеоз на храбростта на редовите български пехотинци и панахида за 8000 или 12 000 от тях, тръгнали лице в лице срещу сигурната смърт, изваща от фортовите картечници и оръдия от крепостта.ОБАЧЕ, да изпратиш елитните си пахотинци на сигурна смърт се наказва със разстрел..
37
1
 
36
 
! Отговори
31 преди 5 години
Руснаците - те първи използват етнонима турски и турки...
36
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31 А на българите кой им е казал ,че османците са турци и говорят на турски!
35
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един и същи пише усилено невероятни глупости в коментарите убеждавайки ни колко е "начетен" в историята и постоянно омаловажава БЪЛГАРСКАТА победа при Одрин - не сръбска или помашка които нямат нищо общо в случая!
34
4
 
32
 
! Отговори
До Анонимен 32 преди 5 години
Глупости. Питайте руснаците.
33
13
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в момента 80 % от населението на Одрин са етнически българи. Това си е наш град.
32
3
 
75
 
! Отговори
land преди 5 години
Швейцария вероятно е два три пъти по-малка от България! Как живеят швейцарците, как живеем ние? България и сега не е малка по територия!? Но е малка по това, което е в главите на хората! Не ни трябва още територия, след като и тази, която имаме не можем добре да управляваме, даже я унищожаваме. Ако Солун беше български и него щяхме да бетонираме като Черноморието, така че добре че е останал при гърците! Акъл трябва, образование, култура, цивилизация!
31
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо е пропиляна?Питайте анличаните и французите те знаят
30
7
 
42
 
! Отговори
аноним преди 5 години
Бе отворко всички българи в Османската империя са знаели ,че има турци ,само ти в 21век не си разбрал!Всички българи са знаели, само отоманците са разбрали че са турци една през 1923 г.
29
1
 
43
 
! Отговори
без митология преди 5 години
По късно сърбите повтарят пленяването на Шукри паша - и от къде го взеха бре, майка...отвлякоха го "на нож" от българите.Ето този фалшив патриотизъм ще ни затрие съвсем - не е важно да завземеш, важно е да запазиш, да развиеш и да цивилизоваш...Държава се създава на острието на меча, но се запазва с дръжките на ралото, на мистрията не перото на ...