Лекари vs. НАП: Агенцията с достъп до медицинското досие?

Данъчните ще могат да преглеждат лечението на пациентите
19 мар 2019 09:10,
18


Джипитата скочиха срещу предложението НАП да има достъп до медицински данни. От съсловните организации на медиците предупреждават, че за нуждите на фискалния контрол данъчните ще могат да преглеждат всички лечения и изследвания, назначени на един пациент.

Според личните лекари тези промени ще нарушат лекарската тайна. Всичко започва заради новата наредба на НАП за новите касови апарати. Според медиците ако приходната агенция следи в реално време дали личните лекари издават касов бон, тя получава достъп до медицинските досиета на всички пациенти.

Заместник-председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Николай Брънзалов заяви, че част от пациентите са обезпокоени от новата наредба.

"Част от пациентите не се обезпокоени от промените, други обаче приемат идеята с крайни резерви", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

От неправителствения сектор поясняват, че всеки един пациент трябва сам да решава, с кого да споделя информация за медицинското си състояние.

От НАП са категорични – агенцията не изисква данни за здравословното състояние на пациентите, като това било обяснено на брашновите организации и разработчиците на медицински софтуер. Лекарите обаче алармират и за други евентуални проблеми, които могат възникнат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
В др. държави, даже и в африка ходят да видят кой има нужда от помощ от държавата да не изпаднат хората. Тук е най дълбоката дупка в тинята, гледат кой да повлечат къ дъното. После се чудат къде са хората.. Българчетата вече се раждат в чужбина. Те не познават изпаднала комунистическа българия.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали са ЕТ, защо не издават касови бележки? А, защо ни карат да се записваме при еднолични търговци и да им пълним джобовете , въпреки, че те не извършват кой знае какви манипулации и прегледи. За да отидеш на специалист трябва да им се молиш за направление.
13
4
 
10
 
! Отговори
Бравос бре преди 5 години
Лекарите или са неграмотни или се правят на такива! НИКЪДЕ не фигурира ЕГН на пациент, в информацията събирана от НАП с новите касови апарати! Как ще направят връзка между заплатена услуга (процедура) с конкретен клиент (пациент, бе докторчета? Що се правите на ударени?
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо тази статия я навряхте там където не се чете. Глупостите за онази чалгадж..ийка по-важни ли са?
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме истина.... АМА ЗА ВСЕКИ "БОЛЕН"!
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно!Щом искаш пари от Държавата, не трябва да има тайни!Ние от народа--искаме да знаем за какво ще плащаме!
9
1
 
13
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Що не вземат да слеят НАП с ДАНС и всички граждани да са задължени да доносничат? Така ще се успокоят и нещата се подреждат. Всичко и всички са под контрол. Получаваш 5 лева, докладваш 5 лева, 4 ти ги удържат. Красота ..... и рай на какво бяхме че забравих?????
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те ако не правят нищо нередно, защо се притесняват? Явно има нещо гнило тук! Едва ли им пука толкова за досиетата на пациентите. Едно време всеки пациент си имаше амбулаторен картон, който си беше в него и всеки доктор вписваше манипулациите, които е извършил. А сега никой не ти показва досието. Кога ще ги махнат тези ОП-лекари?
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекари се надигат понеже много тъмни зделки ще излязат на бял свят, от кога ги е грижа за пациентите за 100лв ще продадат здравното досие на някой си.
6
4
 
14
 
! Отговори
писна ми преди 5 години
Каква държавна сигурност,лекарите източват здравната каса и укриват доходи а страдат болните,вече няма места в гробищата а бюджета за здраве все расте,къде са парите?
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавна сигурност се завръща. Никой от "демократите" не протестира. Защото никога не са били демократи, а са обявили война на САЩ и Великобритания преди социализма.
4
6
 
8
 
! Отговори
читател преди 5 години
Лошо, много лошо.Ще стане ясно къде и за какво отиват средствата от НАП.Недопустимо.
3
13
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ЗАЩО СЕ ВЪЗМУЩАВАТЕ НИМА ЛИЧНИТЕ ДОКТОРИ ИМАТ КАСОВИ АПАРАТИ ИЛИ АКО ИМАТ ИЗДАВАТ ЛИ КАСОВ БОН???? ОСВЕН ТОВА НЯМА НИКАКВА ТАЙНА ОТНОСНО ЗДРАВНОТО ДОСИЕ. ВСЕКИ ПАЦИЕНТ С ПИК ОТ НАП МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ И РАЗГЛЕДА ДОСИЕТО. АЗ НАПРИМЕР УСТАНОВИХ ПРЕГЛЕДИ НА КОИТО НЕ СЪМ ПРИСЪСТВАЛА КАКТО И НАПРАВЛЕНИЕ ЗА СПЕЦИАЛИСТ КОЕТО НЕ СЪМ ИСКАЛА. ИМУНИЗАЦИЯ КОЯТО НЕ МИ Е ПРАВЕНА. КАКВО ИМА ТАКА МОЖЕ ДА СЕ ПРОСЛЕДИ ЛОЯЛНОСТА НА ДОКТОРИТЕ.
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че се отнася за тия с ТЕЛК-овете. Да се проследят от НАП фалшивите инвалидни пенсии и мнимите болни...
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тия са се побъркали тотално!нямаааа, няма пари да видите! търсете ги от киро0гела, прасето, черепа, литекса, гергов и всички други знайни и незнайни разбойници от дс и т.н. измислен "преход"!това ко-пеле горанов някой ден ще го гръмнат!