Ново държавно предприятие ще се бори с градушките

Разширяват обхвата на системата до 90%
6
Ново държавно предприятие ще се бори с градушките
Снимка: архив, БулФото

Създаване на държавно предприятие, което да управлява риска от неблагоприятни климатични събития, предвижда законопроект, одобрен от правителството.

То ще изпълнява функции по организиране и провеждане на активни въздействия срещу градушки.

Звеното ще извършва радиолокационно площно измерване на валежите и осигуряване на радарна метеорологична информация на други ведомства.

Дейността на предприятието ще се извършва на основата на споделено финансиране между държавата и земеделските стопани, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предвижда се разширяване на обхвата на системата за борба с градушките, като ще се постигне защита до 90% от обработваемите земеделски земи в страната (за които не са налице забрани и ограничения от различно естество), както и урбанизирани територии, за които съществува техническа възможност.

Разширяването на обхвата ще се постигне чрез доизграждане на ракетния способ за градозащита, както и чрез въвеждане на самолетен способ за защита.

Разширяването включва и развитие на системата за наблюдение за опасни явления, чрез разполагане на 4 допълнителни радарни станции, което ще позволи получаване на радарна информация на територията на цялата страна. Материално-техническата база на съществуващите ракетни площадки ще бъде осъвременена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сегашната система си е много добра!Друг въпрос е,че когато *** много иска да прави нещо,а не знае какво,върши глупости!Самолетното засяване отдавна е изхвърлено от практиката!Остава да въведат и зенитни оръдия като едно време!Проблема е в организацията и финансирането!Ракетите вече се правят в България,и далаверата е голяма!Екипите ги намалиха от 4 на 3 човека,сега остава и по 2!Важното е да има пара за свирката!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"между държавата и земеделските стопани" - нали и застрахователите щяхте да задължите да участват. Май клекнахте а?
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е щом е държавно голема лапачка в яслата ще падне.На всякъде в ЕС тая работа се прави от дежурни доброволци или частна фирма. Защото имотите в землищата за 99% частни. Тук частния земеделец е мръсн дума. Неприятен човек. До там го докара "държавата" на фараоните.
2
1
 
11
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Аз пък искам да съм министър на гръмотевиците!Ама си нямам вуйчо владика, да създаде такова министерство и да ме сложив министерското кресло.
1
2
 
12
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Стига сте създавали хранилки за калинки и н е к а д ъ р н и ц и.