Заплахи и тормоз след протеста на медсестрите

ОмбудсМая сезира прокуратурата, иска позиция от Кирил Ананиев
17
Заплахи и тормоз след протеста на медсестрите
Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Заплахи за уволнение, преместване в друга болница. Такива сигнали е получила омбудсманът Мая Манолова от медицински специалисти от цялата страна след националния им протест с искане за по-добро заплащане и по -добри условия на труд в сектора.

Още по темата
"Получих съобщения за отправени заплахи и предприети действия срещу организатори и участници в протестите от  София,  Варна, Бургас, Пазарджик,  Монтана,  Казанлък, Габрово, Велинград. Предоставени са данни, включително аудиозаписи, за директни заплахи за уволнение, както и за други прояви на натиск", алармира Манолова.

Като пример тя посочва, че ден след участието си в протеста, медицинска сестра е била командирована от ръководството на една столична университетска болница в друга болнична структура, без да бъдат предупредени преките ѝ началници за това, без да е инструктирана за новото работно място.

Друга сестра в същата болница е заплашена с уволнение, неизвестни на какво законово основание.
Има и сигнали, че в някои случаи, представители на местната власт са се опитвали да окажат въздействие на протестиращите медицински работници.

"Като омбудсман подкрепям исканията на медицинските специалисти, намирам ги за напълно справедливи и настоявам да бъде намерен механизъм за гарантиране на техните трудови възнаграждения, осигуряването на нормални условия на труд, както и за разглеждане на останалите проблеми и искания", коментира Манолова.

Според нея е напълно недопустимо оказването на натиск под каквато и да е форма срещу хора, протестиращи в защита на своите права и професионални интереси.
 
Така че тя ще поиска от прокуратурата да извърши проверка и да предприеме съответните законни действия.

Манолова призовава здравния министър Кирил Ананиев  излезе с официална позиция, в която ясно да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите професионалисти по здравни грижи, като по този начин разсее всякакви съмнения, че явно или мълчаливо стои зад тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
гост преди 5 години
Жалко за хората избрали тази професия дано виждайки ситуацията нашите деца да не я избират ,не защото не е хубава но да бъдат подметки за 560лв.не е никак хубаво .Не се заблуждавайте ,че ще ви съчувства някой или ще вземе да ви защити .Просто се преквалифицирайте или бягайте.Жалко за хубавата ни държава.
16
1
 
4
 
! Отговори
един преди 5 години
Даскалите непрекъснато реват и заплатите им се вдигат, а мед.работници изразят ли нещо подобно и ги мачкат! Как така...?!
15
4
 
9
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ИМАМ МНОГО ОПИТ ОТ РОДНИНИ В БОЛНИЦИ / ПА И МАЛКО ЛИЧЕН/ ! ЛЕКАРИТЕ ТЕ СПАСЯВАТ !!? СПАСЕНИЕТО ТИ Е ОРГАНИЗИРАНО ОТ МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ /И ПРОВЕДЕНООТ ТЯХ / , НО ОТЦЕЛЯВАШ БЛАГОДАРЕНИЕ НА САНИТАРКИТЕ ,КОИТО ТИ СМЕНЯТ ПАМПЕРСА И ТЕ ХИГИНИЕЗИРАТ И... !!!!!!! ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ОТ САНИТАРКИТЕ СА ОТ РОМИТЕ ... ПРЕДСТАВА СИ НЯМАТЕ !!!
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората и да не искат,ще гласуват за БСП,ако гербеджиите продължават да се отнасят към хората като към животни и не спазват правата им!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знае как се стъпква всяко недоволство ....
12
7
 
8
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Изписаха ме пред три седмици от софийска университетска болница! И докато лекарите бяха на ниво и като професионалисти и като поведение ,то от сестрите съм меко казано шашната! Нито веднъж не ми биха антибиотика в часовете записани по книга. Разликите бяха 3-4 часа плюс или минус . Какъв е смисъла да се дава антибиотик на 12 часа ако има такива големи отклонения? С два абоката бях. запуши се единия и много болеше да вливат през него ,но само една сестра посегна към другия и махна запушения...
11
4
 
23
 
! Отговори
ЛЕКАРСКОТО ЛОБИ преди 5 години
какъв вой нададе когато НАП поиска да получава данни в реално време. Публична тайна е, че личните лекари повечето такси за преглед директно в малкия джоб без данъци и без отчет. Обаче ако има разминаване с амбулаторните листове ... какво правим тогава. Сестрите са превърнати в помощен персонал, приравнен на чистачките в лечебните заведения Имат асоциация, чийто шеф доктор на 75 г мисли само за екскурзиите си. Ако не плащат на асоциацията нямат право да работят. Обаче за стачки НЯМАТ ПРАВО...
10
0
 
18
 
! Отговори
В КОЛОНИИТЕ преди 5 години
е така . ПРОФСЪЮЗИ НЯМА
9
0
 
20
 
! Отговори
В БЪЛГАРИЯ преди 5 години
Профсъюзи НЯМА. Подкрепа беше създадена за да бута комунистическата власт и си беше патерица на СДС, а сега на ГЕРБ. КНСБ бе овладяна също от докторското лоби, което си прокарваше законите през Народното събраниуе. Там се занимават единствено с усвояване на ЕВРОПЕЙСКИ пари по разни проекти. Една стачка не могат да направят. А и не искат. Не случайно преди време вместо да се бранят интересите на работещите тук Манолов от като дилър на работодателите щял да внася работници от чуцжбина
8
16
 
1
 
! Отговори
смехрко преди 5 години
Жалки нещастници освен да се подлагат и да стачкуват друго не могат.Какво са свършили и допринесли да искат само.Работата им под всякаква критика.Но нали са все наведени по род и ген .И се предлагат да ги яздят от пария която е извън закона,И се е боядисала няколко пъти.Личи си че са от блатото на избраният с манипулация ***
7
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след като на шофьорите от градския транспорт им дават 1800 лева заплата, то медицинските сестри трябва да започват поне с 2500 а лекарите с 5000!
6
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно затова, който е млад и няма тате гербав крадец, да се изнася незабавно от блатото!На тези земи никога няма да има нормална, демократична държава с нормални хора.
5
1
 
3
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Спират работа всички на социални къде ще иде държавата
4
0
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
"Така че тя ще поиска от прокуратурата да извърши проверка и да предприеме съответните ЗАКОННИ действия."Камелийче, стига с тази неграмотност. Правилната дума е "законови".
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че Мая не знае ли как се стъпква всяко недоволство в Бг?Добре, че само раб. им места са сменили. Можеха и местоживеенето им да сменят принудително.Чисто Сталинистки и Живковистки методи.
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Действай Майа чакаме резултати
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искали са да се възползват от тях чисто физически.